ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για πιλοτικούς ελαιώνες και πρότυπο ελαιοτριβείο στη Μεσσηνία

Εγκρίθηκε για χρηματοδότηση από το Ευρωμεσογειακό πρόγραμμα PRIMA (Partnership for Research and Innovation in the Mediterranean Area) το ερευνητικό έργο SUSTAINOLIVE, στο οποίο συμμετέχουν ως εταίροι από την Ελλάδα το Τμήμα Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (επιστημονικά υπεύθυνος Δρ Βασίλειος Στουρνάρας), ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας (υπεύθυνος κ. Μιχάλης Αντωνόπουλος) και η ομάδα παραγωγών ελαιόλαδου Νηλέας.

Το έργο, που επιλέχθηκε για χρηματοδότηση (μαζί με άλλα δύο) ανάμεσα σε συνολικά 200 υποψήφια έργα που κατατέθηκαν στην ίδια ενότητα, έχει τίτλο ‘Καινοτόμες προσεγγίσεις για την προώθηση της αειφορίας των ελαιώνων στη Μεσόγειο’ (‘Novel approaches to promote the SUSTAINability of OLIVE groves in the Mediterranean’), ακρωνύμιο ‘SUSTAINOLIVE’ και συντονιστή το Dr. Roberto García Ruiz από το Πανεπιστήμιο της Χαέν (Jaén) της Ισπανίας.

Συμμετέχουν ακόμη 19 εταίροι (συνολικά 22) από άλλες 5 μεσογειακές χώρες ως εξής: Ισπανία [Πανεπιστήμιο της Χαέν (Jaén), Πανεπιστήμιο της Γρανάδας (Granada), Πανεπιστήμιο του Πάμπλο ντι Ολαβίντε (Pablo de Olavide), Ινστιτούτο Ερευνών και Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων, Ινστιτούτο της Ανδαλουσίας (Andalusia) για την Έρευνα και Κατάρτιση στη γεωργία, αλιεία, τρόφιμα και βιολογική παραγωγή, ομάδα της
περιοχής Εστέπα (Estepa), εταιρεία Tekieroverde], Ιταλία [Πανεπιστήμιο της Πάρμας (Parma), Μεσογειακό Πανεπιστήμιο της Ρέτζιο Καλάμπρια (Reggio Calabria), Πανεπιστήμιο της Μπολόνια (Bologna), Συνεταιρισμός Βιολογικής Γεωργίας, εταιρεία Coldiretti], Πορτογαλία [Πανεπιστήμιο της Εβόρα (Évora), Κέντρο Μελέτης και Προώθησης του Ελαιόλαδου στην περιοχή Αλεντέζο (Alentejo), εταιρεία Esporão], Μαρόκο [Πανεπιστήμιο του Αμπτελμάλεκ Εσαντί (Abdelmalek Essaadi), Ένωση της Τισμονίν (Tismonine), Συνεταιρισμός της Ούμνια Μπελλότα (Oumnia Bellota)] και Τυνησία (Ινστιτούτο Ελαιοκομίας).

Το έργο, που έχει συνολικό προϋπολογισμό 2. 032. 862 ευρώ και διάρκεια 4 έτη, θα παραγάγει νέες γνώσεις, θα αναπτύξει και θα αξιολογήσει, σε συνεργασία με όλους τους εταίρους, καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις που θα επιτρέπουν την αειφορία στα διάφορα συστήματα ελαιοκαλλιέργειας της Μεσογείου. Μεταξύ άλλων, θα αναπτύξει δράσεις για τη διαχείριση των παραπροϊόντων της ελαιοκαλλιέργειας – κυρίως των ελαιοτριβείων – με σκοπό την αξιοποίησή τους στον αγροτικό τομέα. Επιπλέον, θα μελετήσει σε κάθε ελαιοκομική περιοχή που συμμετέχει στο πρόγραμμα τα συστήματα καλλιέργειας, τις καλλιεργητικές πρακτικές, τις οικολογικές και κοινωνικοοικονομικές συνθήκες με στόχο να αναπτύξει κατάλληλες καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις που θα επιτρέπουν την αειφορία και θα είναι προσαρμοσμένες στις τοπικές συνθήκες κάθε περιοχής, ενώ οι πλέον ενδεδειγμένες λύσεις θα κοινοποιηθούν σε όλους τους φορείς του ελαιοκομικού τομέα. Ο προϋπολογισμός για το Τμήμα Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας ανέρχεται σε 145.000 ευρώ.

Ο νομός Μεσσηνίας είναι μία από τις ελαιοκομικές περιοχές που θα μελετηθούν από το έργο και για τον σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν υποδομές του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας και της ομάδας παραγωγών ελαιόλαδου Νηλέας για τη δημιουργία πιλοτικών ελαιώνων και πρότυπου ελαιοτριβείου.

Η συνεργασία και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ φορέων, όπως πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, επιχειρήσεις (ελαιοτριβεία) και ομάδες ελαιοπαραγωγών, από χώρες που αθροιστικά παράγουν πάνω από το 75 % της παγκόσμιας παραγωγής ελαιόλαδου θα έχει σημαντικά και πολλαπλά οφέλη για όλους τους εταίρους και κατ’ επέκταση για τη Μεσσηνία, καθώς θα ενισχύσει την εικόνα της στο χάρτη της παγκόσμιας ελαιοκαλλιέργειας συμβάλλοντας μ’ αυτόν τον τρόπο και στην προώθηση του μεσσηνιακού ελαιολάδου στη διεθνή αγορά.

Χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για πιλοτικούς ελαιώνες και πρότυπο ελαιοτριβείο στη Μεσσηνία
To Top