MESSINIA PLUS

Χριστόπουλος: Το κτήριο Παναγιώταρου ιδανικό για τη στέγαση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας

Πρόταση να μετεγκατασταθεί στο κτήριο Παναγιώταρου το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας που τώρα στεγάζεται στη Θουκυδίδου 2, μιας και το εν λόγω κτήριο θα αξιοποιηθεί από το Δήμο Καλαμάτας ως δομή για άτομα με άνοια, έκανε χθες βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ο Δημοτικός Σύμβουλος με το Συνδυασμό Κοσμόπουλου “Καλαμάτα μπροστά”, και μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής Κ.Π.Ε. Καλαμάτας, Γιάννης Χριστόπουλος. Xαρακτήρισε “ιδανικό” το κτήριο Παναγιώταρου για το σκοπό αυτό, και σύμφωνα με την επιθυμία του διαθέτη. Αναλυτικά η ερώτηση:

“Με αφορμή την πρόταση του Δήμου Καλαμάτας για δημιουργία δομής για τη στέγαση συμπολιτών με χρόνια άνοια , που χρήζουν εξειδικευμένης βοήθειας, στο κτίριο που στεγάζεται το Κ.Π.Ε. Καλαμάτας δημιουργούνται ερωτήματα.

Η σημερινή διαμόρφωση και οργάνωση των εσωτερικών χώρων του κτηρίου, είναι αποτέλεσμα προσωπικής εργασίας και οφείλεται στο μεράκι των εκπαιδευτικών που υπηρέτησαν και υπηρετούν στο ΚΠΕ, έγινε με βάση τις ανάγκες των μαθητών –επισκεπτών και με τη βοήθεια του Δήμου Καλαμάτας.

Χρειάστηκαν σχεδόν δύο δεκαετίες για να αποκτήσει τη μορφή που έχει, να γίνει γνωστό σε όλη την Ελλάδα.
Το σύνολο των σχολικών μονάδων καθώς και οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν το Κ.Π.Ε. πιστεύουν πως ο συγκεκριμένος χώρος εξυπηρετεί τους στόχους και συντελεί στην ασφαλή παρουσία των μαθητών.

Ερωτάται η δημοτική αρχή:

Προτίθεται να προχωρήσει στην ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης του κτιρίου, τη στήριξη της παιδαγωγικής ομάδας, την ανακαίνιση και συντήρηση του κτιρίου ιδιαίτερα σε ότι αφορά εξωτερικές κυρίως επισκευές, ώστε απρόσκοπτα να συνεχισθεί το πολύπλευρο έργο αυτού του πραγματικά χρήσιμου θεσμού που συμβάλλει τα μέγιστα στην προστασία του περιβάλλοντος και φέρει πολλαπλά οφέλη στο Δήμο Καλαμάτας και την ευρύτερη περιοχή και να αναζητήσει άλλο χώρο για τη στέγαση συμπολιτών με χρόνια άνοια ;
Σε αντίθετη περίπτωση έχει σχέδιο για τη μεταφορά του ΚΠΕ σε κτίριο που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις λειτουργίας του ΚΠΕ Καλαμάτας;

Προτίθεται να αξιοποιήσει το κτίριο ΄΄Παναγιώταρου’’ στη Μ. Μαντίνεια για τη στέγαση του ( ΚΠΕ) Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης , όπου μαθητές από όλη την Ελλάδα θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν εκπαιδευτικά προγράμματα; Να δημιουργηθούν ξενώνες, μύλος, χώρος για πολλαπλές εκδηλώσεις. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα πέρα από την ουσιαστική και αποδοτική λειτουργία του ΚΠΕ να αναβαθμιστεί η περιοχή, να είναι ζωντανή ΄΄το χειμώνα, το καλοκαίρι οι χώρος( μέσα και έξω) να διατίθεται για εκδηλώσεις , μουσικές, εκθέσεις κλπ. Επίσης αυτή η χρήση συνάδει και με τη βούληση του δωρητή.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Κ.Π.Ε.) ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

To Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας ιδρύθηκε με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Δήμου Καλαμάτας και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας το Νοέμβριο του 1997 και άρχισε να λειτουργεί τον Ιανουάριο του 1999.
Στεγάζεται στο κτήριο Λάρδα (παλιό εργοστάσιο τυποποίησης τοπικών προϊόντων) το οποίο στέγασε παλαιότερα το δημαρχείο Καλαμάτας. Το κτήριο έχει παραχωρηθεί με σύμβαση στο Υ.ΠΑΙ.Θ. συνολικού χώρου 960 τ.μ.
Οι δράσεις του Κέντρου υλοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία», μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος και Δια Βίου Μάθηση», με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο-Ε.Κ.Τ.). Την οικονομική διαχείριση έχει το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας υπάρχει για να ευαισθητοποιεί, να εκπαιδεύει και να ενεργοποιεί τους πολίτες , σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, διαμόρφωσης οικολογικής συνείδησης και βιώσιμης ανάπτυξης.
Προτεραιότητες του είναι:
-Η στήριξη προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα σχολεία
Η οργάνωση και η πραγματοποίηση επιμορφωτικών σεμιναρίων, η ευαισθητοποίηση των δημοτών σε θέματα περιβαλλοντικής πρακτικής, ώστε να αναπτυχθούν στάσεις και συμπεριφορές, που θα συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος π.χ. ανακύκλωση , διαλογή στην πηγή ,με πρωταγωνιστές κυρίως τους μικρούς μαθητές, που αποτελούν και τους πολλαπλασιαστές.
-Η υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και ο συντονισμός θεματικών εθνικών και τοπικών δικτύων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης π.χ. Δίκτυο ελιάς
-Η βιωματική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η παραγωγή εκπαιδευτικού και ενημερωτικού υλικού, που ουσιαστικά διαφημίζει το δήμο μας .
-Η συνεργασία με φορείς και επιστημονικά ιδρύματα σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο με σκοπό την επιστημονική ενημέρωση, έρευνα και τεκμηρίωση.

