Eπίσκεψη των μαθητών στην πρότυπη μονάδα τυποποίησης ελαιολάδου “ΕΛΜΕΣ” στο Κυνηγού Μεσσηνίας
Η Αναπτυξιακή Μεσσηνίας Α.Ε.A.Ο.Τ.Α., στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο διατοπικό σχέδιο συνεργασίας «Το Βιολογικό Τραπέζι της Νοτιοδυτικής Ελλάδας ΙΙ – BIO EFFECT GREECE», πραγματοποίησε με επιτυχία δύο εκπαιδευτικές επισκέψεις για μαθητές ηλικίας 6 έως 12 ετών.
α) τον Ναυτικό Αθλητικό Σύλλογο Πύλου «Νέστωρ»
β) τον Όμιλο «Ελιά και Ελαιόλαδο- Μικροί Γευσιγνώστες»
και με τη συμμετοχή μαθητών του 1ου & 2ου Δημοτικού Σχολείου Πύλου, υπό την καθοδήγηση του δασκάλου κ. Αλέξανδρου Καρκατζούλη.
Εμπειρία βιωματικής μάθησης
Οι επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν σε πρότυπη μονάδα τυποποίησης ελαιολάδου με ιδιόκτητο ελαιοτριβείο, στην περιοχή Κυνηγού Μεσσηνίας – στη μονάδα «ΕΛΜΕΣ», ιδιοκτησίας του κ. Κωνσταντίνου Διακουμή.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος:
- Οι μαθητές γνώρισαν την ιστορία της επιχείρησης, που ξεκινά από το 1900, όταν ιδρύθηκε το πρώτο παραδοσιακό λιοτρίβι με λιθάρια και άλογα.
- Ενημερώθηκαν για τη σύγχρονη διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου, από τη συγκομιδή του καρπού μέχρι την εξαγωγή και τυποποίηση.
- Παρακολούθησαν επίδειξη των σταδίων παραγωγής και τυποποίησης, καθώς και της διακίνησης του τελικού προϊόντος στις εγχώριες και διεθνείς αγορές.
- Συμμετείχαν σε γευσιγνωσία ελαιολάδου.
- Παρέλαβαν το παιδικό παραμύθι «Η Αλίκη στον Κόσμο των βιο-λιχουδιών», έκδοση του διατοπικού σχεδίου, ειδικά σχεδιασμένο για την ηλικιακή τους ομάδα.
Εκπαιδευτικός και κοινωνικός στόχος
Βασικός στόχος των επισκέψεων ήταν η ευαισθητοποίηση των παιδιών σε ζητήματα βιώσιμης ανάπτυξης, η ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης και η κατανόηση της σημασίας της τοπικής αγροτικής παραγωγής μέσα από μια βιωματική προσέγγιση.
Η Αναπτυξιακή Μεσσηνίας Α.Ε.Α.Ο.Τ.Α. ευχαριστεί θερμά τους συνεργαζόμενους συλλόγους, τον κ. Διακουμή για τη φιλοξενία και την ουσιαστική συμβολή του, καθώς και τον δάσκαλο και τους μαθητές για τη συμμετοχή τους.
Το σχέδιο BIO EFFECT GREECE συνεχίζει την πορεία του με στόχο την εκπαίδευση και ενεργή συμμετοχή της νέας γενιάς σε πρακτικές βιώσιμης διατροφής, προστασίας του περιβάλλοντος και σύνδεσης με την τοπική παραγωγή.