fbpx
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απεβίωσε ο ομογενής Mεσσήνιος επιχειρηματίας Αλεξ Σπανός (Alex Spanos)

Εφυγε από την ζωή, στα 95 του χρόνια, ο ομογενής επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, Αλεξ Σπανός (Alex Spanos), ιδιοκτήτης της ομάδας Los Angeles Chargers και ιδρυτής της A.G. Spanos Companies, σύμφωνα με ανακοίνωση της ομάδας του NFL.

O εκλιπών είχε καταγωγή από την Εύα Μεσσηνίας την οποία και ευεργέτησε με έργα όπως την χρηματοδότηση της Εκκλησίας, του Δημοτικού Σχολείου και ενός γηπέδου.

“Ο Alex έφυγε ειρηνικά περιτριγυρισμένος από τους αγαπημένους του το πρωί της Τρίτης”, ανέφερε η ομάδα με μια επίσημη δήλωση. “Ξεκίνησε ταπεινά από το μηδέν κι έγινε ο κορυφαίος κατασκευαστής διαμερισμάτων σε ολόκληρο το έθνος και ιδιοκτήτης ενός franchise NFL, ο Alex απέδειξε ότι τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα”.

Απεβίωσε ο ομογενής Mεσσήνιος επιχειρηματίας Αλεξ Σπανός (Alex Spanos)

Ο Αλέξανδρος Γκας Σπανός γεννήθηκε από Έλληνες μετανάστες το 1923. Χρόνια αργότερα συγκέντρωσε αρκετό πλούτο για να αγοράσει πλειοψηφικό μερίδιο στους Chargers του Σαν Ντιέγκο το 1984. Αγόρασε τις περισσότερες από τις υπόλοιπες μετοχές της ομάδας κατά τα επόμενα 10 χρόνια δίνοντας περισσότερα από 70 εκατομμύρια δολάρια!

Ο θάνατος του Σπανού έρχεται δύο μήνες μετά το θάνατο της συζύγου του, Φέι Σπανός, που πέθανε στις 7 Αυγούστου… Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1948.

Απεβίωσε ο ομογενής Mεσσήνιος επιχειρηματίας Αλεξ Σπανός (Alex Spanos)

Ο γιος τους, ο Dean Spanos, είναι ο πρόεδρος της ομάδας του διοικητικού συμβουλίου και ο τωρινός διάδοχος ιδιοκτήτης.
Τις τρέχουσες επιχειρηματικές δραστηριότητες της ομάδας έχουν αναλάβει από το 2015 οι εγγονοί του Άλεξ Σπανού, ΈιΤζι και Τζον.

Ο Άλεξ Σπανός έγινε δισεκατομμυριούχος δραστηριοποιούμενος στον κτηματομεσιτικό τομέα και τις κατασκευές.

“O Άλεξ Σπανός έζησε το αμερικανικό όνειρο. Η απίστευτη ιστορία του θα πρέπει να εμπνέει τον καθένα μας. Παιδί μεταναστών ξεκίνησε από τον φούρνο του πατέρα του για να γίνει ένας τιτάνας στην αγορά των ακινήτων και των επιχειρήσεων. Το σημαντικό όμως είναι ότι χρησιμοποίησε τα χρήματα του για να δώσει πίσω στον κόσμο. Ήταν ένας αγαπητός φίλος και η απώλεια του θα μου στοιχίσει. Οι σκέψεις μου είναι με όλη την οικογένεια Σπανού”. Με τα λόγια αυτά μέσω Twitter αποχαιρέτησε τον επιφανή ομογενή Άλεξ Σπανό που έφυγε χθες από την ζωή σε ηλικία 95 ετών, ο κυβερντήτης της Καλιφόρνια Άρνολντ Σβαρτζενέικερ.

Από το δάνειο των 800 δολ. στην αυτοκρατορία των 55.000 διαμερισμάτων

Γεννημένος στο Στόκτον της Καλιφόρνια στις 23 Σεπτεμβρίου του 1923, γιος των ομογενών Κωνσταντίνου και Ευανθίας Σπανού έμαθε στην πορεία ότι το όνομα του αποτέλεσε έμπνευση της τελευταίας στιγμής του νονού του. Ο πατέρας του ήθελε να τον πουν Λεωνίδα, προς τιμήν του Σπαρτιάτη βασιλιά, όμως ο νονός του επέλεξε το Αλέξανδρος. ” Μου αρέσει να σκέφτομαι ότι είμαι ο καλύτερος στην αγορά και ότι κατέκτησα τον κόσμο σαν τον Μέγα Αλέξανδρο, όμως προς Θεού δεν πιστεύω με τίποτα ότι είμαι η μετενσάρκωση του Μεγάλου Αλεξάνδρου” θα αναφέρει σε συνέντευξη με αφορμή την περιπέτεια με το όνομα του.

