Κατά πλειοψηφία η απόφαση ανακήρυξης του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ως επίτιμου δημότη Καλαμάτας στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, που έγινε στις 2 το μεσημέρι με τηλεδιάσκεψη.
Τη διαμαρτυρία του για την ώρα συνεδρίασης-που είναι εργάσιμη– αλλά και για την επιλογή του προσώπου για επιτιμοποίηση, εξέφρασε με δήλωσή του που διαβάστηκε από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. ο επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμάτας, Δημήτρης Οικονομάκος, ο οποίος δήλωσε ότι για τους λόγους αυτούς η παράταξή του αποφάσισε να μην συμμετέχει, αλλά να απέχει.
Τζαμουράνης: “Δημοσιοσχετίστικο ρουσφέτι της πλειοψηφίας”
Τις ενστάσεις και αντιρρήσεις τους τόσο για τον τρόπο που ήρθε η πρόταση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου για επιτιμοποίηση του Κώστα Καραμανλή εξέφρασαν με τη σειρά τους και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης Τζαμουράνη, με τον επικεφαλής Βασίλη Τζαμουράνη να κάνει λόγο για “δημοσιοσχετίστικο ρουσφέτι της πλειοψηφίας”, που εξυπηρετεί “προσωπικούς και πολιτικούς σχεδιασμούς δικούς σας”, δήλωσε απευθυνόμενος στο Δήμαρχο. Ο Βασίλης Τζαμουράνης ξεκαθάρισε ότι δεν έχει να κάνει με τον Κώστα Καραμανλή ως πρόσωπο, για τον οποίο δήλωσε ότι του είναι συμπαθής, αλλά όπως είπε έχει να κάνει με τον θεσμό και τον συμβολισμό που επιφέρει στην πόλη ο θεσμός του επίτιμου δημότη, μια τιμή που πρέπει όπως είπε να δίνεται σε ανθρώπους του πολιτισμού, της Παιδείας, και της Επιστήμης που ανιδιοτελώς προσφέρουν στην πόλη αλλά και στο κοινωνικό σύνολο γενικότερα. “Μια πρόταση που να δείχνει σεβασμό στην ουσία και το θεσμό του επίτιμου δημότη, όχι αδιακρίτως αλλά σε όλους πρέπει να τον έχουν τον τίτλο και να τον αξίζουν…Δεν της αξίζει της Καλαμάτας αυτό”, είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στην πορεία του Κώστα Καραμανλή, την οποία όπως είπε θα κρίνει η Ιστορία, διερωτώμενος ωστόσο γιατί επελέγη το συγκεκριμένο πρόσωπο. “Δεν μπορώ να κατανοήσω την ανάγκη ή τη σκοπιμότητα της διάκρισης αυτής”, εκφράζοντας και την ενόχλησή του γιατί η πρόταση για ακόμα μια χρονιά προέρχεται ή να υποδεικνύεται από τον Μητροπολίτη και αφορά πολιτικό πρόσωπο.
Η πρόταση Τζαμουράνη για τον Αντώνη Σαμαρά
Ο Βασίλης Τζαμουράνης διερωτήθηκε για ποιό λόγο δεν έγινε δια ζώσης αλλά με τηλεδιάσκεψη η συνεδρίαση του Δ.Σ για το θέμα, λαμβάνοντας την απάντηση από τον Δήμαρχο, ότι δεν προλάβαιναν. Μάλιστα, ο επικεφαλής της “Καλαμάτα Μετά”, αντιπρότεινε ότι αφού για πρώτη φορά ο Δήμος προχωρά στην επιτιμοποίηση πρώην Πρωθυπουργού, θα μπορούσε να προτείνει κάποιος τον Αντώνη Σαμαρά, που όπως είπε “και έχει βοηθήσει τη Μεσσηνία, και έχει βοηθήσει πολύ κόσμο να κάνει καριέρα”, όπως είπε χαρακτηριστικά, διερωτώμενος αν με την ίδια λογική θα επιτιμοποιηθούν και άλλοι πρώην Πρωθυπουργοί, παίρνοντας απάντηση από τον Δήμαρχο ότι εφόσον δεν είναι ενεργοί πολιτικά θα μπορούσαν και άλλα πολιτικά πρόσωπα να επιτιμοποιηθούν, βάσει πάντα της προσφοράς τους στην πατρίδα.
