Messinia Live

Έδεσε στην Πύλο η επιβλητική φρεγάτα “Σαλαμίς”

Η επιβλητική φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Σαλαμίς» έδεσε στο Λιμάνι της Πύλου αφού θα πάρει μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 191 χρόνια απο την ιστορική ναυμαχία του Ναυαρίνου, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων "ΝΑΥΑΡΙΝΕΙΑ 2018".

Η Φ/Γ ΣΑΛΑΜΙΣ (F-455) είναι φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ 200 ΗΝ, Γερμανικής σχεδίασης και κατασκευάστηκε στα ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Παρελήφθη από το Πολεμικό Ναυτικό τον Ιανουάριο του 1999 και είναι του ιδίου τύπου με τις Φ/Γ ΥΔΡΑ, Φ/Γ ΣΠΕΤΣΑΙ και Φ/Γ ΨΑΡΑ.
Η Φ/Γ ΣΑΛΑΜΙΣ είναι το δεύτερο πλοίο του ΠΝ που φέρει το όνομα αυτό.

Ο θυρεός της Φ/Γ ΣΑΛΑΜΙΣ είναι ο ίδιος με τον θυρεό του παλαιοτέρου ομώνυμου πλοίου και απεικονίζει εμβολοφόρο πρώρα Αθηναϊκής Τριήρους επί κυμάτων και δύο εκτοξευθέντα λογχοφόρα ακόντια. Η επιγραφή «Αρχή Γαρ Όντως Του Νικάν Το Θαρρείν», που φέρει ο θυρεός, αποτελεί κεντρικό σημείο της κριτικής του Θουκυδίδη επί της τακτικής που ακολούθησε ο Θεμιστοκλής κατά την ναυμαχία της Σαλαμίνος, η δε διαχρονική της αξία είναι προφανής.

Η ονομασία «ΣΑΛΑΜΙΣ» απεδόθη στο πλοίο σε ένδειξη τιμής προς την ομώνυμη νήσο, της οποίας το όνομα επί 2.500 χρόνια είναι ταυτισμένο στην ελληνική, ευρωπαϊκή και διεθνή συνείδηση με μία από τις μεγαλύτερες σε έκταση, αλλά κυρίως σε συνέπειες ναυμαχία όλων των εποχών που έλαβε χώρα το 480 π.Χ., στα νερά της.

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΦΡΕΓΑΤΑΣ "ΣΑΛΑΜΙΣ" ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΥΛΟΥ ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Το μεσημέρι ο Κυβερνήτης της Φρεγάτας, Αντιπλοίαρχος Βασίλης Μπούρας Π.Ν και ο Αρχιπλοίαρχος Νικόλαος Αγγελόπουλος Π.Ν επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο Πύλου Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη. Ο Δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης, αφού τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους στις εκδηλώσεις, έδωσε στον Κυβερνήτη το οικόσημο του Δήμου Πύλου Νέστορος και ο Κυβερνήτης της Φρεγάτας με την σειρά του έδωσε στο Δήμαρχο το έμβλημα του πλοίου.

Φωτο φρεγάτας: Κώστας Καραλής

Exit mobile version