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια

Στους Los Angeles Times είχε μιλήσει για τα δύσκολα παιδικά του χρόνια. “‘Οταν επιστρέφαμε από το σχολείο βγάζαμε τα παπουτσία μας για να μην φθείρονται οι σόλες”. Από την ηλικία των 8 δούλευε στον οικογενειακό φούρνο και ξυπνούσε από τις 3 το πρωί για να ζυμώσει κάθε ημέρα για τέσσερις ώρες πριν φύγει για το σχολείο. Όταν αντιδρούσε ο πατέρας του τον χτυπούσε. Ο μικρός Άλεξ ήθελε να παίξει και να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο και το μπέιζμπολ όμως ο πατέρας του ήταν κάθετος και δεν του επέτρεπε τίποτα πέρα από το σχολείο και την εργασία στην οικογενειακή επιχείρηση.

Σε ηλικία 13 χρονών και μη αντέχοντας άλλο την καταπίεση από τον πατέρα του, θα το σκάσει από το σπίτι. Αλλά προτού φτάσει στην άκρη της πόλης το κρύο και ο φόβος τον κυριεύουν. Θα επιστρέψει και θα φάει το ξύλο που που τον σημάδεψε για όλη του την ζωή. Ο ίδιος δήλωσε ότι η αγορά των San Diego Chargers (σ.σ. οι οποίοι στην συνέχεια μετακόμισαν και μετονομάστηκαν σε Los Angeles Chargers) και η ενασχόληση του με τα αθλητικά έστω και με αυτό τον τρόπο οφείλεται στο ότι ως παιδί δεν μπόρεσε να ασχοληθεί ποτέ με τον αθλητισμό. Θέλοντας να γλυκάνει το χάπι στις σχέσεις με τον πατέρα του θα ανεφέρει ότι η εργασία από τόσο μικρή ηλικία τον βοήθησε να αγαπήσει την δουλειά και να πετύχει όσα κατάφερε.

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος θα τον βρει στην Πολυτεχνική Σχολή της Καλιφόρνια την οποία θα την εγκαταλείψει για να εκπαιδευτεί το 1942 ως πιλότος της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ. Στα χρόνια της στρατιωτικής του θητείας θα γνωρίσει στην Τάμπα, στην διάρκεια της κυριακάτικης λειτουργίας στην τοπική ορθόδοξη εκκλησία, την μέλλουσα σύζυγο του Φαίη. Παρά τις δυσκολίες καθώς και οι γονείς της ήταν αυστηρών αρχών θα παντρευτούν και θα ξεκινήσουν μαζί να ζουν το αμερικανικό τους όνειρο.

Το αμερικανικό όνειρο

Οι σχέσεις με τον πατέρα του ήταν στο χειρότερο επίπεδο και ο νεαρός Άλεξ αναγκάζεται για τα πρώτα του βήματα να δανειστεί 800 δολάρια από έναν τραπεζίτη στο Στόκτον για την πρώτη του επιχείρηση. Η επιχείρηση είχε ως εξής, η Φαίη θα έφτιαχνε σάντουιτς και ο Άλεξ με ένα αυτοκίνητο θα τα διένειμε σε εργάτες γης στην επαρχία. Καθώς ήταν ο πρώτος που είχε αντιληφθεί αυτό το κενό η δουλειά αυτή αποδείχθηκε ιδιαίετερα προσοδοφόρα. Τα 800 δολάρια που είχε δανειστεί το 1951 είχαν ήδη γίνει το πρώτου εκατομμύριο το 1955. Από εκείνη τη επόχή ήταν που στράφηκε στην αγορά ακινήτων.

Ξεκίνησε από την περιοχή γύρω από το σπίτι του και με σταθερά βήματα εξαπλώθηκε σε όλη την Αμερική. Το 1977 είχε καταφέρει να βρεθεί στην κορυφή ως ο μεγαλύτερος κατασκευαστής διαμερισμάτων σε όλες τις ΗΠΑ. Τα διαμερίσματα που έχει κατασκευάσει υπολογίζονται σε περισσότερα από 55.000. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο φίλος του κωμικός Μπομπ Χόπ, με τον οποίο έπαιζαν μαζί γκολφ για δεκαετίες είχε αναφέρει ότι “όταν ο Σπανός χάνει ένα μπαλάκι στο γκολφ δεν ψάχνει να το βρει, αγοράζει το οικόπεδο και το ανακαλύπτει σκάβοντας την γη για να χτίσει διαμερίσματα”.

Η περιουσία που αφήνει πίσω σε παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα ο Άλεξ Σπανός υπολογίζεται από 2,4 δισ. δολάρια σύμφωνα με την λίστα του Forbes 400 η οποία τον κατατάσσει στην θέση 344.

πληροφορίες από: News247.gr

To Top