ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγές στο υπαίθριο εμπόριο

Αλλαγές στο υπαίθριο εμπόριο φέρνει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, επιχειρώντας να καταφέρει πλήγμα στους αποκαλούμενους μεσάζοντες, η παρεμβολή των οποίων αυξάνει τις τιμές των προϊόντων.

Η συγκεκριμένη τροπολογία αφορά την οριστική τοποθέτηση τόσο παραγωγών όσο και επαγγελματιών πωλητών σε λαϊκές αγορές κυρίως της Αττικής αλλά και της Κεντρικής Μακεδονίας. Υπολογίζεται ότι, μόνο στην Αττική, πάνω από 4.000 παραγωγοί και επαγγελματίες πωλητές δραστηριοποιούνται ακόμα και επί 15 χρόνια σε λαϊκές αγορές της Περιφέρειας χωρίς να τους έχει αποδοθεί θέση με κάποια διοικητική πράξη του εκάστοτε φορέα λειτουργίας κατ' εξουσιοδότηση ενός από τους τρεις νόμους που ρύθμιζαν το υπαίθριο εμπόριο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Τα βήματα

Η προτεινόμενη τροπολογία αποσκοπεί στην αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου και της μοριοδότησης που αυτός προβλέπει μέσα από τα εξής βήματα:

- Κάθε φορέας λειτουργίας (Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας και δήμοι στην υπόλοιπη χώρα) θα μπορεί να συστήσει επιτροπές σε κάθε λαϊκή αγορά, με τη συμμετοχή υπαλλήλων της, εκπροσώπων παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών και στόχο την καταγραφή των θέσεων και την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης.

- Στη συνέχεια, θα υπάρχει η δυνατότητα δραστηριοποιούμενων να υποβάλουν αίτηση κατοχύρωσης θέσης ή βελτίωσης αυτής.

- Οι ενστάσεις που θα υποβάλλονται σχετικά με την απόδοση ή τη βελτίωση θέσης θα εξετάζονται από τους φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών, με εφαρμογή της μοριοδότησης του ν. 4497.

Με αυτό τον τρόπο και χάρη στην ευελιξία που θα παρέχουν οι επιτροπές καταγραφής, εκτιμάται ότι θα επιλυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα για τον κλάδο. Στην ίδια τροπολογία, διευρύνεται η συμμετοχή των ομοσπονδιών παραγωγών και πωλητών στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία στις αντίστοιχες Επιτροπές Λαϊκών Αγορών, προκειμένου να εκπροσωπηθούν αποτελεσματικότερα όλες οι χωρικές ενότητες αυτών των περιφερειών.

Oι αλλαγές που επέφερε ο νόμος 4541/2018

Με το άρθρο 14 του νόμου 4541/2018 τροποποιήθηκαν οι βασικές διατάξεις για το υπαίθριο εμπόριο και γενικότερα για την άσκηση υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων.

Στο νόμο υπ΄ αριθμ. 4541/2018 με τίτλο «Τροποποίηση του ν. 3190/1955 περί Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης και άλλες διατάξεις» που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 93/Α/31-5-2018, τροποποιήθηκαν οι διατάξεις του ν. 4497/2017 για το υπαίθριο εμπόριο και την άσκηση υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων.
Οι σημαντικότερες αλλαγές που αφορούν το υπαίθριο εμπόριο είναι οι εξής:

Για την Ανανέωση αδειών παραγωγών πωλητών, σε περίπτωση παρέλευσης χρονικού διαστήματος μεγαλύτερου του ενός έτους «από τη λήξη ισχύος της άδειας» (και όχι από την τελευταία ημερομηνία ανανέωσης που ίσχυε), αν ο παραγωγός υποβάλει εκ νέου τα δικαιολογητικά της ανανέωσης, η άδεια επανέρχεται σε ισχύ χωρίς να απαιτείται η έκδοση νέας άδειας.

Με τη νέα διάταξη (στο άρθρο 14) διευκρινίζεται, ότι σε περίπτωση παρέλευσης χρονικού διαστήματος μεγαλύτερου του ενός έτους από την λήξη ισχύος της άδειας του παραγωγού, δεν απαιτείται να τηρηθεί η διαδικασία έκδοσης νέας άδειας, εάν στο διάστημα αυτό ο παραγωγός υποβάλλει αίτημα για ανανέωση. Οπότε με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά, ο παραγωγός διευκολύνεται και δεν χάνει τη θέση του.

Αίρεται η προυπόθεση της μη λήψης σύνταξης αναπηρίας για τη θεώρηση αδειών επαγγελματικών πωλητών υπαίθριου εμπορίου. Δίνεται το δικαίωμα στα Άτομα με Αναπηρία να δραστηριοποιούνται στο υπαίθριο εμπόριο ακόμα και μετά τη λήψη σύνταξης λόγω αναπηρίας. Ωστόσο, στη διάταξη διευκρινίζεται ότι σε κάθε περίπτωση παραμένει ως προϋπόθεση για την ανανέωση της άδειας η μη λήψη σύνταξης λόγω γήρατος από οποιονδήποτε φορέα.

