Μουσική

Δύο συναυλίες στην Καλαμάτα από την Ελληνοαυστριακή Ακαδημία Εγχόρδων

ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΜΕ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΕΓΧΟΡΔΩΝ ΤΟΥ MOZARTEUM

Στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ «Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας», το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας συνεργάζεται με τη θερινή Ελληνοαυστριακή Ακαδημία Εγχόρδων του Χρήστου Κανέττη “Strings In Motion”.

Το πρόγραμμα “Strings In Motion” περιλαμβάνει σεμινάρια και μαθήματα για έγχορδα (βιολί, βιόλα και βιολοντσέλο), καθώς και ένα μουσικό εργαστήρι όπου απόφοιτοι και καθηγητές του Mozarteum του Salzburg και του Κρατικού Ωδείου του Innsbruck συνεργάζονται με τους νέους μαθητές της θερινής Ακαδημίας στην πραγματοποίηση δύο συναυλιών, με έργα για ορχήστρα εγχόρδων αλλά και μουσικής δωματίου.
Ο καθηγητής Χρήστος Κανέττης ( καθηγητής βιολιού, βιόλας και μουσικής δωματίου στο Πανεπιστήμιο Mozarteum του Salzburg και στο Landeskonservatorium του Innsbruck) είναι ιδρυτής της Ακαδημίας και διδάσκει βιολί και μουσική δωματίου τους νέους μουσικούς, αλλά και απόφοιτους του Mozarteum, συνεπικουρούμενος από την Anita Mitterer (βιολί, βιόλα & κουαρτέτο εγχόρδων-καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Mozarteum του Salzburg) και τον Florian Simma (βιολοντσέλο και μουσική δωματίου- πρώτο τσέλλο της συμφωνικής ορχήστρας Μοτσαρτέουμ του Ζάλτσμπουργκ & καθηγητής στο Landeskonservatorium Innsbruck ).
Το Πρόγραμμα αυτό είναι μία πλατφόρμα καλλιτεχνικής συνάντησης και εποικοδομητικής συναναστροφής ταλαντούχων Ελλήνων μουσικών με συνομήλικους ομότεχνούς τους από την Κεντρική Ευρώπη, με επίκεντρο το μουσικό πανεπιστήμιο του Σαλτσμπουργκ «Μοτσαρτέουμ».

Δύο συναυλίες στην Καλαμάτα από την Ελληνοαυστριακή Ακαδημία Εγχόρδων

Ιδιώτες δωρητές με μεγάλο ενθουσιασμό για την κλασική μουσική και, γενικά, τη μουσική παιδεία, όπως ο Έλληνας πρέσβυς Τάσος Κριεκούκης και η γιατρός Martha Walther-Bauer από το Βέλγιο, υποστηρίζουν αυτό το πρόγραμμα από το 2013.

Kίνητρα & σκοποί του προγράμματος είναι:
•Να δοθεί η δυνατότητα σε νέους σπουδαστές και επαγγελματίες μουσικούς από την Ελλάδα, που αυτήν την περίοδο αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας, να έρθουν σε επαφή με συνομήλικους ομότεχνούς τους από την Κεντρική Ευρώπη, που αποφοίτησαν είτε σπουδάζουν ακόμα στο μουσικό Πανεπιστήμιο «Μοτσαρτέουμ». Αυτή η επαφή συνεπάγεται την αντανάκλαση του υψηλού επιπέδου μουσικής παιδείας στην Αυστρία.
•Να βιώσουν οι σπουδαστές του εξωτερικού πως οι Ελληνες, στην κρίσιμη αυτή εποχή, υποστηρίζουν με κάθε δυνατό μέσο τους νέους καλλιτέχνες, όπως και να παρατηρήσουν όποια ποιοτική εργασία πραγματοποιείται και στον ελληνικό χώρο.
•Η ανάδειξη εξαιρετικά ταλαντούχων νέων καλλιτεχνών στα μουσικά κέντρα της Κεντρικής Ευρώπης.
•Η υποστήριξη νέων Ελλήνων μουσικών με σπουδαίες πρωτοβουλίες και υποδειγματική δράση στο εξωτερικό.
Στόχος της συνεργασίας είναι να εδραιωθεί μια διαρκής συνεργασία ανάμεσα στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, στο Φεστιβάλ «Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας» και στην θερινή Ελληνοαυστριακή Ακαδημία Εγχόρδων του Χρήστου Κανέττη “Strings In Motion”, έτσι ώστε η Καλαμάτα να αποτελέσει το βασικό άξονα του προγράμματος.

Στο πλαίσιο της Ακαδημίας θα δοθούν δύο συναυλίες στην Καλαμάτα.
Η πρώτη στις 26 Αυγούστου στο Αμφιθέατρο του Κάστρου της Καλαμάτας, τη βραδιά της πανσελήνου του Αυγούστου, όπου η Ορχήστρα Εγχόρδων της Ακαδημίας θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με έργα W.A. Mozart, E. Lalo, F. Kreisler και Ν. Σκαλκώτα.
Επίσης, την επόμενη ημέρα στις 27 Αυγούστου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας θα παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα με έργα Μουσικής Δωματίου.

Δύο συναυλίες στην Καλαμάτα από την Ελληνοαυστριακή Ακαδημία Εγχόρδων

Η διεθνής Ακαδημία Εγχόρδων «Stings in Motion» τελεί υπό την αιγίδα και υποστηρίζεται από την Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα καθώς και τις κυβερνήσεις του Βόρειου (Αυστρία) & Νότιου (Ιταλία) Τιρόλου και τον οργανισμό EUREGIO.

Δύο συναυλίες στην Καλαμάτα από την Ελληνοαυστριακή Ακαδημία Εγχόρδων

To Top