Messinia Live

Εμβόλιο της AstraZeneca: Μέσα Φεβρουαρίου ξεκινούν στη χώρα μας οι εμβολιασμοί για τους 60-64 ετών

ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΩΝ 60-64 ΕΤΩΝ
ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΩΝ 75-79

Tι δήλωσε σήμερα το πρωί η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη
στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών

"Ο εμβολιασμός στη χώρα συνεχίζεται ομαλά και σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει περίπου 400.000 εμβολιασμοί. Μερική διαφοροποίηση θα υπάρξει σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca. Ύστερα από απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, το συγκεκριμένο εμβόλιο θα χρησιμοποιηθεί -όπως και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης- στις ηλικίες 18 έως 64.

Σύμφωνα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ο λόγος για τον οποίο ο εμβολιασμός περιορίζεται, προς το παρόν, στα άτομα ηλικίας 18 έως 64 ετών, είναι ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή δεδομένα από κλινικές δοκιμές για τις ηλικίες 65 ετών και άνω. Τα δεδομένα αυτά αναμένονται μέσα στις επόμενες μέρες.

Έτσι, δίπλα στο σύστημα εμβολιασμού που «τρέχει» αυτή τη στιγμή και στο οποίο εμβολιάζονται οι συμπολίτες μας 80 ετών και άνω, θα αναπτυχθεί ένα δεύτερο σύστημα με νέες εμβολιαστικές γραμμές, το οποίο θα αφορά τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca και την ομάδα των 60-64 ετών. Οι εμβολιασμοί αυτοί με το νέο εμβόλιο αναμένεται να ξεκινήσουν περί τα μέσα Φεβρουαρίου. Ενώ σύντομα θα ανοίξει και η ηλικιακή ομάδα 75-79.

Τι δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, «ανοίγει η πλατφόρμα «το ραντεβού» για την ηλικιακή ομάδα 60-64 θα ανοίξει την Τετάρτη 10/02 και οι πρώτοι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca θα διενεργηθούν τη Δευτέρα 15/02, και η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 75-79 ετών την Παρασκευή 12/02 (από 15/02 ενεργοποιούμε εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ως εκ τούτου αυξάνουμε τον αριθμό των ραντεβού».

Τα δύο αυτά συστήματα δεν θα διασταυρώνονται. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος πολίτης που ανήκει στην κατηγορία 60-64 θα μπορεί να κλείνει ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία διενεργούν εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca και όχι στα εμβολιαστικά κέντρα των υπολοίπων κατηγοριών.

«Ενημερωτικά, παραλάβαμε χτες τις πρώτες 45.000 δόσεις εμβολίων από την εταιρεία AstraZeneca και αναμένουμε περισσότερες παραλαβές μέσα στις επόμενες ημέρες», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 3 ΜΗΝΕΣ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η 2Η ΔΟΣΗ ΤΗΣ ASTRAZENECA

H Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου υπογράμμισε ότι ο EMA ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca για τις ηλικίες άνω των 64 ετών. Η δική μας εθνική επιτροπή εμβολιασμού ανασκόπησε επίσης τα δεδομένα.

Η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σημειώνει ότι το εμβόλιο της AstraZeneca αφορά τις ηλικίες από 18 έως 64 ετών. Το μεσοδιάστημα ανάμεσα στις δύο δόσεις του εμβολίου θα πρέπει να είναι 12 εβδομάδες. Αναμένονται νεότερα δεδομένα σχετικά με τη αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Exit mobile version