ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Eξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο-Κυρώσεις με «μπλόκο» σε προσλήψεις και χρηματοδότηση

Τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ώστε το Δημόσιο στο σύνολό του να μειώσει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, σε πρώτη φάση, στο 10% ανέλυσαν οι αρμόδιοι υπουργοί. Οπως προβλέπεται και στη σχετική ΚΥΑ θα υπάρχουν κίνητρα αλλά και κυρώσεις σε όλους τους φορείς, με αυτού που δεν θα «πιάσουν» τους στόχος να κινδυνεύουν να μείνουν εκτός χρηματοδότησης αλλά και να «παγώσουν» οι προσλήψεις. Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας έκανε λόγο για τριπλή ενεργειακή κρίση καθώς υπάρχουν αυξήσεις τόσο στο φυσικό αέριο, όσο και στο ρεύμα και το πετρέλαιο. Αναφέρθηκε δε στους τρεις άξονες πάνω στους οποίους κινούνται οι δράσεις της κυβέρνησης. Οπως είπε είναι τα μέτρα για μείωση της κατανάλωσης κατά 10% και σε ετήσια βάση στο 30%, το Ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης αλλά και τα κίνητρα και αντικίνητρα για την επίτευξη στόχων ενεργειακής εξοικονόμησης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης αποκάλυψε πως μόλις 221 φορείς του Δημοσίου από τους συνολικά 2.495 έχουν προχωρήσει στον ορισμό ενεργειακού υπευθύνου και έχουν καταχωρήσει τα απαραίτητα στοιχεία, αν και όπως σημείωσε όλοι οι μεγάλοι φορείς έχουν προχωρήσει στις ανάλογες ενέργειες.

Παράλληλα ανέφερε πως πρόσφατα εκδόθηκε ερμηνευτική εγκύκλιος για τη σχετική κυβερνητική απόφαση. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης από φορείς του Δημοσίου, θα επέρχονται κυρώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν τη μη ένταξη στον σχεδιασμό των νέων προσλήψεων. «Θα είμαστε πολύ αυστηροί σε αυτό», ξεκαθάρισε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης ενημέρωσε πως «το Δημόσιο λειτουργεί κυρίως με το φυσικό αέριο, το οποίο έχει αυξηθεί κατά 12-14 φορές. Αυτή η αύξηση είναι τεράστια και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε». Κατηγοριοποίησε δε τα μέτρα που θα ληφθούν:
  • Για όσο καιρό ένας φορέας δεν εφαρμόζει την ΚΥΑ δεν θα αξιολογούνται αιτήματα για ενισχύσεις από ειδικό και γενικό αποθεματικό τόσο για την κάλυψη του επιπλέον ενεργειακού κόστους όσο και για ανάγκες έκτακτου χαρακτήρα.
  • Η εξοικονόμηση 10% ειδικά για τον οδοφωτισμό αποτελεί δεσμευτικό στόχο για την έκτακτη βοήθεια προς τους δήμους στο τέλος του έτους. Όπου ο στόχος δεν επιτυγχάνεται δεν θα ενισχύσει την κάλυψη του ενεργειακού κόστους για το β΄ εξάμηνο.
  • Εχει μπει σε ένα αξιόλογο αριθμό δημόσιων υπηρεσιών που έχουν κρίσιμες λειτουργίες ένα σύστημα μπόνους για υπαλλήλους που πετυχαίνουν στόχους. Σε αυτούς θα προσθέσουμε τη μείωση 10% στην ηλεκτρική ενέργεια για να θεωρηθεί ότι επιτυγχάνεται ο στόχος.
  • Όσες υπηρεσίες πετύχουν 15% εξοικονόμησης θα τις ενισχύσουμε κατά 5% επιπλέον αυτού του πόσου στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους είτε μέσω του αποθεματικού είτε μέσω των τακτικών δαπανών. Η βασική προϋπόθεση θα είναι να μην υπάρξουν αλλαγές στον ενεργειακό σχεδιασμό του φορέα, δεν θα κάνουμε τυφλή εφαρμογή των κανόνων αλλά με κρίση αγαθή.

Στα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας περιλαμβάνονται πρωτοβουλίες, όπως για παράδειγμα:

  • Συντήρηση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, συμπεριλαμβανομένων των κλιματιστικών μονάδων, τουλάχιστον μία φορά κατ’ έτος.
  • Καθορισμός εσωτερικής θερμοκρασίας κτιρίων (μέγιστης/ελάχιστης). Η εσωτερική θερμοκρασία των κτιρίων γραφείων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, κατά τη θερινή περίοδο τηρείται στους 27ο C και κατά τη χειμερινή στους 19ο C.
  • Απενεργοποίηση ψύξης/θέρμανσης σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.
  • Απενεργοποίηση εξοπλισμού γραφείου και φωτισμού σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.
  • Χρήση του νυχτερινού αερισμού το καλοκαίρι και κατάλληλη σκίαση των κτιρίων, ανάλογα με την εποχή και μέτρα εξοικονόμησης σε ό,τι αφορά στον οδοφωτισμό και στην χρήση ηλεκτροφόρου εξοπλισμού.

Από εκεί και πέρα σε ό,τι έχει να κάνει με τις δράσεις ο κ. Σκρέκας σημείωσε:

  • Στα κτήρια οι δημόσιοι φορείς πρέπει να ορίσουν άμεσα ενεργειακό υπεύθυνο.
  • Να γίνει συντήρηση κλιματιστικών καυστήρων και μονάδων και ρύθμιση θερμοκρασίας.
  • Κάθε εργαζόμενος να φροντίζει να μην γίνεται άσκοπη χρήση ενέργειας στον χώρο του.
  • Οταν τελειώνει το ωράριο εργασίας πρέπει να μεριμνούν για το κλείσιμο υπολογιστών και φώτων.
  • Να οριστεί σε κάθε χώρο ένας υπάλληλος που να φροντίζει γι αυτό.
  • Αερισμός κτιρίων το καλοκαίρι.
  • Σκίαση όπου απαιτείται.

Παράλληλα ενημέρωσε πως από την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα Ηλέκτρα για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του δημόσιου τομέα.

πηγή: reader.gr

Διαβάστε και αυτό:

Επιχείρηση «θερμοστάτης»: Ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης στο Δημόσιο

Δημοφιλέστερα

To Top