Επιχειρείν

e-Λιανικό: 161 επιχειρήσεις της Μεσσηνίας υπέβαλαν αίτηση για δημιουργία e-shop

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ 11.503 αιτήσεις από επιχειρήσεις

161 επιχειρήσεις στη Μεσσηνία υπέβαλλαν αίτηση προκειμένου πάρουν επιχορήγηση έως 5.000 ευρώ για τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) ή την αναβάθμιση υφιστάμενου e-shop (επιχορήγηση έως 1.500 ευρώ).  Oι δαπάνες επιδοτούνται στο 100%, ενώ το e-shop θα πρέπει να είναι σε δύο γλώσσες και προσβάσιμο σε ΑμεΑ. Η καταληκτική προθεσμία έκλεισε πριν μερικές μέρες και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει εικόνα από το ενδιαφέρον που έδειξαν οι επιχειρήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες βρέθηκαν “στον αέρα”, όταν η Κυβέρνηση έκλεισε τον Νοέμβριο λόγω της πανδημίας- για δεύτερη φορά- υποχρεωτικά τα καταστήματα λιανεμπορίου επιτρέποντας μόνο τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω e-shop. Συνολικά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 522 επιχειρήσεις υπέβαλλαν αίτηση, με τις περισσότερες εξ αυτών να βρίσκονται στη Μεσσηνία.

Ο πίνακας με τα στοιχεία όπως δημοσιεύτηκε από το Επιμελητήριο Αρκαδίας

Η ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ: ΗΘΕΛΑΝ E-SHOP ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΑΛΟΥΝ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Oι περισσότερες μικρές επιχειρήσεις, στην πλειονότητά τους οικογενειακές, δεν διέθεταν e-shop με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία,  όταν υποχρεωτικά κατέβασαν ρολά μετά από κυβερνητική απόφαση. Ενώ οι τηλεφωνικές παραγγελίες δεν ήταν δυνατό  να λειτουργήσουν ειδικά σε καταστήματα ένδυσης και υπόδησης. Η λύση που δόθηκε ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο η πρόβλεψη για προκαταβολή των δαπανών από τους ίδιους τους επαγγελματίες και στη συνέχεια, όταν εγκριθεί η αίτησή τους να τους δοθεί η επιχορήγηση, απέτρεψε πολλούς περισσότερους από το να υποβάλλουν αίτηση, καθώς δεν διέθεταν αυτή τη ρευστότητα των 5.000 για να την προκαταβάλουν. Να σημειωθεί ότι οι δαπάνες αφορούσαν και την προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών, server, και λογισμικού που θα έτρεχε το e-shop. Ένα θέμα που είχε σηκώσει αντιδράσεις, γιατί ενώ υπήρχε η διάθεση να βοηθηθούν, τελικά η προκαταβολή των δαπανών από τους ίδιους, μπήκε τροχοπέδη. Αντιδράσεις υπήρξαν και για τη συγκυρία που έγινε το πρόγραμμα. Πρώτα έκλεισαν τα καταστήματα και μετά παρουσιάστηκε η ανάγκη για e-shop, ενώ γνωρίζοντας η Κυβέρνηση ήδη από την πρώτη καραντίνα το πρόβλημα, θα έπρεπε ήδη από το καλοκαίρι του 2020 να έχει τρέξει το πρόγραμμα με την επιδότηση για e-shop, ώστε να προλάβουν οι επαγγελματίες του εμπορίου να τα οργανώσουν και να μη βρεθούν προ απροόπτου, όπως και τελικά έγινε το Νοέμβριο.

ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΤΟ E-LIANIKO

Μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του λιανικού εμπορίου και διατηρούν φυσικό κατάστημα σε διακριτό της οικίας τους χώρο ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, που λειτουργούν νομίμως στη χώρα και έχουν κάνει έναρξη στην αρμόδια ΔΟΥ. Οι επιχειρήσεις διακρίνονται σε:

  • Υφιστάμενες, εφόσον έχουν συσταθεί έως και την 30/09/2019
  • Νεοσύστατες, εφόσον έχουν συσταθεί από 01/10/2019 μέχρι την ημερομηνία προκήρυξης της Δράσης.

Επιχορήγηση έως 5.000 ευρώ σε κάθε επιχείρηση με διακριτό ΑΦΜ για την απόκτηση εξοπλισμού πληροφορικής και την υλοποίηση άυλων ενεργειών (λογισμικό/υπηρεσίες) με σκοπό την ανάπτυξη και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος.

Έως 1.500 ευρώ για αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος εφόσον η επιχείρηση το διέθετε ήδη πριν τις 18/3/2020.

Περίοδος υποβολής ήταν

από 22/2/2021 έως 6/4/2021 (έως 15:00)

Το Υπουργείο προγραμματίζει την προκήρυξη β’ κύκλου για το e-Λιανικό, εντός του Απριλίου, με τον υπόλοιπο προϋπολογισμό (έχουν διατεθεί  53,6 εκατομμύρια για τη δράση, και απομένουν λιγότερο από 30 εκατ-Το σύνολο της δράσης ήταν 80 εκατομμύρια ευρώ.)

 

Μαίρη Περδικέα

e-Λιανικό: 161 επιχειρήσεις της Μεσσηνίας υπέβαλαν αίτηση για δημιουργία e-shop

Δημοφιλέστερα

To Top