Messinia Live

Αλούπης: ο σχεδιασμός του παραθαλάσσιου μετώπου απαιτεί ολοκληρωμένες, ενδεδειγμένες και υλοποιήσιμες μελέτες

Η όποια ακόμα και σοβαρά τεκμηριωμένη σκέψη για την τύχη και προοπτική της οδού Ναυαρίνου, δεν δύναται να αποτελέσει πρόταση. Πρόταση θα μπορούσε να αναπτυχθεί αν και εφόσον υπήρχαν οι απαραίτητες μετρήσεις, δεδομένα, στοιχεία, μελέτες. Τα στοιχεία αυτά, αφενός θα αξιοποιούσαν τα υφιστάμενα έργα υποδομής, αφετέρου δε θα καθοδηγούσαν σε μια ολοκληρωμένη πρόταση έργων, απαιτούμενων να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία τόσο της υπό αναμόρφωση περιοχής, όσο και της ευρύτερης περιοχής που επηρεάζεται άμεσα και η αρμονική σύνδεσή της με το σύνολο του Πολεδομικού ιστού του Δήμου Καλαμάτας. Σίγουρα δεν αποτελεί σοβαρή αντιμετώπιση η οποιαδήποτε αναφορά για την όποια ροή ή μη της κυκλοφορίας (μονοδρόμηση, πεζοδρόμηση κ.λπ.) με διάσπαρτες αόριστες αναφορές γενικών αρχών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, υποδείξεις πιθανολογούμενων έργων υποδομής κ.λπ..

Επομένως, γνωρίζοντας ότι ο σχεδιασμός αφορά τον βασικότερο οδικό άξονα της πόλης (πρωτεύον δίκτυο), ο οποίος συνδέει αλλά και επηρεάζει το σημαντικότερο τμήμα του παραλιακού μετώπου του Δήμου Καλαμάτας, οφείλουμε να προσδιορίσουμε τις Στρατηγικές Επιλογές αυτού:

Οφείλουμε να λάβουμε υπόψη, ότι αφορά μια περιοχή (Α) άμεσης επιρροής και μία περιοχή (Β) έμμεσης επιρροής, επιφανειών περίπου 750 και 520 στρεμμάτων, αντίστοιχα, σε ένα Παραλιακό Μέτωπο 4 χιλιομέτρων.

Η επιτυχής ανάπλαση ενός θαλάσσιου μετώπου προϋποθέτει ένα πετυχημένο σχέδιο οργάνωσης, με στρατηγικούς άξονες και σαφείς στόχους επεμβάσεων. Προϋποθέτει αναφορά με σαφήνεια στην εισαγωγή νέων χρήσεων στην περιοχή και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα αυτών (οικονομικά, κοινωνικά, κ.λπ.). Αντιμετώπιση των παρεμβάσεων σε επίπεδο αστικών υποδομών, διαμορφώσεων χώρων, αρχιτεκτονικών μορφών και πρόβλεψη πιθανών συνεπειών και τρόπων αντιμετώπισής τους.

Ο σχεδιασμός του Παραλιακού Μετώπου όπου εντάσσεται η κυκλοφοριακή ρύθμιση της οδού Ναυαρίνου στο σύνολο της αποτελεί από μόνος του την σημαντικότερη πρόκληση για τον Δήμο Καλαμάτας. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός, ότι το Παραλιακό Μέτωπο συνεισφέρει και στην ανάπτυξη του αστικού ιστού, ο σχεδιασμός του χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, με απαιτητά τα ακόλουθα βήματα:

Επίσης καταγράφουμε τα δεδομένα(μελέτες, έργα υποδομής κ.λπ.) που υπάρχουν στην υπό αναδιαμόρφωση περιοχή, τις δυνατότητες και τις εμμονές της Δημοτικής Αρχής σε θέματα σχεδιασμού και αντιμετώπισης πολυσύνθετων έργων ανάπλασης όπως ενός Παραλιακού Μετώπου:

Η πρόταση μας είναι ξεκάθαρη και δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτήν που απαιτεί ο σχεδιασμός ενός Παραλιακού Μετώπου που ανωτέρω ανεπτύχθη. Σίγουρα απαιτούνται πολλά και σημαντικά, καθίσταται όμως εμφανές ότι για πολλά χρόνια με πακτωλό χρημάτων από Ευρωπαϊκά Προγράμματα δεν υπήρξε οποιοσδήποτε σχεδιασμός. Επίσης αν όλα αυτά τα χρόνια (πλέον των δεκαπέντε που γραφικά εκφράζονται απόψεις), είχαν δρομολογηθεί και υλοποιηθεί μέρος από τα απαιτούμενα βήματα η ενδεδειγμένη και αποδεκτή λύση θα ήτο απόλυτα διακριτή. Επομένως ξεπερνώντας προβληματισμούς και διλλήματα ευκαιριακών έργων και χρηματοδοτήσεων. Με πλήρη επίγνωση ότι ο σχεδιασμός του παραθαλάσσιου μετώπου της ελκυστικότερη περιοχής του Δήμου Καλαμάτας απαιτεί ολοκληρωμένες, ενδεδειγμένες και υλοποιήσιμες μελέτες σύγχρονης Πόλης, λειτουργούμε στοχευμένα ώστε να συντμηθεί ο χρόνος υλοποίησης της μεγαλύτερης πρόκλησης για τον Δήμο Καλαμάτας.

ΑΛΟΥΠΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας

Exit mobile version