Υγεία

Αιματολογικά Νέα – Σύγχρονη Νοσηλευτική: Διημερίδα με έμφαση στην πρόληψη

«Αιματολογικά Νέα – Σύγχρονη Νοσηλευτική» είναι ο τίτλος της διημερίδας που πραγματοποιείται στην Καλαμάτα, στο ξενοδοχείο «Elite City Resort», αυτό το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Σεπτεμβρίου.
Την οργάνωση έχει αναλάβει το Αρχέγονο Κύτταρο Αίματος, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, σε συνεργασία με το Αιματολογικό Τμήμα Γ.Ν. Μεσσηνίας, τη Νοσηλευτική Υπηρεσία Γ.Ν. Μεσσηνίας και το ΚΕΔΜΟΠ – Κέντρο ενημέρωσης και προσέλκυσης εθελοντών δοτών μυελού των οστών Πανεπιστήμιου Πατρών.

Η διημερίδα απευθύνεται σε επαγγελματίες της υγείας, και ομιλητές σε αυτή θα είναι καθηγητές του πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πατρών.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε σήμερα το απόγευμα ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.Χρυσόστομος κι ακολούθησε χαιρετισμός από την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μεσσηνίας κ.Ελένη Αλειφέρη Καραθανάση.

Ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής και διευθυντής της Μονάδος Μεσογειακής Αναιμίας & Αιματολογικού του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γιάννης Αδαμόπουλος δίνει μεγάλη βαρύτητα στη νοσηλευτική φροντίδα του αρρώστου με έμφαση στη πρόληψη και στην έγκαιρη διάγνωση συχνότερων μορφών καρκίνου.

Επίσης, νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης δόθηκε και η επιταγή ύψους 3.500,00 € που συγκεντρώθηκε στο 6ο Κύπελλο Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών στον καθηγητή κ. Σπυριδωνίδη Διευθυντή του Κέντρου Ενημέρωσης Δοτών Μυελού των Οστών Πάτρας.

Η παράδοση της επιταγής

Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών

Με αφορμή τον εορτασμό σήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών, ο διευθυντής Μονάδος Μεσογειακής Αναιμίας και Αιματολογικού του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Ιωάννης Κ. Αδαμόπουλος, τονίζει τα παρακάτω:
«Γνωρίζετε ότι μπορείτε να Χαρίσετε Ζωή σε έναν ασθενή με λευχαιμία, απλά δίνοντας αίμα; Γνωρίζετε ότι μπορείτε να γραφτείτε ως εθελοντές δότες μυελού των οστών, απλά δίνοντας σάλιο; Γνωρίζετε πόσοι συνάνθρωποί μας με λευχαιμία, μεταξύ τους και μικρά παιδιά, αγωνιούν καθημερινά προσπαθώντας να βρουν ένα συμβατό εθελοντή δότη;

Ο εθελοντισμός δεν είναι φιλανθρωπία, αλλά μία έμπρακτη έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης. Η δωρεά μυελού των οστών είναι μία πράξη αλτρουισμού και γενναιοδωρίας. Μπορεί σήμερα το δικό σου μόσχευμα να Χαρίσει Ζωή σε κάποιον άγνωστο ασθενή, αύριο όμως κάποιος άλλος εθελοντής μπορεί να Χαρίσει Ζωή Χαρίσει Ζωή σε σένα ή κάποιο δικό σου συγγενικό πρόσωπο.
Κάθε χρόνο για 50.000 ασθενείς μοναδική ελπίδα αποτελεί η εύρεση ενός συμβατού εθελοντή δότη που θα τους χαρίσει ζωή. Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016 γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών, την ημέρα που όλοι μαζί λέμε ένα μεγάλο “ευχαριστώ” σε περισσότερους από 27 εκατ. εθελοντές δότες μυελού των οστών, παγκοσμίως, που δηλώνουν διατεθειμένοι να βοηθήσουν το συνάνθρωπο τους, ώστε μια μέρα να γίνει η λευχαιμία παρελθόν!
Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ένωση Δοτών Μυελού των Οστών WMDA (World Marrow Donor Association) ως το τρίτο Σάββατο του Σεπτεμβρίου. Για το 2017, η ημέρα αυτή είναι η 16η Σεπτεμβρίου. Σήμερα θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλους, να δείξουμε πόσο σημαντικός μπορεί να είναι ο Ένας άνθρωπος για τη ζωή του άλλου, να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να ενημερωθεί και να γίνει καθένας από εμάς μέρος αυτής της αλυσίδας ζωής που καθημερινά σώζει ζωές ασθενών σε ολόκληρο τον κόσμο.
“…για να κάνουμε τη λευχαιμία παρελθόν”!
Έλα μαζί μας, σε χρειαζόμαστε…

Πληροφορίες: Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας
Τμήμα Αιμοδοσίας, Γ.Ν. Καλαμάτας. Τηλ: 2721046900, 2721046150».

To Top