Σοφρωνάς: “Εργαλειοποίηση του θεσμού του επίτιμου δημότη”-Φαββατάς: “Πολιτικά παιχνίδια της δημοτικής Αρχής”
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Τζαμουράνη που τοποθετήθηκαν. Για “πολιτικά παιχνίδια της δημοτικής αρχής” έκανε λόγο ο Δημήτρης Φαββατάς, υποστηρίζοντας ότι ο επίτιμος δημότης θα πρέπει να είναι πρόσωπο που έχει την ομοφωνία, πρόσωπο που ενώνει, όπως είπε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του ο Γιώργος Σωφρονάς μίλησε για “προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται ο θεσμός” και έκανε λόγο για “εργαλειοποίηση του θεσμού“, αποδοκιμάζοντας τον δήμαρχο ότι “δέχτηκε απνευστί την πρόταση του Μητροπολίτη”, ενός θρησκευτικού προσώπου, κάνοντας λόγο ότι πρέπει να είναι διακριτός ο ρόλος των εξουσιών, εκφράζοντας παράλληλα την ενόχλησή του για το γεγονός ότι είναι η 3η ή η 4η φορά που προτείνει επίτιμο δημότη ο Μητροπολίτης, ενώ αναφερόμενος στο Δήμαρχο μίλησε για “αλαζονεία της εξουσίας”. Ο Γιώργος Σοφρωνάς επανήλθε στην πρόταση που είχε κάνει για συγκρότηση μιας Επιτροπής που θα αξιολογεί τις προτάσεις που γίνονται για επιτιμοποιήσεις και δεν θα τις δέχεται άκριτα, αλλά μετά από διαβούλευση της Επιτροπής και αξιολόγησης.
Τσαπόγας: “Πάσχει από ηθική νομιμοποίηση-Διχάζει το Δ.Σ.”-Κούβελα: “Υπηρετεί αλλότριους σκοπούς και εσωκομματικές ισορροπίες”
Σε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, “που δεν θα επιδέχεται αμφισβήτησης, χωρίς σκιές”, έκανε λόγο στην παρέμβασή του ο Κώστας Τσαπόγας, καθώς όπως είπε μπορεί η πρόταση για επιτιμοποίηση Καραμανλή να έχει την έγκριση της πλειοψηφίας των δημοτικών συμβούλων όμως “πάσχει από ηθική νομιμοποίηση”. Διαμαρτυρήθηκε και αυτός με τη σειρά του για την έλλειψη μιας άτυπης συνεννόηση και ενημέρωσης για το πρόσωπο, λέγοντας απευθυνόμενος προς τον Δήμαρχο ότι “δεν σας ενδιαφέρει η ομοφωνία, ίσως το κάνετε για να επικαιροποιήσετε την κομματικής σας ταυτότητα εκεί που πρέπει. Μέγα λάθος, κ.Δήμαρχε! Έτσι διχάζετε το Δ.Σ.”, ενώ όπως εκμυστηρεύτηκε ρώτησε την τεχνητή νοημοσύνη πριν έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα κριτήρια που πρέπει να συγκεντρώνει το πρόσωπο προς επιτιμοποίηση. Δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή, από το 2004 έως το 2009 οπότε όπως είπε χαρακτηριστικά το δημόσιο χρέος εκτινάχτηκε από τα 170 δις στα 320 δις, ενώ αιχμηρός ήταν και με τα επόμενα χρόνια από το 2009 και έπειτα όταν ο πρώην Πρωθυπουργός επέλεξε τη σιωπή αντί των εξηγήσεων. “Οι αποφάσεις ανακήρυξης δημοτών οφείλουν να ενώνουν την κοινωνία και όχι να τη διχάζουν”, δήλωσε μεταξύ άλλων.
