Επί Σκηνής

ΔΗΠΕΘΕΚ: Τι προβλέπει η προγραμματική σύμβαση με Υπουργείο-Περιφέρεια-Δήμο Καλαμάτας

Το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης για το ΔΗΠΕΘΕΚ εγκρίθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας.

Πρόκειται για την προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού- Περιφέρειας Πελοποννήσου-Δήμου Καλαμάτας και ΦΑΡΙΣ [ΔΗΠΕΘΕΚ], προκειμένου να συμφωνηθεί ένα πλαίσιο για την επιχορήγηση του ΔΗΠΕΘΕΚ με στόχο τη θεατρική ανάπτυξη και λειτουργία του ως περιφερειακό θέατρο.

Η προγραμματική σύμβαση θα ισχύει έως 31/12/2020, και περιλαμβάνει τις οικονομικές υποχρεώσεις των συμβαλλόμενων φορέων, αλλά και συγκεκριμένους όρους, με τους οποίους θα γίνεται η επιχορήγηση του ΔΗΠΕΘΕΚ.

35.000 ΕΥΡΩ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΤΗΣΙΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Προβλέπεται βασική επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού 35.000 ευρώ ετησίως προς το ΔΗΠΕΘΕΚ, σε μία δόση εντός του α’ τριμήνου κάθε έτους. Μάλιστα, για το τρέχον έτος η επιχορήγηση θα καταβληθεί προκαταβολικά πριν την υπογραφή της σύμβασης. Η συγκεκριμένη επιχορήγηση δεν αποκλείει περαιτέρω χρηματοδότηση και από άλλους φορείς [προγράμματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, φυσικά ή νομικά πρόσωπα]. Ενώ το Υπουργείο μπορεί να δίνει και πρόσθετη χρηματοδότηση που θα φτάνει το ποσό της βασικής επιχορήγησης.

Από την πλευρά της Περιφέρειας Πελοποννήσου ορίζεται στη σύμβαση ότι θα πρέπει να καταβάλλει στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας τα εξής ποσά κάθε χρόνο: 2018: 15.000 ευρώ
2019: 20.000 ευρώ
2020: 25.000 ευρώ
Επιπλέον η Περιφέρεια οφείλει να καλύπτει τα έξοδα κινητικότητας του θεατρικού σχήματος, ώστε να πραγματοποιεί παραστάσεις εκτός έδρας, εντός της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 35.000 ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΔΗΠΕΘΕΚ

Από την πλευρά του ο Δήμος Καλαμάτας υποχρεούται να καταβάλλει κάθε χρόνο επιχορήγηση στο ΔΗΠΕΘΕΚ τουλάχιστον ισόποση με το ποσό επιχορήγησης από το Υπουργείο Πολιτισμού [35.000 ευρώ]. Η επιχορήγηση πρέπει να έχει καταβληθεί μέχρι τη λήξη του οικονομικού έτους, αλλιώς το Υπουργείο μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση.

ΝΑ ΑΝΕΒΑΖΕΙ 3 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΕΤΗΣΙΩΣ- ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΚΑΤΑ 80% ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ

Από την πλευρά του, το ΔΗΠΕΘΕΚ οφείλει να διασφαλίζει υψηλό επίπεδο καλλιτεχνικής δραστηριότητας και παραγωγών υψηλού κύρους.
Για τους λόγους αυτούς υποχρεούται να διαθέτει Καλλιτεχνικό Διευθυντή, να λειτουργεί συνεχώς όλο τον χρόνο και να ανεβάζει ετησίως τουλάχιστον 3 παραγωγές [2 από την Κεντρική Σκηνή και 1 από την Παιδική]. Οφείλει να διαθέτει κατά 80% επαγγελματίες ηθοποιούς, που είναι απόφοιτοι αναγνωρισμένης από το Υπουργείο δραματικής σχολής.
Επίσης το ΔΗΠΕΘΕΚ υποχρεούται να καταγράψει όλα τα περιουσιακά του στοιχεία και να ψηφιοποιήσει το αρχείο του [παραστάσεις, μακέτες, αφίσες, πρωτότυπη μουσική κλπ]
Ταυτόχρονα, οφείλει με τον ετήσιο προγραμματισμό των παραγωγών του να υποβάλλει οικονομικό και καλλιτεχνικό απολογισμό προς το Υπουργείο Πολιτισμού, έως 31 Ιανουαρίου του επόμενου έτους, με όλα τα δικαιολογητικά και τα απαραίτητα παραστατικά.
Προβλέπεται επιπλέον χρηματοδότηση στο ΔΗΠΕΘΕΚ όταν κάνει συμπαραγωγές με άλλα ΔΗΠΕΘΕ ή με το Κρατικό Θέατρο ή το Φεστιβάλ Αθηνών ή φορείς τους οποίους εποπτεύει το Υπουργείο Πολιτισμού.

3+3 ΧΡΟΝΙΑ Η ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ

Όσον αφορά στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή, πρέπει να είναι πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και να έχει κάποια από τις εξής ιδιότητες: [Σκηνοθέτης, ηθοποιός, θεατρολόγος, θεατρικός συγγραφέας, κριτικός θεάτρου, συνθέτης ή χορογράφος, μεταφραστής θεατρικών έργων, σκηνογράφος ή ενδυματολόγος].
Απαιτείται τουλάχιστον 5ετής επαγγελματική εμπειρία στην οργάνωση και διεύθυνση θεατρικών παραγωγών καθώς και διοικητικές και οργανωτικές ικανότητες.
Η επιλογή του Καλλιτεχνικού Διευθυντή γίνεται από το Δ.Σ του ΔΗΠΕΘΕ μετά από δημόσια προκήρυξη και η πρόσληψή του γίνεται μετά από τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Πολιτισμού.
Η θητεία του είναι τριετής και μπορεί να ανανεωθεί για ακόμα μία τριετία.

Όπως επισημαίνεται στην προγραμματική σύμβαση, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής έχει την ολοκληρωτική ευθύνη για τη λειτουργία του ΔΗΠΕΘΕΚ, την ευθύνη υλοποίησης του προγραμματισμού του, τον οποίο συντάσσει ο ίδιος κάθε χρόνο, εγκρίνει στη συνέχεια το Δ.Σ. και υποβάλλεται και στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Επιπλέον, συνιστάται Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης που ελέγχει τον προϋπολογισμό, απολογισμό, την πορεία του καλλιτεχνικού προγράμματος κ.α.
Τέλος, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει το δικαίωμα σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν τηρούνται οι όροι της προγραμματικής σύμβασης, να περικόψει όλη ή μέρος της επιχορήγησης, ενώ διατηρεί το δικαίωμα να καταγγείλει τη σύμβαση.

Μαίρη Περδικέα

ΔΗΠΕΘΕΚ: Τι προβλέπει η προγραμματική σύμβαση με Υπουργείο-Περιφέρεια-Δήμο Καλαμάτας
To Top