Μετά από αντικατάσταση άρθρου 23 παρ.4 του ν. 4497/2017 η προθεσμία για τη μεταβίβαση της άδειας επαγγελματία πωλητή υπαίθριου εμπορίου λόγω αναπηρίας, από έξι (6) μήνες , έγινε εννιά (9) μήνες για τον κάτοχο της άδειας, από την πιστοποίηση της αναπηρίας.

Μετά από αντικατάσταση του άρθρου 24 παρ.2 του ν. 4497/2017, επιτρέπεται η αναπλήρωση του αδειούχου πωλητή υπαίθριου εμπορίου μόνο από το σύζυγο και από συγγενείς, εξ αίματος μέχρι και τρίτου βαθμού ή εξ αγχιστείας μέχρι δεύτερου βαθμού, λόγω αδυναμίας του αδειούχου εξαιτίας αναπηρίας τουλάχιστον 50%, βάσει βεβαίωσης που εκδίδεται από τις Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕ.Π.Α.

Με αντικατάσταση άρθρου 59 παρ.17 του ν. 4497/2017, δίνεται παράταση στους πωλητές των λαϊκών αγορών και στους πωλητές πλανόδιου και στάσιμου εμπορίου, για να ανανεώσουν τις ληφθείσες άδειές τους (σύμφωνα με το ν. 4264/2014) μέχρι της 15 Ιανουαρίου 2019.Ακόμη, δίνεται αναδρομική ισχύς στην παρούσα διάταξη, ώστε να ισχύσει από 13 Νοεμβρίου 2017.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση η προθεσμία που ορίζεται στο άρθρο 59 του ν. 4497/2017 για την ανανέωση όλων των τύπων αδειών υπαιθρίου εμπορίου, συνδέεται με την προθεσμία ηλεκτρονικής απογραφής τους στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣΠΑ), η οποία πρόκειται να οριστεί σε μελλοντικό χρόνο με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης και Εσωτερικών της παρ. 5 του άρθρου 58. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί ενιαία η διαδικασία ανανέωσης των επαγγελματικών αδειών υπαίθριου εμπορίου από τις αρμόδιες Υπηρεσίες με την αντίστοιχη ηλεκτρονική καταχώριση τους στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣΠΑ). Η σύνδεση της διαδικασίας ανανέωσης με την ηλεκτρονική καταχώριση στο σύστημα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη εφαρμογή του νόμου. Η ως άνω ρύθμιση, που κρίνεται αναγκαία για τους παραπάνω λόγους, σε καμία περίπτωση δεν συνιστά δικαίωμα δραστηριοποίησης του κατόχου άδειας στη λαϊκή αγορά, το πλανόδιο ή το στάσιμο εμπόριο, στο διάστημα που η άδεια δε βρίσκεται σε ισχύ.

Απαλείφεται από τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Λαϊκών Αγορών η γνωμοδότηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την επέκταση μιας λαϊκής αγοράς. Η τροποποίηση αυτή είναι να μην υπάρχει σύγκρουση με το άρθρο 29 παρ. 1, στο οποίο προβλέπεται ότι η επέκταση δεν είναι αρμοδιότητα του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά των φορέων λειτουργίας. Για τον ίδιο λόγο απαλείφεται και η πρόβλεψη για την εισήγηση των Επιτροπών στις υπηρεσίες των φορέων λειτουργίας των αγορών για τη μετακίνηση και τη χωροθέτηση αυτών. Στο άρθρο 29 παρ. 1 ρητά αναφέρεται ότι οι Επιτροπές, προκειμένου για τη μετακίνηση, επέκταση και χωροθέτηση οφείλουν να παρέχουν στις υπηρεσίες των φορέων λειτουργίας σύμφωνη γνώμη.

Με την παρ. 5, 6, 7 και 8 του άρθρου 14 του ν.4541/2018 αποσαφηνίζονται οι διατάξεις του άρθρου 28 του ν. 4497/2017 σε σχέση με τα άρθρα 32 και 33 (τοποθετήσεις παραγωγών πωλητών σε λαϊκές αγορές), το άρθρο 35 (οι αλλαγές θέσεων πωλητών εντός της ίδιας ή μεταξύ διαφορετικών λαϊκών αγορών), το άρθρο 24 (αναπλήρωση πωλητών αναπληρώσεις πωλητών πέραν αυτής για λόγους υγείας και μέχρι ένα (1) μήνα) και το άρθρο 31 στοιχείο η' (ανάκληση άδειας) με σκοπό την απρόσκοπτή και ενιαία και απρόσκοπτη εφαρμογή του ν.4497/2017. Επιπλέον, διευκρινίζεται η ανάγκη παροχής γνώμης (απλή γνωμοδότηση) στην υπηρεσία της αρμόδιας Αρχής από θεσμοθετημένο όργανο (Επιτροπή Λαϊκών Αγορών) το οποίο έχει άμεση γνώση και επαφή με την λαϊκή αγορά, σε σχέση με τα ζητήματα της παραχώρησης θέσης και της έκδοσης νέων επαγγελματικών αδειών, που άπτεται της εύρυθμης λειτουργίας αυτής.

Αλλαγές στο υπαίθριο εμπόριο

Δημοφιλέστερα

To Top