Τα τελευταία 7 σχολικά έτη (2011-2018) 29.644 άτομα (μαθητές, εκπαιδευτικοί, ενήλικες) συμμετείχαν σε δράσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, Ημερίδες και Σεμινάρια που διοργάνωσε το ΚΠΕ Καλαμάτας. Αποτελεί έναν από τους καλύτερους πρεσβευτές του δήμου μας.
Το κτήριο στο οποίο στεγάζεται το ΚΠΕ Καλαμάτας, αδιαλείπτως από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, έχει περάσει στη συνείδηση μαθητών, εκπαιδευτικών, ενηλίκων, συνεργατών, διαθέτει υποδομές και δίκτυα τα οποία συντελούν στην άριστη λειτουργία του .

Η σημερινή διαμόρφωση και οργάνωση των εσωτερικών χώρων του κτηρίου, είναι αποτέλεσμα προσωπικής εργασίας και οφείλεται στο μεράκι των εκπαιδευτικών που υπηρέτησαν και υπηρετούν στο ΚΠΕ, έγινε με βάση τις ανάγκες του και με τη βοήθεια πάντα του Δήμου Καλαμάτας. Χρειάστηκαν σχεδόν δύο δεκαετίες για να αποκτήσει τη μορφή που έχει.

Έχουν αναπτυχθεί και διαμορφωθεί υποδομές, οι οποίες χρειάζονται χρόνο και πολλά χρήματα για να αναπτυχθούν σε άλλο κτήριο. Διαθέτει δίκτυο υποστήριξης δικτύωσης της αίθουσας πληροφορικής, των εργαστηρίων Φυσικής και Βιολογίας καθώς και των γραφείων. Η δικτύωση αφορά και τηλεφωνικές γραμμές καθώς και διάχυση ήχου.
Το κτήριο διαθέτει πρόσβαση ΑΜΕΑ, άνετους χώρους κίνησης και στάθμευσης λεωφορείων.

Όλα τα προγράμματα του ΚΠΕ Καλαμάτας έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με τους χώρους και τις υποδομές του συγκεκριμένου κτηρίου. Θα υπάρξουν σοβαρές δυσκολίες στη λειτουργία του ΚΠΕ σε περίπτωση μεταφοράς του.
Το συγκεκριμένο κτήριο βρίσκεται μακριά από σχολικές μονάδες οπότε μπορεί το ΚΠΕ να υλοποιεί το έργο του χωρίς να παρεμποδίζει τη διεξαγωγή των μαθημάτων άλλων μαθητών και ταυτόχρονα χωρίς να παρεμποδίζεται το ίδιο στο έργο του.
Η αυτονομία του κτηρίου προσφέρεται ώστε να είναι επισκέψιμο από μαθητές και ενήλικες για διεξαγωγή προγραμμάτων, δράσεων, επιμορφωτικών συναντήσεων και επισκέψεων σε μόνιμες εκθέσεις τοπικών προϊόντων, έργων τέχνης κ.λπ.,
Η αυτονομία και τα πλεονεκτήματα (εγκαταστάσεις, αίθουσες, αμφιθέατρο) προσφέρουν στην ελκυστικότητα της επιλογής του ΚΠΕ από σχολεία όλης της χώρας.
Οι υποδομές (και η θέση) του κτηρίου δημιουργούν την άνεση για οποιαδήποτε προετοιμασία και συμμετοχή σε εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο Δήμος Καλαμάτας όπως Γιορτή Ανακύκλωσης, Ανθοκομική έκθεση, εκδηλώσεις Χριστουγέννων, Αποκριάς, εβδομάδα κινητικότητας, Let’s Do It, διεθνείς ημέρες καθώς και την ενεργή συμμετοχή στην κατάθεση πρότασης συνεργασίας με τον οργανισμό «Καλαμάτα 21» . Εκδηλώσεις στις οποίες το ΚΠΕ συμμετέχει, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή παιδιών και ενηλίκων, με μεγάλη επιτυχία.

Η όποια μεταφορά του ΚΠΕ Καλαμάτας οφείλει να λαμβάνει υπόψη :
-Την ασφαλή συμμετοχή των μαθητών Οι ηλικίες των επισκεπτών και των μαθητών δεν συμβαδίζουν. Οι μαθητές οι οποίοι επισκέπτονται το ΚΠΕ είναι ηλικίας 4 έως 18 ετών.
– Την απρόσκοπτη λειτουργία του στην ασφάλεια των υλικών και του εξοπλισμού του .

Δημοφιλέστερα

To Top