Απόφαση Συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας: Απαγόρευση κυκλοφορίας και εκδηλώσεων σε δασικά οικοσυστήματα και αλσύλλια όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι 4 και 5-Εξαίρεση το Πολυλίμνιο που θα κλείνει με δείκτη 3
” Σε καλό επίπεδο η επιτήρηση στη Μεσσηνία”: Και φέτος θα συνδράμουν καθοριστικά από αέρος: Το ελικόπτερο Έρικσον (11 τόνοι νερού), 2 PZL (2.200 lt), 2 air tractor (3 τόνοι νερού) έκαστο-Περιφέρεια: 2.600 πυροσβέστες στη “μάχη” και 6 drones-Ενεργοποιήθηκαν οι περιπολίες από την Πρωτομαγιά-Στελεχώνονται τα πυροφυλάκια με δείκτη 4 και 5 -Καθοριστικός ο ρόλος των υδατοδεξαμενών( 140 στη Μεσσηνία)-Σημαντική η αποψίλωση και ο καθαρισμός των οικοπέδων
Συνεδρίασε σήμερα Τρίτη 6 Μάϊου 2025 στο Διοικητήριο της Καλαμάτας το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Στάθη Αναστασόπουλου, παρουσία του Γενικού Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Λάμπρου Τζούμη, της Αντιπεριφερειάρχη Μαρίας Οικονομάκου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και φορέων.
Στη διάρκειά της διαπιστώθηκε η ετοιμότητα των υπηρεσιών της Π.Ε. Μεσσηνίας, η διασφάλιση της επικοινωνίας και ο συντονισμός δράσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων καθώς και η λήψη των αναγκαίων μέτρων πρόληψης, ετοιμότητας και καταστολής, για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση δασικών ή και αστικών πυρκαγιών το φετινό καλοκαίρι.
Μετά από τις τοποθετήσεις όλων των παρισταμένων και των υπηρεσιακών εκπροσώπων και με τον πρώτο λόγο να τον έχει πάντα η Πυροσβεστική Υπηρεσία, αποφασίστηκε πως σε περιπτώσεις Πολύ Υψηλού Κινδύνου Πυρκαγιάς (Κατηγορίας 4 και 5) θα λαμβάνεται το μέτρο της απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας σε περιοχές NATURA, σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση όπως ορίζεται από τις διατάξεις για την αντιπυρική περίοδο, αρμοδιότητας των δασαρχείων κατά τις ώρες που θα ανακοινώνονται αρμοδίως και εγκαίρως, με στόχο την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς.
Επισημάνθηκε ο έντονος προβληματισμός για την συνέχιση λειτουργίας του τουριστικού σημείου συγκέντρωσης χιλιάδων επισκεπτών στο Πολυλύμνιο, που ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους πολιτικής προστασίας, ενώ αναφέρθηκε πως θα πρέπει άμεσα να συμμορφωθούν οι εμπλεκόμενοι, κυρίως οι Δήμοι, με το πόρισμα της Πυροσβεστικής για της υδατοδεξαμενές και θα πρέπει να φροντίσουν για την επάρκεια νερού και την πρόσβαση σε αυτές.
Σημαντική αναμένεται να είναι και φέτος η συμμετοχή εθελοντικών ομάδων και οργανώσεων όσον αφορά στη διαχείριση και την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και πυρκαγιών και διατυπώθηκε η ανάγκη περαιτέρω εξοπλισμού τους για τις ανάγκες εκπλήρωσης του έργου τους.
Η σχετική ανακοίνωση της ΠΕ Μεσσηνίας
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 6 Μαΐου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του κτηρίου Παπαφλέσσα, η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Μεσσηνίας με θέμα: «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, στο πλαίσιο προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο 2025», υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μεσσηνίας, κ. Ευστάθιου Αναστασόπουλου.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα θέματα της πρόληψης και της καταστολής των πυρκαγιών και ειδικότερα επισημάνθηκε η έγκυρη και έγκαιρη υλοποίηση δράσεων που αφορούν τον καθαρισμό της βλάστησης οικοπέδων και οικισμών που γειτνιάζουν με δασικές εκτάσεις, την απαγόρευση ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων, τον έλεγχο των υδατοδεξαμενών ως προς την πλήρωση αυτών και την συντήρησή τους, τον έλεγχο του υφιστάμενου οδικού δικτύου πρόσβασης σε δασώδεις περιοχές και την ενεργή συμμετοχή των Εθελοντικών Ομάδων.
Επίσης, τονίσθηκε ο ρόλος της πρόληψης και της επιτήρησης με drones και πυροφυλάκια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την σύσταση περιπόλων πυροπροστασίας από τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Επιπλέον, συζητήθηκαν δράσεις για την λήψη ειδικών σχεδίων οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και τις κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν εκδοθεί από την Γ.Γ.Π.Π.
