Την Τετάρτη 29 Απριλίου συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον κόμβο Καλαμάτας στο ύψος του Ανοιχτού Θεάτρου
Τη διαμαρτυρία τους για τον “κλειστό” δρόμο Καλαμάτας-Σπάρτης εκφράζουν κάτοικοι και επαγγελματίες των χωριών του Ταϋγέτου, υποστηρίζοντας ότι η πρόσβαση στα χωριά του Ταϋγέτου γίνεται κανονικά, και ζητούν την απόσυρση της επίμαχης πινακίδας, ζητώντας παράλληλα άμεσα να υλοποιηθεί σειρά τεχνικών έργων ώστε να θωρακιστεί ο Ταΰγετος, ενώ απαιτούν την οικονομική στήριξη της Πολιτείας τόσο για να γίνουν τα έργα, και να αποζημιωθούν από την απομόνωση των χωριών τους. Μάλιστα, αύριο, Παρασκευή, έχουν προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου, ενώ την Τετάρτη 29 Απριλίου στις 10 το πρωί έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον κόμβο Καλαμάτας στο ύψος του Ανοιχτού Θεάτρου. Όπως επισημαίνουν μεταξύ άλλων “Ο επίσημος αποκλεισμός της Εθνικής Οδού Καλαμάτας – Σπάρτης και οι καθυστερήσεις στα έργα αποκατάστασης έχουν οδηγήσει τα χωριά μας σε οικονομικό και κοινωνικό στραγγαλισμό”
Τι αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι και κάτοικοι των χωριών Νέδουσας, Αλαγονίας, Πηγών, Αρτεμισίας, Λαδά και Καρβελίου
“Κρατούν τον δρόμο Καλαμάτας – Σπάρτης «επισήμως κλειστό» με εντολή της Τροχαίας, ενώ υπάρχει ήδη προσωρινή αποκατάσταση”.
Να αναλάβουν τις ευθύνες τους ο Δήμος Καλαμάτας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το κεντρικό κράτος!
Όλοι την Τετάρτη 29 Απριλίου 2026, στις 10:00 πμ, στον Κόμβο Καλαμάτας (ανοιχτό θέατρο) σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Αλαγόνιοι και φίλοι του Ταϋγέτου να είμαστε εκεί!
Αποτελεί πρόκληση η ταμπέλα στον «κόμβο της Σπάρτης» που ενημερώνει ότι η Εθνική Οδός είναι κλειστή. Αποτελεί πρόκληση η επίσημη ενημέρωση της Τροχαίας Καλαμάτας και Σπάρτης ότι «ο δρόμος δεν περνάει».
Η αλήθεια είναι:
• ότι υπάρχει πρόσβαση σε όλο το μήκος της Εθνικής Οδού Καλαμάτας – Σπάρτης
• ότι υπάρχει πρόσβαση σε όλα τα χωριά της Αλαγονίας
Ποιο είναι το πρόβλημα; Τα έργα αποκατάστασης στην Εθνική είναι πρόχειρα και κανένας από τους αρμόδιους δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να δοθεί ο δρόμος στην κυκλοφορία. Κανείς, επίσης, δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να προχωρήσουν τα έργα άμεσα, γρήγορα και με ασφάλεια.
Τρεις μήνες μετά τις καταστροφές, κράτος, Περιφέρεια και Δήμος Καλαμάτας αφήνουν τα χωριά μας χωρίς επισκέπτες, «στραγγαλίζοντας» όσους δραστηριοποιούνται στον επισιτισμό και τον τουρισμό.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
Οριστική αποκατάσταση της κυκλοφορίας στον δρόμο Καλαμάτας – Σπάρτης. Να ληφθούν όλα τα αναγκαία κατασκευαστικά, τεχνικά και νομικά μέτρα, ώστε να υλοποιηθεί χωρίς νέες καθυστερήσεις.
Άμεση βελτίωση του κεντρικού δρόμου Καλαμάτας – Σπάρτης, που εξυπηρετεί όλα τα χωριά του Ταϋγέτου. Οι «σημειακές παρεμβάσεις» δεν αλλάζουν ριζικά την κατάσταση σε έναν δρόμο με χάραξη του 1920.
