fbpx
Δήμος Καλαμάτας: “Οι κατολισθήσεις οφείλονται και στην εγκατάλειψη των καλλιεργειών”
Τροφή για σκέψη

Δήμος Καλαμάτας: “Οι κατολισθήσεις οφείλονται και στην εγκατάλειψη των καλλιεργειών”

Δήμος Καλαμάτας: “Η έκθεση του ΙΓΜΕ δικαίωσε τη θέση του Δήμου”

“Να αλλάξει η τακτική των επιδοτήσεων της καφετέριας και της ταβέρνας από την Περιφέρεια” και να επιδοτηθεί η πρωτογενής παραγωγή και τα αγροτικά προϊόντα στον Ταϋγετο, επισημαίνει η ανακοίνωση του Δήμου, αναφορικά με τις αιτίες των κατολισθητικών φαινομένων στα χωριά του Ταϋγέτου. Η δημοτική αρχή θεωρεί ότι το πόρισμα της έκθεσης των γεωλόγων του ΙΓΜΕ τη δικαιώνει, καθώς όπως επισημαίνει “οι κατολισθήσεις οφείλονται μεταξύ άλλων στην εγκατάλειψη των καλλιεργειών” στον Ταϋγετο…

ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΙ Ο… ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ

Στο ερώτημα λοιπόν “τις πταίει;” ο Δήμος απαντά, πως φταίει η πολιτική των επιδοτήσεων της Περιφέρειας για ταβέρνες και καφετέριες, φταίνε οι ίδιοι οι δημότες που εγκατέλειψαν τις καλλιέργειές τους, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, και στην τελική φταίει και ο ….Χατζηπετρής!

Και εν μέρει να έχει δίκιο, ωστόσο οι εκτεταμένες κατολισθήσεις και καθιζήσεις στο οδικό δίκτυο στα χωριά του Ταϋγέτου αποκαλύπτουν και την έλλειψη οποιουδήπουτε αντιδιαβρωτικού έργου, ή έργου ομβρίων υδάτων  ή οποιασδήποτε μέριμνας και συνολικής μελέτης για τον Ταϋγετο, αποκαλύπτουν  την ολιγωρία των  υπηρεσιών, προκειμένου να αξιοποιηθεί ο Ταϋγετος.

Γιατί οποιασδήποτε ανάπτυξης προηγούνται έργα στις υποδομές που θα διασφαλίσουν και την ανάπτυξη μιας περιοχής. Πως θα αναπτυχθεί ο αφημένος στην τύχη του Ταϋγετος, όταν δεν υπάρχει πλέον δρόμος πρόσβασης στα χωριά του, ή κάθε φορά που ανεβαίνει κάποιος προσεύχεται να μην του κατέβει καθοδόν καμιά πέτρα; Και εδώ οι ευθύνες της Περιφέρειας είναι μεγάλες.

Είναι εύκολη και ανέξοδη η απόδοση ευθυνών στους άλλους αλλά θα πρέπει  να εστιάσουμε στο  τι γίνεται στο εξής. Και πως θα προστατεύσουμε και θα αναδείξουμε τον… πολύπαθο Ταϋγετο και τα χωριά του.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

“Η έκθεση τεχνικογεωλογικής αναγνώρισης του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών δικαίωσε απολύτως τη θέση του Δήμου Καλαμάτας από την πρώτη μέρα που παρατηρήθηκαν τα δυσάρεστα φαινόμενα στον Ταΰγετο, παρά τις κραυγές των κάθε είδους λαϊκιστών και καταστροφολόγων.

Δεν παρατηρούνται φαινόμενα ερπυσμού στην περιοχή των χωριών της Αλαγονίας, παρά μόνο στο Ελαιοχώρι (και αυτό είναι γνωστό) και οι κατολισθήσεις οφείλονται, μεταξύ άλλων, στην κακή διαχείριση των ομβρίων ή και στην έλλειψη διαχείρισης, δεδομένου ότι εγκαταλείφθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι καλλιέργειες σε αναβαθμούς, χαρακτηριστικές της περιοχής, μέσω των οποίων γινόταν επιτυχώς και η διαχείριση των νερών της βροχής.

Ο Δήμος Καλαμάτας έχει σπεύσει ήδη, με χρήματα του Δημοτικού Προϋπολογισμού και του Υπουργείου Εσωτερικών, και προχωρεί στη γρήγορη αποκατάσταση του οδικού δικτύου με τον ορθό τεχνικά τρόπο.

Η ανάπτυξη των χωριών της περιοχής της Αλαγονίας και η αύξηση του πληθυσμού τους συνδέονται με βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες, όπως η επαναδραστηριοποίηση στον αγροτικό τομέα και στην παραγωγή των ποιοτικών προϊόντων, για τα οποία – ιδιαίτερα στο παρελθόν – φημιζόταν η περιοχή του Ταϋγέτου.

Για όλα αυτά, απαιτείται να αλλάξει η τακτική των επιδοτήσεων της καφετέριας και της ταβέρνας από πλευράς Περιφέρειας και να επιδοτηθούν παραγωγικές δραστηριότητες στον πρωτογενή τομέα, καθώς και να ισχύσει για την ορεινή περιοχή του Δήμου Καλαμάτας πρόγραμμα ανάλογο με εκείνο για τη Μάνη, την ορεινή Γορτυνία κ.λπ. (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις), με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ”.

Μαίρη Περδικέα

Διαβάστε και αυτό:

ΙΓΜΕ: Που αποδίδουν οι γεωλόγοι τις κατολισθήσεις στον Ταΰγετο

Δήμος Καλαμάτας: “Οι κατολισθήσεις οφείλονται και στην εγκατάλειψη των καλλιεργειών”
To Top