Υπογραμμίστηκε η ευαισθητοποίηση των κατοίκων για την μη εκτέλεση εργασιών όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι υψηλός, καθώς επίσης και η σημασία της πρόληψης, της συνεργασίας και του συντονισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά έκτακτες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν κατά την αντιπυρική περίοδο και να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή και περιουσία.
Τέλος, αποφασίστηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, η απαγόρευση με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο εν γένει, η διέλευση, κυκλοφορία, επίσκεψη, διαμονή, παραμονή, κατασκήνωση, καθώς και η οργάνωση και διενέργεια οποιασδήποτε δραστηριότητας όπως αθλητική, ψυχαγωγική, θρησκευτική, κ.λπ., των ιδίων με την περσινή αντιπυρική περίοδο περιοχών, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, από 01 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας για δασικές πυρκαγιές, όπως ορίζεται από την Γ.Γ.Π.Π., είναι πολύ υψηλός (κατηγορία 4-πορτοκαλί) ή κατάσταση συναγερμού (κατηγορία 5-κόκκινο).
Στη συνεδρίαση, συμμετείχαν εκτός από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μεσσηνίας κ. Στάθη Αναστασόπουλο και ο Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Λάμπρος Τζούμης, καθώς και οι ακόλουθοι εμπλεκόμενοι φορείς: ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Π.Ε. Μεσσηνίας, εκπρόσωποι της Αστυνομικής Διεύθυνσης Π.Ε. Μεσσηνίας, του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας, του 9ου Συντάγματος Πεζικού, της 120 Π.Ε.Α., της Δ/νσης Δασών Μεσσηνίας, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Μεσσηνίας, ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Μεσσηνίας, εκπρόσωποι του ΔΕΔΔΗΕ Καλαμάτας και της ΕΤΒΑ, οι Αντιδήμαρχοι Πολιτικής Προστασίας των Δήμων Καλαμάτας, Μεσσήνης, Πύλου – Νέστορος, Δυτικής Μάνης, οι προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Μεσσηνίας και Τριφυλίας, ο Διευθυντής ΓΟΕΒ Παμίσου, εκπρόσωπος του αυτοκινητοδρόμου ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε., η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, εκπρόσωποι του Φυσιολατρικού Πολιτιστικού Συλλόγου Λεύκτρου Μάνης (ΓΑΙΑ), της Ο.Α.Κ. 4Χ4 Μεσσηνίας, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Περιφερειακού Παραρτήματος Καλαμάτας και ο ειδικευμένος εθελοντής τηλεπικοινωνιών.
Γενικές οδηγίες αντιπυρικής περιόδου
ΑΝ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ:
Δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τους θερινούς μήνες
Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι
Αποφεύγουμε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά(π.χ. ηλεκτροκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες)
Δεν πετάμε αναμμένα τσιγάρα
Δεν αφήνουμε τα σκουπίδια στο δάσος, καθώς υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης
Σεβόμαστε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου
Β. ΑΝ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΕΣΑ Ή ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΔΑΣΟΣ:
Δημιουργούμε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι, καθαρίζοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα και φύλλα, τις πευκοβελόνες και τα κλαδιά
Κλαδεύουμε τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία και την κατάστασή τους
Απομακρύνουμε τα ξερά κλαδιά από τα δένδρα και τους θάμνους
Δεν αφήνουμε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια του σπιτιού – Τα κλαδεύουμε, αφήνοντας απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι .Αραιώνουμε τη δενδρώδη βλάστηση έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου
Δεν τοποθετούμε πλαστικές υδρορροές ή σωλήνες στους τοίχους του σπιτιού
Δεν τοποθετούμε παραθυρόφυλλα από εύφλεκτα υλικά στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες
Φροντίζουμε ώστε τα καλύμματα στις καμινάδες και τους αεραγωγούς του σπιτιού να είναι από άφλεκτο υλικό, ώστε να μην διεισδύσουν σπίθες
Δεν αποθηκεύουμε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι
Τοποθετούμε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους
Δεν κατασκευάζουμε ακάλυπτες δεξαμενές καυσίμου κοντά στο σπίτι
Προμηθευόμαστε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και φροντίζουμε για τη συντήρησή τους
Εξοπλιζόμαστε με σωλήνα ποτίσματος, μήκους ανάλογου της περιοχής που θέλουμε να προστατεύσουμε
Εξοπλιζόμαστε με μια δεξαμενή νερού, μια απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένα σωλήνα νερού
Γ. ΜΟΛΙΣ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ:
Τηλεφωνούμε ΑΜΕΣΩΣ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (τηλ.199 ή στο 112) και δίνουμε σαφείς πληροφορίες για:
την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρισκόμαστε
την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς
το είδος της βλάστησης που καίγεται.