Την “αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Καλαμάτας” από τον Οθωμανικό ζυγό είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν σήμερα το πρωί στο Περιστέρι στην πλατεία Δημαρχείου. Εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Μεσσηνίων Δυτικής Αττικής σε συνεργασία με τον Δήμο Περιστερίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας, με το παρόν να δίνουν τόσο ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος που μετέβη στο Περιστέρι, όσο και ο Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης. Στην εκδήλωση της αναπαράστασης συμμετείχαν ο Σύλλογος Νεδουσαίων Μεσσηνίας, και το τμήμα παραδοσιακών χορών του Δήμου Περιστερίου.
“Οι επετειακές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Καλαμάτας από τον Οθωμανικό ζυγό συνεχίζονται.
Με περηφάνια συμμετείχαμε σήμερα στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Μεσσηνίων Δυτικής Αττικής σε συνεργασία με το Δήμο Περιστερίου στην πλατεία Δημαρχείου Περιστερίου. Εκδήλωση που τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και στην οποία συμμετείχε ο Σύλλογος Νεδουσαίων Μεσσηνίας, το τμήμα παραδοσιακών χορών του Δήμου Περιστερίου και πλήθος Μεσσηνίων της Αττικής”, επισημαίνει ο Δήμαρχος Καλαμάτας σε ανάρτησή του.










Την παραμονή της επίσημης εκδήλωσης της αναπαράστασης της απελευθέρωσης της Καλαμάτας στην πλατεία 23ης Μαρτίου, παρόμοια εκδήλωση, με ορισμένους από τους συμμετέχοντες -πρωταγωνιστές, παρουσιάστηκε σήμερα και στο Περιστέρι. Προβληματισμό προκαλεί η κίνηση αυτή, καθώς το ιστορικό γεγονός της απελευθέρωσης είναι ταυτισμένο με την Καλαμάτα, ανήμερα της 23ης Μαρτίου. Ένα γεγονός με ισχυρό συμβολισμό εδώ και δεκαετίες που διεξάγεται αποκλειστικά εκεί που συνέβη, στην Καλαμάτα, με επίκεντρο το ναό των Αγίων Αποστόλων. Η πραγματοποίηση της αναπαράστασης, επομένως, σε μια άλλη περιοχή αποδυναμώνει την αυθεντική εκδήλωση. Η αναπαράσταση της απελευθέρωσης δεν είναι θεατρική παράσταση, ούτε περιφερόμενος θίασος. Έχει ισχυρούς συμβολισμούς, ιστορικότητα και παράδοση, και δεν πρέπει να περάσει στη λογική θεαμάτων εκδηλώσεων μαζικής κατανάλωσης σε χώρο άσχετο με το ιστορικό γεγονός. Τα ιστορικά γεγονότα έχουν τοπικότητα. Η αναπαράσταση της Απελευθέρωσης της Καλαμάτας γίνεται 23 Μαρτίου στον τόπο της, ενώ μεταδίδεται LIVE και διαδικτυακά σε όλο τον κόσμο από το κανάλι του Δήμου Καλαμάτας. Όλοι επομένως μπορούν να γίνουν κοινωνοί του ιστορικού γεγονότος μέσα από τη δραματοποίηση της αναπαράστασης. Η καθιερωμένη εδώ και δεκαετίες αναπαράσταση της απελευθέρωσης είναι συνυφασμένη με την Καλαμάτα, συγκεκριμένη μέρα και ώρα, και οποιαδήποτε άλλη παρουσίασή της ως θέαμα αλλού, την φθείρει και την υποβαθμίζει. Με την ίδια λογική γιατί όχι μια αναπαράσταση της εξόδου του Μεσολογγίου και στο… Μαρούσι ή μια αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου και στην… Αίγινα; Μπορεί η πρόθεση του Συλλόγου των Μεσσηνίων Δυτικής Αττικής να είναι θεμιτή, και να ενισχύεται από συναισθηματισμό για την πατρίδα, αλλά τα ιστορικά γεγονότα είναι ταυτισμένα με συγκεκριμένο τόπο και η αναπαράστασή τους επίσης.








