Messinia Live

Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και περιφέρειας: Άμεση χρηματοδότηση του προγράμματος δακοκτονίας για να γίνουν γρήγορα οι ψεκασμοί

Προ των ευθυνών τους θέτει Υπουργείο και Περιφέρεια ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και περιφέρειας, ζητώντας άμεση χρηματοδότηση της δακοκτονίας και ενίσχυση με επιστημονικό προσωπικό του προγράμματος ώστε να ξεκινήσει γρηγορότερα.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΑΝΔΡΙΝΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

"Το πρόβλημα της δακοπροστασίας δεν λύνεται μόνο με έναν επιπλέον ψεκασμό χρειάζονται πολύ περισσότερα να γίνουν .Οι ψεκασμοί γίνονται βάσει χρημάτων και όχι ότι επιστημονικά χρειάζεται για να καταπολεμηθεί ο δάκος, οι παγίδες είναι λίγες και οι αναρτήσεις τους γίνονται αργά.

Η έναρξη του πρώτου ψεκασμού που ακολουθεί την ανάρτηση των παγίδων είναι εκτός χρόνου , με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί ο πληθυσμός της πρώτης και πιο κρίσιμης γενιάς του δάκου , οι προσλήψεις γεωπόνων λίγες δεν φτάνουν για εκτελεστεί σωστά το πρόγραμμα , ο διαγωνισμός για την προμήθεια φαρμάκων γίνεται αργά με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται στην αρχή ότι υπάρχει από την προηγούμενη χρονιά.

Για άλλη μια χρονιά λοιπόν φαίνεται πως θα εναποθέσουμε τις ελπίδες μας στον καιρό καθώς δεν έχει αλλάξει τίποτα τα τελευταία χρόνια.

Το κόστος από μια ενδεχόμενη ζημία σαν του 2016 και 2018 θα αποτελέσει την ταφόπλακα για την ελαιοκαλλιέργεια στο νόμο μας με παράλληλες επιπτώσεις σε όλη την οικονομία της περιοχής

"Καλούμε το υπουργείο και την περιφέρεια Πελοποννήσου να αναλογιστούν έστω και την τελευταία στιγμή τις ευθύνες τους και να ικανοποιήσουν τα αιτήματά μας . Σας καθιστούμε αποκλειστικά υπευθύνους σε ενδεχόμενη καταστροφή μας όπως αυτές του 2016 2018 τα ψέματα τελείωσαν".

Ζητάμε:

-Την άμεση χρηματοδότηση του προγράμματος δακοκτονίας για να γίνουν όσοι ψεκασμοί χρειαστούν και γρήγορα .

- Την έγκαιρη τοποθέτηση των παγίδων καθώς και την αύξηση του αριθμού των παγίδων ώστε να ξέρουμε τον ακριβή πληθυσμό του δάκου.

- Την πρόσληψη όλου του απαραίτητου επιστημονικού τεχνικού προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες με εξασφάλιση και των απαραιτήτων μέτρων προστασίας -

- Να εξασφαλιστεί πανελλαδικά ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης και των υπηρεσιών του" .

Exit mobile version