Messinia Live

Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης για το πρόβλημα με τους εργάτες γης

Η ανακοίνωση του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης

"Το προηγούμενο διάστημα στα μπλόκα, με το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, με τις διαμαρτυρίες μας για την τιμή της πατάτας και την απάτη με την σταφίδα, αναδείξαμε την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής και διεκδικήσαμε λύσεις που θα δίνουν ανάσα και θα μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα, να παράγουμε, να επιβιώσουμε.
Άλλο ένα πρόβλημα έρχεται να προστεθεί στην πλάτη του μικρομεσαίου αγρότη. Τα λιγοστά χέρια εργατών γης. Ο βιοπαλαιστής αγρότης έχει ανάγκη τους εργάτες γης για την καλλιέργεια και την συγκομιδή όλων των προϊόντων. Έχουμε κάνει έκκληση στο κράτος για λύση αυτού του προβλήματος και άλλες χρονιές και ειδικά μέσα στην πανδημία όμως η φετινή φαίνεται να είναι η χειρότερη.
Απαιτούμε εδώ και τώρα η κυβέρνηση να δώσει λύση με διακρατικές συμφωνίες για να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα εργατικά χέρια. Άλλωστε αντίστοιχες συμφωνίες κάνει με πολύ μεγάλη ευκολία για τις εισαγωγές διαφόρων προϊόντων, και ειδικά την ώρα της συγκομιδής τους(πατάτα, ελιά καλαμών) με αποτέλεσμα να μας ρίχνει την τιμή των προϊόντων μας.
Με ευθύνη του κράτους να:
• εκδοθούν άδειες παραμονής μακροχρόνιες, χωρίς παράβολα, πρόστιμα και πολύχρονες καθυστερήσεις. Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν υπό καθεστώς παρατυπίας.
εξασφάλιση σε όλους αριθμού ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Μέρα εργασίας και εργόσημο . Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Μεροκάματο που να διασφαλίζει μια αξιοπρεπή ζωή που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες του και την επιβίωση της οικογενείας του.
• εξασφάλιση επαρκών και υγιεινών χώρων διαμονής με τακτικό έλεγχό τους από υγειονομική επιτροπή.
• πρόσβαση και κάλυψή τους σε εξετάσεις, φάρμακα και αναγκαία ιατρική περίθαλψη.

"Αυτά δεν μπορεί να είναι ευθύνη του βιοπαλαιστή αγρότη. Ειδικά όταν η πλειοψηφία από εμάς δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε το ρεύμα ούτε στην οικογένεια μας. Όταν η πλειοψηφία από εμάς και των οικογενειών μας είναι ανασφάλιστοι, επειδή δεν μπορούμε να πληρώσουμε τις ασφαλιστικές μας εισφορές. Αυτά είναι ευθύνη του κράτους"

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα στέκεται ενάντια σε κάθε λογική που θεωρεί τους εργάτες γης ως "ιδιοκτησία" ή "ομιλούντα εργαλεία", όπως επίσης ενάντια σε κάθε κύκλωμα "εκμετάλλευσης - ντίλερ" αυτών των εργατών.

Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες είναι αποτέλεσμα του ότι μας πίνει το αίμα το κράτος, οι έμποροι και οι μεγαλοσυσκευαστές και όχι τα μεροκάματα που πληρώνουμε.
Εχθροί μας είναι αυτοί που μας παίρνουν τα προϊόντα μας τζάμπα, που μας βάζουν φόρους, που μας κόβουν τα ρεύματα.

Η λύση είναι μόνο μία
Εδώ και τώρα μέτρα στήριξης του αγροτικού εισοδήματος.

Να αναπληρωθεί στο 100%, τώρα το χαμένο εισόδημα, προκειμένου να μείνει ένα εισόδημα για τις αγροτικές οικογένειες και να καλυφθεί το κόστος για την έναρξη της επόμενη παραγωγής. Με ευθύνη του κράτους να παρθούν μέτρα για τη διοχέτευση των προϊόντων με προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση. Να μπει φρένο στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων. Να απαγορευτούν οι εισαγωγές στην πατάτα και στα άλλα προϊόντα, ώστε να διοχετευτεί πρώτα η εγχώρια αγροτική παραγωγή.
Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των λιπασμάτων και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.
Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεώτρηση χωρίς ρεύμα".

Exit mobile version