Τουρισμός

Ευτύχης Βασιλάκης: 80 εκατ. ζημιές για την Aegean Airlines στο πρώτο τρίμηνο!

Ενημέρωση θεσμικών επενδυτών και αναλυτών για το πλάνο βιωσιμότητας της εταιρείας, κάνει αυτή την ώρα

Μείωση εσόδων κατά 50% είχε στο πρώτο τρίμηνο η Aegean Airlines, εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας που κράτησε στο έδαφος τα αεροπλάνα τον Μάρτιο.

Ο επικεφαλής της εταιρείας, Ευτύχης Βασιλάκης, περιέγραψε τον τρόπο με τον οποία η πανδημία επηρέασε την αεροπορία στην Ευρώπη σημειώνοντας ότι το 85% του στόλου των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών στα τέλη Μαρτίου παρέμεναν προσγειωμένα.

Το πρώτο τρίμηνο ξεκίνησε πολύ ισχυρό, τον Ιανουάριο, και είχε αύξηση εσόδων 11%, αλλά η πολύ κακή πορεία του Μαρτίου έφερε ζημιές 80 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο, όπως ειπώθηκε.

Βασιλάκης της Aegean: Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες – Απαραίτητη η κρατική στήριξη

Μεταξύ των μετρων, στα οποία έκανε ιδιαίτερη μνεία, περιλαμβάνονται η δυνατότητα παροχής κρατικών εγγυήσεων σε δάνεια, η παροχή οριζόντιων μέτρων στήριξης του προσωπικού, ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και η παροχή μέτρων αντιστάθμισης των ζημιών των αεροπορικών

Την αναγκαιότητα της κρατικής ενίσχυσης στην Aegean αποκλείοντας παράλληλα κάθε σενάριο «κρατικοποίησης», υπογράμμισε ο πρόεδρος της εταιρείας, Ευτύχης Βασιλάκης κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, η οποία ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η τρέχουσα είναι η χειρότερη χρονιά στην 20ετή ιστορία της εταιρείας, ενώ ανέλυσε τους λόγους, για τους οποίους η κρατική ενίσχυση ύστερα από τις δυσμενείς συνέπειες που επέφερε η πανδημία του κορονοϊού στις αερομεταφορές παγκοσμίως, θεωρείται απαραίτητη. Σημείωσε πως η Aegean συγκαταλέγεται μεταξύ των λιγοστών αερομεταφορέων στην Ευρώπη που δεν έχουν στηριχθεί, γεγονός που θα επηρεάσει την ανταγωνιστικότητά της. Υπογράμμισε μάλιστα ότι το κράτος είναι μέρος της εξίσωσης σε αυτό το ζήτημα.

Σημείωσε επίσης πως πρέπει να επιλέξουμε το μέγεθος της εταιρίας που θέλουμε, δεδομένου ότι εάν δεν υπάρξει στήριξη από την Πολιτεία στόλος και δίκτυο θα συρρικνωθούν.

Ο κ. Βασιλάκης αναφέρθηκε εκτενώς στα «εργαλεία» στήριξης που παρέχει η Ευρωπαική Ενωση και στους κανόνες που έχει θεσπίσει με στόχο να υποστηριχτούν οι εταιρίες, οι οποίες εμφάνιζαν υγιή οικονομική εικόνα στην προ κορονοιού εποχή από τα κράτη μέλη. Μεταξύ των μετρων, στα οποία έκανε ιδιαίτερη μνεία, περιλαμβάνονται η δυνατότητα παροχής κρατικών εγγυήσεων σε δάνεια, η παροχή οριζόντιων μέτρων στήριξης του προσωπικού, ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και η παροχή μέτρων αντιστάθμισης των ζημιών των αεροπορικών.

Αναφορικά με την κατάσταση της εταιρίας, ο κ. Βασιλάκης επεσήμανε ότι αναγκάζεται να «καίει» κεφάλαια ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ το μήνα, ενώ το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς το μηνιαίο κόστος ανέρχεται σε σε 26 έως 28 εκατ. Ευρώ.

Ευτύχης Βασιλάκης: 80 εκατ. ζημιές για την Aegean Airlines στο πρώτο τρίμηνο!
To Top