ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημιουργείται Όμιλος Φίλων του Ινστιτούτου Ν.Πουλαντζάς στην Καλαμάτα

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΠΡΩΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Στη Μεσσηνία έχει αναληφθεί το τελευταίο διάστημα πρωτοβουλία για τη δημιουργία Ομίλου Φίλων του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, με σκοπό την προώθηση του έργου του και στο νομό μας, αλλά και τη διενέργεια δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων που θα εξειδικεύονται θεματικά στο νομό.

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς αποτελεί συνέχεια και μετεξέλιξη της Εταιρείας Πολιτικού Προβληματισμού “Νίκος Πουλαντζάς”, που ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 1997 με πρωτοβουλία του τότε Συνασπισμού.

Στοχεύει στην ενδυνάμωση των αξιών της αριστεράς, προωθώντας συστηματικά την εμβάθυνση της γνώσης γύρω από τα σύγχρονα κοινωνικά, οικολογικά, πολιτικά και πολιτισμικά ζητήματα. Η δέσμευση στα ιδεώδη του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία, η ανεξαρτησία από τις τρέχουσες πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες, και η δημοκρατική λειτουργία περιλαμβάνονται στις θεμελιώδεις αρχές του.

Πιο συγκεκριμένα, η δράση του εδράζεται:

α) Στη μελέτη των σχέσεων, δυνάμεων, δράσεων και ιδεών που συγκροτούν την ανθρώπινη κοινωνία σε όλες τις διαστάσεις της. Στην εθνική-υπερεθνική και οικουμενική της διάσταση. Στην οικονομική, κοινωνική, πολιτική, πολιτισμική και πνευματική της διάσταση. Στην οικολογική διάσταση.

β) Στη μελέτη των κοινωνικών συστημάτων και το ιστορικό τους αποτύπωμα.

γ) Στη μελέτη των κοινωνικών θεωριών και της ιστορικής τους εξέλιξης.

δ) Στη μελέτη των αντιθέσεων και αντιφάσεων, των προβλημάτων, της κοινωνικής δυναμικής που αναπτύσσεται στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα στη σύγχρονη περίοδο.

ε) Στην υποστήριξη των κοινωνικών, πολιτικών και ιδεολογικών αγώνων των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων της κοινωνίας μας.

στ) Στην προσπάθεια να αναπτύξει τον ιδεολογικό και προγραμματικό λόγο της ανανεωτικής, ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Όσοι επιθυμούν να ενεργοποιηθούν και να υποστηρίξουν την Πρωτοβουλία Φίλων του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς καλούνται να συμμετάσχουν στην πρώτη Γενική Συνέλευση του υπό ίδρυση Ομίλου, που θα γίνει την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 8 το βράδυ, στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας (Μπενάκη 11, όπισθεν Φιλαρμονικής), με θέματα τη συγκρότηση του Ομίλου, την εκλογή συντονιστικής γραμματείας (που θα έχει την ευθύνη του συντονισμού και της υλοποίηση της δραστηριότητας) και τον προγραμματισμό των δράσεών του για το αμέσως επόμενο διάστημα.
Τηλ. για πληροφορίες 6946622253, 6977672629.

Ποιος ήταν ο Νίκος Πουλαντζάς

Γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου του 1936 και έζησε τα παιδικά του χρόνια στην οδό Βερανζέρου στην πλατεία Βάθη. Σπούδασε στη Νομική Αθηνών, αποφοίτησε με «Αριστα» το 1957, όμως ποτέ δεν άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Γερμανία, στα πανεπιστήμια του Μονάχου και της Χαϊδελβέργης, με μαθήματα φιλοσοφίας και φιλοσοφίας δικαίου. Το 1961 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου τρία χρόνια μετά, ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή του στη Σχολή Δικαίου και Οικονομικών Επιστημών.

Συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα μέσα από την νεολαία της ΕΔΑ, υπήρξε μέλος του ΚΚΕ και, μετά τη διάσπαση το 1968, του ΚΚΕ Εσωτερικού.

Το 1966 παντρεύεται τη Γαλλίδα συγγραφέα και αγωνίστρια του γυναικείου κινήματος, Ανί Λεκλέρ με την οποία απέκτησαν το 1971 μια κόρη, την Αριάδνη.

Έβαλε ο ίδιος τέλος στη ζωή του στις 3 Οκτωβρίου 1979, μια τραγωδία που παραμένει ανεξήγητη έως σήμερα.

Από τον Δεκέμβριο του 1968 μέχρι την αυτοκτονία του, το 1979, ήταν καθηγητής Κοινωνιολογίας στο 8ο Πανεπιστήμιο του Παρισιού και διευθυντής σπουδών στην Ecole Pratique des Hautes Etudes.

Οι φίλοι και οι στενοί συνεργάτες του, της εποχής εκείνης, μιλούν για έναν άνθρωπο γενναιόδωρο, ζεστό, χαρούμενο, με εξαιρετικό χιούμορ και ιδιαίτερα δημοφιλή και αγαπητό στους φοιτητές του.
Ένα χρόνο μετά τον θάνατό το, το 1980, ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Άλκης Αλκαίος έγραψαν στη μνήμη του και του αφιέρωσαν το τραγούδι τους «Κακόηθες μελάνωμα», ενώ το 1997, προς τιμήν του, ιδρύεται το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς.

Το επιστημονικό του έργο ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν τα βιβλία του: «Οι κοινωνικές τάξεις στον σύγχρονο καπιταλισμό», «Πολιτική εξουσία και κοινωνικές τάξεις», «Για τον Γκράμσι: Μεταξύ Σαρτρ και Αλτουσέρ», «Το κράτος, η εξουσία, ο σοσιαλισμός», «Φασισμός και δικτατορία», «Προβλήματα του σύγχρονου κράτους και του φασιστικού φαινομένου» (μαζί με τους Ρ. Μίλιμπαντ και Ζ.Π. Φάι), «Η κρίση των δικτατοριών: Πορτογαλία, Ελλάδα, Ισπανία».

Δημιουργείται Όμιλος Φίλων του Ινστιτούτου Ν.Πουλαντζάς στην Καλαμάτα

Δημοφιλέστερα

To Top