fbpx
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαρίτσης: “Δεν υπάρχει μεσαίος χώρος όταν διακυβεύεται η Δημοκρατία”

ΧΑΡΙΤΣΗΣ: “ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ-ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ”

Κύρια σημεία ομιλίας του Υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, σε εκδήλωση στη Γλυφάδα, με θέμα, «Προοδευτικό δημοκρατικό μέτωπο – Η απάντηση της Αριστεράς στον ακροδεξιό κίνδυνο»

Στην ομιλία του ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι τις τελευταίες δεκαετίες οι Ευρωπαϊκές κοινωνίες (και όχι μόνο) δέχθηκαν μια επίθεση στην κοινωνική τους συνοχή με συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, μείωση των μισθωτών αποδοχών, ιδιωτικοποιήσεις ζωτικών υποδομών και υπερδανεισμό. Ταυτόχρονα, η αναδιάταξη των γεωπολιτικών ισορροπιών και οι πόλεμοι δημιούργησαν τεράστια προσφυγικά ρεύματα. Το σώμα της ελληνικής κοινωνίας – αλλά και των άλλων Ευρωπαϊκών κοινωνιών –  δέχθηκε απανωτά χτυπήματα με μεγάλα τμήματα του πληθυσμού να οδηγούνται το περιθώριο και τη δημιουργία ενός ασφυκτικού πλαισίου γενικευμένης ανασφάλειας.

“Να αναχαιτίσουμε την επέλαση των ακροδεξιών και συντηρητικών δυνάμεων”

Σήμερα, υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης, “καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την άνοδο της ακροδεξιάς” και επισήμανε ότι “μια ανάσα πριν από τις Ευρωεκλογές και μερικούς μήνες πριν από τις Εθνικές εκλογές, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό περιβάλλον που θέτει συγκεκριμένα διακυβεύματα όπως το πώς θα αναχαιτιστεί η επέλαση των ακροδεξιών και συντηρητικών δυνάμεων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, πώς θα συνεχιστεί η αποκατάσταση στοιχειωδών κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, ώστε να επανέλθει η κανονικότητα και το αίσθημα της ασφάλεια στις ζωές των ανθρώπων της εργασίας, αλλά και το πώς δεν θα γυρίσει η χώρα μας στις εποχές όπου ένα μικρό κλειστό κλαμπ «κολλητών» είχαν προνομιακή πρόσβαση στα δημόσια ταμεία, υπονομεύοντας κρίσιμες υποδομές και υποθηκεύοντας την πολυπόθητη βιώσιμη και στιβαρή αναπτυξιακή προοπτική της χώρας στον βωμό του εύκολου κέρδους”.

“Χωρίς πειστική απάντηση – τόσο σε επίπεδο πολιτικών επιλογών όσο και προσώπων –  δεν μπορούμε να αλλάξουμε την αρνητική εικόνα των θεσμών της δημοκρατίας στα μάτια όλων εκείνων που είτε από απόγνωση, είτε από θυμό στρέφονται στην ακροδεξιά”.

“Δυστυχώς η Δεξιά σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα στρέφεται προς μια νεοσυντηρητική κατεύθυνση, η οποία εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τις κοινωνίες μας και την Ευρώπη στο σύνολό της, γιατί μια πλειοψηφική στροφή σε εθνικιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις δεν θα είναι απλώς μια οπισθοχώρηση της Ευρώπης, θα είναι το κύκνειο άσμα του οράματος της Ενωμένης Ευρώπης και θα οδηγήσει στη γεωπολιτική υποβάθμιση όλης της Ηπείρου”.

“Επιτακτική η ανάγκη ενός Προοδευτικού – Δημοκρατικού Μετώπου”

Ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι “σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία η ευρεία συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων που αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη: δυνάμεις της Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας, της Οικολογίας, των κινημάτων, των δικαιωμάτων.

