Τουρισμός

“Χαμένος ο Ιούλιος-Το μεγάλο στοίχημα Αύγουστος και Σεπτέμβρης” δηλώνουν επαγγελματίες του τουρισμού στη Μεσσηνία

Ανησυχητικά τα μηνύματα των επαγγελματιών τουρισμού της Μεσσηνίας, αν και κάποιοι δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι περιμένοντας Αύγουστο και Σεπτέμβριο να δουλέψουν, αφού για αυτούς ο Ιούλιος θεωρείται χαμένη υπόθεση.

Μια προσπάθεια να αποτυπώσει την κατάσταση σε όλη τη χώρα για τη φετινή τουριστική σεζόν κάνει η Εφημερίδα των Συντακτών, αναφερόμενη και στη Μεσσηνία. “Χαμένος θεωρείται ο Ιούλιος, το μεγάλο στοίχημα είναι Αύγουστος και Σεπτέμβρης”, επισημαίνουν οι φορείς τουρισμού του Νομού στο ρεπορτάζ της efsyn.gr Χαμηλές οι προσδοκίες για το φετινό καλοκαίρι για τους περισσότερους, ενώ οι επαγγελματίες του τουρισμού κάνουν λόγο για “χρονιά επιβίωσης”,  για ελλιπή στήριξη από την Κυβέρνηση και “πληγή” τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου AirBNB. Aκολουθεί το ρεπορτάζ της efsyn.gr για τη Μεσσηνία

ΜΕΣΣΗΝΙΑ

O Ιούλιος θεωρείται χαμένος και ο εφιάλτης των χρεών είναι ήδη ορατός

Βοϊδοκοιλιά

«Τα ξενοδοχεία έχουν μπει σε υγειονομικό πλαίσιο και είναι υποχρεωμένα να εφαρμόζουν κανόνες. Τα AirBNB λειτουργούν ανεξέλεγκτα»επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Δημήτρης Καραλής

Διάλογο με την κυβέρνηση και μέτρα ενίσχυσης ζητούν ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες καταλυμάτων της Μεσσηνίας, ενός από τους δυναμικότερα αναπτυσσόμενους τουριστικούς προορισμούς. Προβάλλουν το πλεονέκτημα της εγγύτητας με την Αθήνα και της πρόσβασης σε δομές υγείας, βλέπουν όμως με ανησυχία την κατάσταση των αερομεταφορών και της οικονομίας, τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης των επιχειρήσεών τους και των καταναλωτών και την ανεξέλεγκτη εξάπλωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Περίπου το 70% των ξενοδοχείων και πολλά καταλύματα της Μεσσηνίας ήταν κλειστά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Στα υπόλοιπα, η πληρότητα κινήθηκε στο 60-70% ανάλογα με την περιοχή, ποσοστό ικανοποιητικό για τα δεδομένα. Αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος, καθώς ο Ιούλιος θεωρείται χαμένος.

Σε μια αγορά που βασίζεται κυρίως στην Κεντρική Ευρώπη, προξενεί ανησυχία ο συνδυασμός των κλειστών αεροδρομίων, των μειωμένων πτήσεων, της οικονομικής ύφεσης και του ψυχολογικού παράγοντα. Οι κρατήσεις για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο δεν έχουν επηρεαστεί σημαντικά, αλλά είναι πολύ νωρίς, καθώς υπάρχει δυνατότητα ακύρωσης μέχρι την τελευταία στιγμή. Ο όποιος εγχώριος τουρισμός δεν επαρκεί για να καλύψει τις απώλειες. Οι ιδιοκτήτες εκτιμούν ότι στην καλύτερη περίπτωση, αν δεν υπάρξει κρούσμα κορονοϊού και καραντίνα, θα λειτουργήσουν τα μισά ξενοδοχεία και ότι θα μειωθεί στο μισό η κίνηση στα καταλύματα. Πρόκειται δηλαδή για χρονιά επιβίωσης, και οι επαγγελματίες έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα στην επόμενη σεζόν.

ΚΟΡΔΟΠΑΤΗΣ:”Η ΛΥΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΤΡΑΦΟΥΜΕ ΣΕ ΔΑΝΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΝ ΧΡΕΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ”

Οπως σημειώνει ο Αργύρης Κορδοπάτης, πρόεδρος του Συνδέσμου Καταλυματιών Μεσσηνιακής Μάνης και μέλος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, αν δεν υπάρξει ουσιαστική ενίσχυση, υπάρχει ο κίνδυνος να μην μπορέσουν να ανταποκριθούν στα έξοδα συντήρησης στην αρχή του επόμενου έτους. Όπως σημειώνει

«Τότε θα φανεί η μεγάλη ζημιά στην αγορά. Υπάρχει ο φόβος ότι θα ξεκινήσουμε τη χρονιά με μεγάλο χρέος και θα είναι δύσκολο να συντηρήσουμε τις επιχειρήσεις. Χρειάζεται κυβερνητική μέριμνα και διάλογος. Η λύση δεν είναι να στραφούμε σε δάνεια, τα οποία θα προσθέσουν χρέη στις επιχειρήσεις και θα οδηγήσουν σε συγκρατημένα έξοδα»

Υπογραμμίζει ότι πολλοί καταλυματίες καταθέτουν τα σήματα του ΕΟΤ και επιλέγουν το καθεστώς της βραχυχρόνιας μίσθωσης, με αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες για το κράτος και αύξηση του αθέμιτου ανταγωνισμού.

ΚΑΡΑΛΗΣ: “ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΦΑΥΛΟ ΚΥΚΛΟ-Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΠΟΛΤΙΚΗ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ”

Ανησυχία εκφράζει και ο Δημήτρης Καραλής, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας. «Η Πολιτεία πρέπει να αναλάβει το δικό της μέρος της ευθύνης. Οι στρεβλώσεις είναι εκτεταμένες και δεν βλέπω πώς θα μπορέσουν να διορθωθούν έγκαιρα. Οι οικονομικές δυνατότητες είναι πάρα πολύ περιορισμένες και μπαίνουμε σε φαύλο κύκλο με άγνωστη κατάληξη. Η επικοινωνιακή πολιτική των αρμοδίων δεν μπορεί να κρύψει τα προβλήματα. H παθογένεια του AirBNB χρεώνεται εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση. Είχαμε ζητήσει εγκαίρως μέτρα. Τα ξενοδοχεία έχουν μπει σε υγειονομικό πλαίσιο και είναι υποχρεωμένα να εφαρμόζουν κανόνες. Τα AirBNB λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Θέτουμε θέμα υγείας και ασφάλειας των πελατών και των εργαζομένων. Αν υπάρξει κρούσμα, δημιουργεί σε όλους μας πρόβλημα», επισημαίνει.

πηγή:http://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/247770_meteoro-bima-toy-toyrismoy

“Χαμένος ο Ιούλιος-Το μεγάλο στοίχημα Αύγουστος και Σεπτέμβρης” δηλώνουν επαγγελματίες του τουρισμού στη Μεσσηνία
To Top