• Άμεσα απαιτείται νέα ασφαλτόστρωση
• Τοποθέτηση κάθετων φρακτών ανάσχεσης βραχοπτώσεων (Rockfall Catch Fences / Barriers)
• Αποστραγγιστικά έργα και συνολική τεχνική παρέμβαση
• Να ανοίξει επιτέλους η συζήτηση και οι διαδικασίες μελετητικής ωρίμανσης για νέα χάραξη, η οποία θα παρακάμπτει τα πρώτα χιλιόμετρα και θα καταλήγει στα Διπόταμα
Ολοκληρωμένα έργα θωράκισης, με ευθύνη του Δήμου ή όποιου άλλου αρμόδιου, σε όλο το δίκτυο των χωριών του Ταϋγέτου, βάσει του πορίσματος του ΙΓΜΕ:
• Επενδεδυμένες τάφροι με χαμηλό τοίχο πόδας
• Κατασκευή επαρκών οχετών
• Συστηματικός καθαρισμός και συντήρηση απορροής ομβρίων
• Σταθεροποίηση πρανών και αντιδιαβρωτικές παρεμβάσεις
-Να διασφαλιστεί η δυνατότητα απασχόλησης εργατών γενικών καθηκόντων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, συμπεριλαμβανομένης της χειμερινής περιόδου.
-Πλήρης αποζημίωση για τις κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές.
-Πλήρης αποζημίωση όλων των επαγγελματιών και επιχειρήσεων (εστίαση, τουρισμός, τοπικοί παραγωγοί) στις κοινότητες που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την απώλεια εισοδήματος λόγω αποκλεισμού και πτώσης της επισκεψιμότητας.
–Απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους για τις πληττόμενες επιχειρήσεις τουλάχιστον έως το τέλος του 2026.
–Απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους για όλους τους δημότες των έξι χωριών του Ταϋγέτου, μέχρι την πλήρη ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης.
Για όλα τα παραπάνω απαιτούμε γενναία και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τη δέσμευση όλων των απαραίτητων πόρων, προκειμένου να ανασάνει η περιοχή μας και να πάψει η λογική της παρέμβασης «κατόπιν εορτής».
Κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Την Παρασκευή 24 Απριλίου 2026, στις 11:00 πμ στον Κόμβο Σπάρτης του Αυτοκινητόδρομου (Καλαμάτα, έξοδος για Στρατόπεδο – Σπάρτη) θα παρατεθεί συνέντευξη τύπου με σκοπό την ενημέρωση του λαού της Καλαμάτας για την κατάσταση που επικρατεί στα χωριά μας, μετά τις πλημύρες που προκάλεσαν εκτεταμένες καθιζήσεις, κατολισθήσεις και σοβαρές ζημιές σε βασικές υποδομές.
Την Τετάρτη 29 Απριλίου, στις 10:00 πμ, στον Κόμβο της Καλαμάτας (ανοιχτό θέατρο) καλούμε τους Αλαγόνιους, τους φίλους του Ταΰγετου, το λαό της Καλαμάτας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
- Θεωρούμε απαράδεκτο να παραμένει επισήμως κλειστή η εθνική οδός Καλαμάτας – Σπάρτης, ενώ έχει ήδη αποκατασταθεί προσωρινά και μπορεί να υπάρχει δυνατότητα για ακόμα πιο ολοκληρωμένη παρέμβαση ώστε να αρθεί η απαγόρευση.
- Θεωρούμε απαράδεκτο να μην υπάρχει χρονοδιάγραμμα και προγραμματισμός αποκατάστασης των ζημιών.
- Θεωρούμε απαράδεκτο να μην έχουν εφαρμοστεί ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα όπως της απαλλαγής Δημοτικών Τελών όπως αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο.
Τη διαμαρτυρία υπογράφουν:
Πρόεδροι κοινότητας: Αρτεμισίας (Παναγιώτης Διονυσόπουλος), Αλαγονίας (Γιώργος Καζάκος ), Λαδά (Μιχάλης Αντωνόπουλος ), Πηγών (Ηλίας Λάζαρος ), Νέδουσας (Άρης Βαρελάς ), Καρβελίου (Δημήτρης Μαραβάς )
Πολιτιστικοί Σύλλογοι: Αρτεμισίας (Παναγιώτης Βασιλάκης ), Αλαγονίας (Γιάννης Κάστανος), Λαδά (Αθηνά Μασουρίδου), Πηγών (Γιάγκος Παπαδέας), Νέδουσας (Μπατσικούρας Παναγιώτης), Καρβελίου (Γιάννης Αργύρης)