Την αντίθεσή της με την πρόταση για επιτιμοποίηση του πρώην Πρωθυπουργού εξέφρασε και η Ευγενία Κούβελα, Έκανε λόγο για πρόταση, που υπηρετεί αλλότριους σκοπούς και γίνεται για εσωκομματικές ισορροπίες”, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Χανδρινός: “Πολιτική ατολμία”
Ως “οξύμωρο” χαρακτήρισε ο Σπύρος Χανδρινός την ανακήρυξη σε επίτιμο δημότη ενός πρώην Πρωθυπουργού, από τη στιγμή που έχει καταλάβει το υψηλότερο αξίωμα της χώρας, ξεκαθαρίζοντας ότι ο Κώστας Καραμανλής μπορεί να μην είναι βουλευτής αυτή τη στιγμή ωστόσο δεν είναι ανενεργός πολιτικά αναφερόμενος και στις κατά καιρούς παρεμβάσεις του και στην κριτική προς την Κυβέρνηση. Απευθυνόμενος προς τον Δήμαρχο, καθώς διερωτήθηκε ποιός τελικά έκανε την πρόταση για επιτιμοποίηση Καραμανλή, ο Μητροπολίτης ή ο Δήμαρχος, μιλώντας για “πολιτική ατολμία” με την αναφορά στην πρόταση του Μητροπολίτη, “το κάνατε για να μετριάσετε την πολιτική σας ευθύνη“, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Φάβας: “Ο Κώστας Καραμανλής έμμεσα ωφέλησε την Καλαμάτα και άμεσα κάνοντας έργα σε όλη τη χώρα”
Από την πλευρά της δημοτικής Αρχής παρεμβάσεις έκαναν ο Γιώργος Φάβας, και ο Γιάννης Μπάκας. Ο Γιώργος Φάββας υπεραμύνθηκε της πρότασης Μητροπολίτη για τον Κώστα Καραμανλή, πλέκοντας το εγκώμιο του πρώην Πρωθυπουργού, με μια εκτενή ανάλυση στα έργα και τις παρεμβάσεις που έκανε όταν ήταν πρωθυπουργός, αλλά και στα έργα στην Καλαμάτα την ίδια περίοδο, ξεκαθαρίζοντας ότι η πρόταση αυτή αποτελεί ύψιστη τιμή για την πόλη της Καλαμάτας που θα κάνει επίτιμο δημότη της έναν πρώην Πρωθυπουργό, διαψεύδοντας κάθε σενάριο για “πολιτικά ή προσωπικά παιχνίδια”. Μάλιστα απάντησε και στο ότι ο Δήμος Καλαμάτας κατά το παρελθόν έχει ανακηρύξει ως επίτιμους δημότες και άλλα πολιτικά πρόσωπα που κατείχαν υψηλά αξιώματα, όπως οι πρώην Πρόεδροι Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, και Κάρολος Παπούλιας, αλλά και ο Πρόεδρος της Γερμανίας Στάινμάγερ το 2018.
Μπάκας: “Προσπάθεια πόλωσης η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ”-Λύρας: “Θεσμική τιμή σε ένα πρόσωπο που άσκησε το κυβερνητικό αξίωμα της χώρας μας”
Από την πλευρά του ο Γιάννης Μπάκας εξέφρασε την ενόχλησή του για την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας, που τη χαρακτήρισε ως “προσπάθεια πόλωσης” και προέτρεψε τους δημοτικούς συμβούλους να μην μπουν στη διαδικασία να απαντήσουν. Στη συζήτηση τοποθέτηση έκανε και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας, Παναγιώτης Λύρας, που επισήμανε την τιμή για την πόλη της Καλαμάτας από την επιτιμοποίηση του Κώστα Καραμανλή, αναφερόμενος στο έργο και στην προσωπικότητά του.
Στην παρέμβαση Φάβα τοποθετήθηκε εκ νέου ο Βασίλης Τζαμουράνης αντικρούοντας το επιχείρημα περί έργων την περίοδο Καραμανλή στην Καλαμάτα, λέγοντας ότι τα δημόσια έργα διαρκούν περισσότερα χρόνια και από περισσότερες Κυβερνήσεις και δεν πρέπει να οικειοποιούνται αποκλειστικά από μια κυβέρνηση.
Βασιλόπουλος: “Η ανακήρυξη Καραμανλή δεν αποτελεί πράξη κομματικής λογικής, αλλά θεσμική αναγνώριση μιας πολιτικής διαδρομής που σφράγισε μια ολόκληρη περίοδο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας – Ο Δήμος Καλαμάτας αναγνωρίζει την προσπάθεια και την προσφορά του Κώστα Καραμανλή”
Τέλος, τη συζήτηση έκλεισε ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος που στην τοποθέτησή του δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Όπως γνωρίζετε, εδώ και αρκετά χρόνια έχει καθιερωθεί η ανακήρυξη προσωπικοτήτων ως επίτιμων δημοτών του Δήμου μας, την ημέρα του εορτασμού της Υπαπαντής.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, με την επιστολή που μας διάβασε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, πρότεινε την ανακήρυξη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ως επίτιμου Δημότη Καλαμάτας.
Η πρόταση μας βρίσκει σύμφωνους. Ο Δήμος μας με την κίνηση αυτή αναγνωρίζει την προσπάθεια και την προσφορά του Κώστα Καραμανλή, που από το 2004 έως το 2009 υπηρέτησε έναν από τους κορυφαίους πολιτικά θεσμούς στη χώρα μας.
“Θέση και πρόθεση μας, είναι να τιμήσουμε με αυτόν τον τρόπο όλους τους πρώην πρωθυπουργούς, όταν έχουν πλέον αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική, όπως συμβαίνει με τον Κώστα Καραμανλή”
Για κάθε πρώην πρωθυπουργό, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα υποστηρικτές και επικριτές.
Για όλους τους πρώην πρωθυπουργούς, όμως, όταν έχουν αποσυρθεί από την πολιτική, υπάρχει η αναγνώριση και εκτίμηση της προσπάθειας τους για το καλό της πατρίδας μας. Σε αυτό συμφωνούν ή θα έπρεπε να συμφωνούν όλοι, υποστηρικτές και επικριτές.
Η ανακήρυξη ενός πρώην πρωθυπουργού σε επίτιμο δημότη, δεν έχει στόχο να μεταβάλλει την άποψη που κάθε πολίτης έχει για το έργο και τη δράση του. Συνιστά πράξη θεσμικής αναγνώρισης και τιμής της προσπάθειας και της προσφοράς του.
Η τιμή σε ένα πρόσωπο μπορεί να συνυπάρξει με την κριτική, από τους τυχόν επικριτές του, αλλά πάντοτε με σεβασμό στο θεσμικό ρόλο που υπηρέτησε.
Θεωρούμε σημαντικό για το Δήμο μας να έχει επίτιμους δημότες προσωπικότητες που υπηρέτησαν σημαντικούς πολιτικούς και πολιτειακούς θεσμούς. Με αυτό το πνεύμα λειτουργήσαμε μέχρι σήμερα και με αυτό θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε.
Ο Κώστας Καραμανλής ως Πρωθυπουργός υπερασπίστηκε με καθαρό και αποφασιστικό τρόπο εθνικά ζητήματα, με κορυφαίο παράδειγμα τη στάση της χώρας στο Βουκουρέστι το 2008, προστατεύοντας το εθνικό συμφέρον και ενισχύοντας το κύρος της Ελλάδας διεθνώς.
Ότι προώθησε στρατηγικές επιλογές που ξεπερνούσαν τον πολιτικό του χρόνο, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και των διεθνών συνεργασιών, επιδιώκοντας να δώσει στη χώρα γεωπολιτικό βάθος και ρόλο.
Ότι συνέβαλε στην υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής, που στήριξαν την περιφερειακή ανάπτυξη και βελτίωσαν ουσιαστικά την καθημερινότητα των πολιτών, αφήνοντας απτό αποτύπωμα.
Ότι διατήρησε πολιτικό ήθος και προσωπική αξιοπρέπεια, χωρίς να συνδέσει το όνομά του με προσωπικό πλουτισμό.
Ότι ακολούθησε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, καθιστώντας την Ελλάδα σημαντικό παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή μας.
Σταματώ εδώ χωρίς να αναφέρω αναλυτικά το τι και πόσα έχει προσφέρει στην περιοχή μας.
Για να τονίσω και πάλι ότι η ανακήρυξη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, που έχει πλέον αποσυρθεί από την πολιτική, σε επίτιμο δημότη, δεν αποτελεί πράξη κομματικής λογικής, αλλά θεσμική αναγνώριση μιας πολιτικής διαδρομής που σφράγισε μια ολόκληρη περίοδο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας».
Ανήμερα της Υπαπαντής η ανακήρυξη του Κώστα Καραμανλή ως επίτιμου δημότη Καλαμάτας – Στο Μέγαρο Χορού η τελετή
Η τελετή ανακήρυξης θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2026, οπότε την Καλαμάτα θα επισκεφθεί ο πρώην Πρωθυπουργός, προκειμένου να συμμετάσχει και να λαμπρύνει τους εορτασμούς για την Πολιούχο και Προστάτιδα της Καλαμάτας, Παναγία Υπαπαντή.
Κατά την τελετή που θα πραγματοποιηθεί, στον πρώην Πρωθυπουργό, θα επιδοθεί το χρυσό κλειδί της πόλης, η διακήρυξη της Μεσσηνιακής Γερουσίας και το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η επιστολή-πρόταση Μητροπολίτη

Διαβάστε εδώ τα: ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΗΜΟΤΗ











