Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε στο κοινό της Καλαμάτας η μουσικο-θεατρική παράσταση “Χιονάτες” που παρουσιάστηκε το Σαββατοκύριακο στο Black Box του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. Το παραμύθι της Χιονάτης σε τρεις διαφορετικές παραλλαγές ανά τον κόσμο, παρουσιάστηκε μέσα από την παραστατική αφήγηση των Χριστίνα Δίμιζα και Λίλλυ Τριαντάρη, μέσα από την ευρηματική σκηνοθεσία του Παναγιώτη Αδάμ, και με τη μουσική σύμπραξη από το τετραμελές μουσικό σύνολο των Στάθη Γυφτάκη (πιάνο), Αρίωνα Γυφτάκης (κοντραμπάσο), Γιώργου Παυλάκου (φλογέρες, φλάουτα με ράμφος), με τη μελωδική φωνή της Σοφία Μπράιλα (τραγούδι).
Το διαχρονικό μήνυμα της μάχης του καλού με το κακό, του παλιού με το νέο, της αθωότητας και του δόλου, παρουσιάστηκε με ευρηματικό τρόπο μέσα από τη σκηνοθεσία του Παναγιώτη Αδάμ και από τις αφηγήτριες στη σκηνή, μέσα από τρία υφάσματα διαφορετικών χρωμάτων (άσπρο, κόκκινο, μαύρο) στο δάπεδο, με διαφορετικούς συμβολισμούς (η αγνότητα-φως, η αγάπη, το μίσος, το σκοτάδι, ο θάνατος), που πλέκονται κυριολεκτικά πάνω στη σκηνή ως πλεξούδα, αλλά και μεταφορικά όσο κυλά η ιστορία και ο χρόνος. Τα κόσκινα των αφηγητριών που έχουν πολλαπλό ρόλο, του ήλιου, του φεγγαριού, της κούνιας του μωρού, του καθρέπτη, οδηγώντας σε ένα σκηνικό λιτό και αφαιρετικό με τα απολύτως απαραίτητα, και όλο το βάρος της απαιτητικής παράστασης να πέφτει στην παραστατική αφήγηση, συνοδεία της πρωτότυπης μουσικής του Στάθη Γυφτάκη, που “έντυνε” αριστοτεχνικά κάθε σκηνή της αφήγησης. Το κοινό “ταξίδεψε” στον κόσμο των παραμυθιών. Η εξαιρετική παράσταση κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού μέχρι το τέλος, με το κοινό να ενθουσιάζεται και να ξεσπά σε θερμά χειροκροτήματα.
Να σημειωθεί ότι η παράσταση είχε παρουσιαστεί στην Αρχαία Μεσσήνη, τον Αύγουστο του 2024, στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού “Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός”, και επέστρεψε στην Καλαμάτα και πάλι με μεγάλη επιτυχία. Πρόκειται για μια παραγωγή της Πόπης Μαλαπάνη και της MissionArt ΑΜΚΕ, ενώ την απόδοση στα Ελληνικά του Αφρικάνικου παραμυθιού «Χιονάτη του Ήλιου» έκανε η Βαλερύ Πετί.