Η συμπόρευση σε μια ιστορική στιγμή δεν σημαίνει ομογενοποίηση και εξάλειψη των διαφορών. Σημαίνει όμως υπέρβαση από όλους και όλες. Σημαίνει να αφήσουμε πίσω παλαιές συγκρούσεις και να αφουγκραστούμε τα σημερινά επίδικα. Όποιες δυνάμεις δεν κατανοήσουν τη σημασία ενός τέτοιου μετώπου θα βρεθούν στο πολιτικό περιθώριο. Δεν υπάρχει μεσαίος χώρος όταν διακυβεύεται η δημοκρατία.

Ο Αλέξης Χαρίτσης υπογράμμισε ότι η πολυπόθητη συμπόρευση μπορεί να στηριχθεί πάνω σε προγραμματικές θέσεις όπως:

 

o   Η επαναφορά του κοινωνικού ζητήματος και της δημοκρατίας στον πυρήνα της πολιτικής.

o   Η διαφορετική νοοτροπία και λογική ως προς τον τρόπο που ασκείται η πολιτική και η διακυβέρνηση. Διακυβέρνηση με σεβασμό στους πολίτες, ανοικτή στη συμμετοχή τους. Ένα πρώτο βήμα σε αυτό το μονοπάτι έχει γίνει με τη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

o   Η διεύρυνση των δικαιωμάτων.

o   Σεβασμός στους κόπους και τις θυσίες των πολιτών, χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, δημόσιες επενδύσεις για βιώσιμη και συμπεριληπτική ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας, αναβάθμιση κοινωνικού κράτους και υποδομών.

“Αυτό είναι ένα ελάχιστο προγραμματικό πλαίσιο για αυτό τον σκοπό”.

“Αυτές οι εκλογές είναι ιστορικές και θα επηρεάσουν την πορεία των πραγμάτων για πάρα πολλά χρόνια”

Για όλα τα παραπάνω, υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης, “οι τριπλές εκλογές του επόμενου διαστήματος δεν είναι απλώς κρίσιμες. Είναι ιστορικές. Η μάχη θα δοθεί σε ευρωπαϊκή και εθνική κλίμακα. Θα δοθεί στο επίπεδο των ιδεών, αλλά και των συγκεκριμένων ρεαλιστικών πολιτικών προγραμμάτων και προτάσεων. Θα δοθεί όμως και στη «μικρή κλίμακα». Στις πόλεις και στις γειτονιές. Στα σχολεία και στους χώρους εργασίας. Εκεί που πολλές φορές εκκολάπτεται το αυγό του φιδιού. Εκεί οι πρακτικές λύσεις σε καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων, η αλληλεγγύη και η αίσθηση της κοινωνικής προσφοράς είναι πολύ σημαντική. Γι’ αυτό και οι δημοτικές εκλογές είναι εξίσου κρίσιμες σε αυτή τη συγκυρία”.

“Εμείς θα τη δώσουμε αυτή τη μάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και σε όλες αυτές τις μάχες, κρισιμότατο ρόλο θα παίξει το Κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ που παλεύει σε δύσκολες συνθήκες πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ κυβερνητικών ευθυνών και κοινωνικών αναγκών”.

“Χρειαζόμαστε έναν ΣΥΡΙΖΑ πιο δυνατό, πιο ισχυρό από ό,τι είναι σήμερα”

“Έχουμε την πείρα των αγώνων αλλά και της διακυβέρνησης. Έχουμε αποτελέσματα και θετικά και αρνητικά, τα οποία είναι απτά και μετρήσιμα. Μπορούμε και θα αναλάβουμε την ευθύνη για τη συγκρότηση ενός ευρύτατου δημοκρατικού μετώπου των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων, ανάχωμα στην άνοδο της ακροδεξιάς. Σε αυτή τη κρίσιμη μάχη λοιπόν,  κανείς και καμιά δεν περισσεύει.  Όλοι και όλες μαζί μπορούμε να θέσουμε τις βάσεις για ένα μέλλον που μας αξίζει, ώστε να μην ξαναγυρίσει η χώρα μας στο καθεστώς των μνημονιακών δεσμεύσεων, αλλά και για να μην κυριαρχήσουν νεοσυντηρητικές και ακροδεξιές αντιλήψεις που θα μας πάνε πάρα πολλά χρόνια πίσω”.

To Top