Στον καθορισμό της ετήσιας επιχορήγησης του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας “Πανταζοπούλειος Λαϊκή Σχολή” προχωρά αύριο, Τετάρτη, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, με το ποσό να ανέρχεται στα 220.000 ευρώ. Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 41/1998 σχετικά με την ετήσια τακτική επιχορήγηση του Δήμου Καλαμάτας προς το Πνευματικό, αναφέρεται ότι αυτή καθορίζεται στην αρχή κάθε χρόνου από το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση της διοίκησης του νομικού προσώπου, με επιχορήγηση που θα είναι επαρκής για την αντιμετώπιση των λειτουργικών του δαπανών.
Έτσι λοιπόν, με έγγραφο αίτημα του Προεδρεύοντα Νικήτα Καραμούζη, στις 2-12-2025, προς τον Δήμο, επισημαίνεται η αναγκαιότατα της ετήσιας επιχορήγησης αυτού και ο καθορισμός της στο ποσό των 220.000 €, προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού, λειτουργικών εξόδων και συντήρησης. Ήδη στον αντίστοιχο κωδικό του προϋπολογισμού του Δήμου Καλαμάτας για το 2026 έχει εγγραφεί το ποσό των 140.000 ευρώ, στο οποίο αναμένεται να προστεθούν 80.000 ευρώ.
Σύμφωνα λοιπόν με το αίτημα του Νικήτα Καραμούζη, τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας είναι αρκετά υψηλά, με το βασικό κομμάτι να πηγαίνει στα λειτουργικά έξοδα που φτάνουν τα 107.000 ευρώ το χρόνο, εκ των οποίων τα 35.000 ευρώ είναι λογαριασμοί ρεύματος και προμήθεια πετρελαίου. Η οικονομική αυτή αιμορραγία έχει διαπιστωθεί από τη δημοτική Αρχή, καθώς είναι γνωστό ότι πρόκειται για ένα ενεργοβόρο κτήριο ηλικίας άνω των 40 ετών, γι’ αυτό και προωθήθηκε και επιτεύχθηκε η ένταξή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για ενεργειακή αναβάθμιση ύψους 1.050.000 ευρώ, που θα εκσυγχρονίσει όλο το κτήριο.
Στις λειτουργικές δαπάνες καταγράφονται και παρεμβάσεις 72.000 ευρώ που πρέπει να γίνουν εσωτερικά του κτηρίου, όπως αντικατάσταση των φώτων με led, ανακαίνιση του αίθριου, ενίσχυση με τεχνικό εξοπλισμό του αμφιθεάτρου, και λοιπά λειτουργικά έξοδα λογαριασμών, προμηθειών αναλώσιμων κ.α. Και βεβαίως, η κάλυψη της μισθοδοσίας των εργαζομένων του Πνευματικού που ανέρχεται στα 113.000 ευρώ.
Να υπενθυμίσουμε ότι την τελευταία πενταετία έχουν δαπανηθεί από τον Δήμο Καλαμάτας για το Πνευματικό Κέντρο 1.040.000 ευρώ, τόσο για λειτουργικά έξοδα όσο και για δαπάνες συντήρησης, ενώ με την τελευταία προσθήκη του πολυχώρου “Ρεγγίνα“, αναβαθμίζεται περαιτέρω το κτήριο του Πνευματικού, και παρέχεται ένας ακόμα δημοτικός χώρος για εκδηλώσεις.
Ακολουθεί το αίτημα του Προεδρεύοντα του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, Νικήτα Καραμούζη προς τον Δήμαρχο Καλαμάτας, όπου αναφέρονται αναλυτικά τα έξοδα και οι ετήσιες λειτουργικές δαπάνες καθώς και οι εργασίες συντήρησης που πρέπει να γίνουν.

Διαβάστε και αυτό:
Υποβλήθηκε η πρόταση χρηματοδότησης για ενεργειακή αναβάθμιση του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας








