ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτός Δήμος: Καλοδεχούμενες οι ευρύτερες συναινέσεις για νέα πορεία

ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΜΑΚΑΡΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ανοιχτό κάλεσμα στις παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις να συστρατευθούν σε μια νέα πορεία για τον Δήμο Καλαμάτας, κάνει με γραπτή ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Καλαμάτας, Μανώλης Μάκαρης.

Ο Μανώλης Μάκαρης είναι ο πρώτος – εδώ και καιρό – που έχει εκφράσει τη βούλησή του να είναι εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος Καλαμάτας και συχνά πυκνά συντηρεί την υποψηφιότητά του με δηλώσεις ή ανακοινώσεις.
Σήμερα, επέλεξε την ημέρα εξόδου από το πρόγραμμα επιτήρησης και τα Μνημόνια, όχι τυχαία, και εντελώς σημειολογικά, για να ανοίξει το προεκλογικό παιχνίδι και σε άλλους ευρύτερους πολιτικούς χώρους, με επίκεντρο το συμφέρον και την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

Την ώρα που οι πληροφορίες μας κάνουν λόγο για μια “αυτόνομη κι ανεξάρτητη” κάθοδο στις εκλογές του συνδυασμού του Μανώλη Μάκαρη, χωρίς κομματικές στηρίξεις, ο ίδιος μέσα από την ανακοίνωση-μανιφέστο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις λέξεις συναίνεση και νέα πορεία, ενώ κάνει λόγο για “δυνάμεις ανεξάρτητες και διεκδικητικές”, υποστηρίζοντας ουσιαστικά μια αλλαγή πλεύσης για τον Δήμο Καλαμάτας, με κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο.
Ο Μανώλης Μάκαρης αναφέρει επιγραμματικά τις γενικές αρχές και το όραμα που πρέπει να έχει μια Δημοτική Αρχή με κοινό παρανομαστή τον δημότη, με αναπτυξιακή στρατηγική και συναινέσεις, ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό όφελος για την τοπική κοινωνία.

Αναλυτικά, η ανακοίνωσή του έχει ως εξής:

Σήμερα η Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια κοινωνικοοικονομικής ασφυξίας, που ταλαιπώρησε πολύπλευρα τον Έλληνα, βγαίνει από τα προγράμματα επιτροπείας.
Με αφορμή αυτή τη νέα φάση θέλουμε να επισημάνουμε ότι οι βαθμοί ελευθερίας που ανακτά η κεντρική εξουσία σε σχέση με την οικονομική διαχείριση, πρέπει να αξιοποιηθούν και προς όφελος της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η πολυετής -έστω αναγκαστική- πολιτική της μετακύλισης αρμοδιοτήτων με ταυτόχρονη περικοπή αντί για μεταφορά των ανάλογων πόρων, έχει οδηγήσει σε σοβαρές ελλείψεις σε κρίσιμους τομείς, οι οποίες εκδηλώνονται κατά καιρούς και με τραγικό τρόπο.

Είναι απαραίτητο να προωθηθεί αναδιάρθρωση των τακτικών χρηματοδοτήσεων και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προς όφελος συνολικά των τοπικών κοινωνιών

Από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης, κάτι τέτοιο απαιτεί δυνάμεις ανεξάρτητες και διεκδικητικές, με όραμα και σθένος να καταπιαστούν με μείζονα θέματα, όπως η παραγωγική ανασυγκρότηση, η περιβαλλοντική διαχείριση, η πολιτική προστασία και η κοινωνική αλληλεγγύη και όχι ανθρώπους που αντιλαμβάνονται, κατά την γνωστή νεοφιλελεύθερη οπτική, τους θεσμούς εκπροσώπησης της κοινωνίας σε ρόλο “νυχτοφύλακα”.

Ενόψει των δημοτικών εκλογών του Μαΐου του 2019 εκείνο που αναμφίβολα χρειάζεται είναι μια Δημοτική Αρχή με αναπτυξιακή στρατηγική, μια στρατηγική που θα αφορά το σύνολο της τοπικής κοινωνίας και -συνολικά- όλο το Δήμο Καλαμάτας.
Ο Δήμος θα πρέπει να λειτουργεί αναζητώντας επενδύσεις, αυξάνοντας την παραγωγικότητα, με έμφαση στα έργα υποδομών αξιοποιώντας την έλευση χρηματοδοτήσεων από ευρωπαϊκά προγράμματα.
Όλα αυτά σε ένα Δήμο με κοινωνικό πρόσωπο, που δεν θα εκμεταλλεύεται ή θα ευτελίζει την προσωπικότητα του δημότη, αλλά αντίθετα θα τον βοηθά πολύπλευρα και ουσιαστικά να αντιμετωπίσει τις οικονομικές -πρόσκαιρες ή μη- δυσκολίες, τη φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες.

Με καλοδεχούμενες τις ευρύτερες συναινέσεις σε τοπικό επίπεδο, ως αποτέλεσμα της απλής αναλογικής, που θα αντανακλώνται και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, για να αποφασίζονται και να υλοποιούνται οι καλύτερες προτάσεις για το ευρύτερο συμφέρον της τοπικής μας κοινωνίας.

Η παράταξη «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες» -μετά από πέντε χρόνια δημιουργικής και εποικοδομητικής αντιπολίτευσης- καλεί τις παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις να συστρατευθούν σε μια ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ για τον Δήμο Καλαμάτας”.

Μανώλης Μάκαρης
Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης
Δήμου Καλαμάτας

Ανοιχτός Δήμος: Καλοδεχούμενες οι ευρύτερες συναινέσεις για νέα πορεία
To Top