Messinia Live

Aναστασόπουλος: Εντατικοί έλεγχοι σε τυποποιητήρια στη Μεσσηνία για τυχόν ελληνοποίηση ισπανικού ελαιολάδου

Αναστασόπουλος: "Κινδυνεύει να χαθεί το πλεονέκτημα των δασμών αν συμβεί το φαινόμενο με τις ελληνοποιήσεις του ισπανικού ελαιολάδου"

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΙΚΤΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΚΑΙ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ- ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Στους ελέγχους που γίνονται αυτό το διάστημα σε μονάδες τυποποίησης ελαιολάδου αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος. Οι έλεγχοι γίνονται από τη ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και αφορούν τυχόν ελληνοποιήσεις ισπανικού ελαιολάδου. Με αφορμή και την εξαίρεση της Ελλάδας από τους δασμούς στις εξαγωγές ελαιολάδου στις ΗΠΑ-εξέλιξη θετική για τη χώρα μας και το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών- σε αντίθεση με την Ισπανία όπου ισχύουν δασμοί για το ισπανικό ελαιόλαδο προς την Αμερική, αυτό το γεγονός αποτέλεσε αιτία για τους ισπανούς ελαιοπαραγωγούς, προκειμένου να αποφύγουν τους δασμούς να "βαφτίζουν" το ελαιόλαδό τους ελληνικό, ώστε να τους αποφεύγουν. Υπήρξαν καταγγελίες για ελληνοποίηση ισπανικού ελαιολάδου, οπότε ενεργοποιήθηκαν και τα κλιμάκια με τους ελεγκτές. Ωστόσο, μέχρι στιγμής στη Μεσσηνία δεν έχει εντοπιστεί κάποιο τέτοιο κρούσμα. Όμως όπως δήλωσε ο Στάθης Αναστασόπουλος σε συνεργασία με τη ΔΟΥ Καλαμάτας, τα κλιμάκια θα ενισχυθούν και με εφοριακούς το επόμενο διάστημα και οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν.

"ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΗ ΧΑΜΗΛΗ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ"

Ως τραγική χαρακτήρισε την κατάσταση με τις χαμηλές τιμές του ελαιολάδου, ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος." Ελπίζω να ληφθούν μέτρα και προς την κατεύθυνση της αποθεματοποίησης του ελαιολάδου, ώστε να διευκολυνθούν οι παραγωγοί να πουλήσουν, και να μπορέσει να διατηρηθεί η τιμή σε υψηλότερα επίπεδα"

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Οι Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της ΠΕ Μεσσηνίας, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, υλοποιούν πρόγραμμα ελέγχων σε μονάδες τυποποίησης- διακίνησης ελαιολάδου της περιοχής μας. Οι έλεγχοι συνίστανται στην τήρηση των όρων και προϋποθέσεων τυποποίησης - διακίνησης ελαιολάδου που θέτει η υφιστάμενη νομοθεσία. Αποφασίστηκε κατόπιν συνεννόησης και με τη Δ.Ο.Υ. Καλαμάτας την εντατικοποίηση των ελέγχων με τη δημιουργία μικτών κλιμακίων με στόχο την διατήρηση της τιμής του ελαιολάδου σε υψηλά επίπεδα και την αποφυγή ελληνοποιήσεων ξένων ελαιολάδων.

Μαίρη Περδικέα

Exit mobile version