Τροφή για σκέψη

Αύξηση της παραβατικότητας στη Μεσσηνία ή φενάκη;

“ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΚΡΟΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΟΧΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ” ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ

Για τα κρούσματα κλοπών σε διάφορα χωριά του Δήμου Καλαμάτας αλλά και για την γενικότερη εικόνα της παραβατικότητας στον Νομό έκανε έρευνα το MessiniaLIVE.

Με αφορμή και την επιστολή, που έστειλαν στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, οι προέδροι τοπικών Κοινοτήτων και Πολιτιστικών Συλλόγων της ευρύτερης περιοχής των Αρφαρών, που επικαλούνται αύξηση των κρουσμάτων κλοπών από “συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα”, δηλώνουν ανυπεράσπιστοι, ενώ κάνουν λόγο για ελλιπή ή ανύπαρκτη αστυνόμευση, το MessiniaLIVE, μίλησε με αστυνομικούς, και συγκέντρωσε στοιχεία, σε μια προσπάθεια να καταγράψουμε μια πλήρη εικόνα της κατάστασης και της παραβατικότητας, όπως την αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι οι αστυνομικοί, που είναι επιφορτισμένοι με την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών.

“Υπάρχει μικροπαραβατικότητα, αλλά όχι εγκληματικότητα, στον βαθμό που εμφανίζεται μέσα από διάφορα ΜΜΕ”, μας δήλωσαν αστυνομικές πηγές. “Οι κλοπές και οι μικροκλοπές γίνονταν πάντοτε και θα γίνονται, δεν έχουμε ληστείες, ανθρωποκτονίες, εγκλήματα βίας, δεν έχουμε βαριά εγκληματικότητα στη Μεσσηνία“.

“Έχουμε αυξήσει κατά πολύ την αστυνόμευση στην περιφέρεια σε βάρος του αστικού ιστού. Καθημερινά κατανέμουμε τις αστυνομικές μας δυνάμεις σε όλο τον Νομό, δίνοντας έμφαση στην περιφέρεια της Μεσσηνίας. Σε καθημερινή βάση έχουμε αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., Μικτή Περιπολία (από Ασφάλεια, Τμήμα,και Τροχαία), 3 βάρδιες ΟΠΚΕ, και ομάδα ΟΕΠΤΑ( Ομάδα Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων)”.

88% ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΨΕΩΝ ΤΟ 2017 ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣ

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, η ομάδα ΔΙ.ΑΣ., καταγράφει εξαιρετικές επιτυχίες, καθώς έχει αυξήσει τις συλλήψεις στη Μεσσηνία το 2017 κατά 88%.
Ενώ από τα στατιστικά στοιχεία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου προκύπτει ότι οι κλοπές μειώνονται. Συγκεκριμένα, ενώ το 2015 είχαν καταγραφεί στο ΑΤ Περιφέρειας Καλαμάτας 194 κλοπές, το 2016 είχαμε 153 και το 2017 καταγράφονται 139 κλοπές.

Οι αριθμοί και τα στοιχεία της Αστυνομίας αποδεικνύουν ότι οι κλοπές βαίνουν συνεχώς μειούμενες τα τελευταία 2 χρόνια. Μάλιστα, σε Τριφυλία και Φιλιατρά καταγράφεται μείωση της παραβατικότητας, με ελάχιστα περιστατικά.

ΑΠΟ ΤΙΣ 139 ΚΛΟΠΕΣ ΟΙ 55 ΕΙΝΑΙ ΡΕΥΜΑΤΟΚΛΟΠΕΣ

Βέβαια, πρέπει να αναφέρουμε ότι στις κλοπές συμπεριλαμβάνονται και οι ρευματοκλοπές, πράγμα που στρεβλώνει τον πραγματικό αριθμό των κλοπών περιουσιακών στοιχείων σε σπίτια και καταστήματα. Για παράδειγμα, ενώ το 2017 καταγράφονται 139 κλοπές στην περιοχή της Καλαμάτας, οι 55 από αυτές είναι ρευματοκλοπές, και το 99% αυτών έχουν διαπραχθεί από Ρομά.

Να σημειωθεί επίσης ότι σε καθημερινή βάση οργανώνονται αστυνομικές επιχειρήσεις σε όλη την περιφέρεια Πελοποννήσου και τα αποτελέσματα αποτυπώνονται και καταγράφονται. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι μόνο για τον μήνα Φεβρουάριο του 2018 είχαμε σε όλη την Περιφέρεια (και στους 5 νομούς) 688 συλλήψεις.

“Υπάρχει παραβατικότητα”, επισημαίνουν οι αστυνομικές πηγές, “αλλά υπάρχει και η καταστολή της, με καθημερινές συλλήψεις.
Όλες οι δυνάμεις της Αστυνομίας επιχειρούν σε καθημερινή βάση έξω, είναι στο δρόμο ακόμα και 15 ώρες”
, επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Το υπάρχον δυναμικό της Αστυνομίας στη Μεσσηνία είναι 380 αστυνομικοί, σίγουρα απαιτούνται περισσότεροι, και περισσότερα μέσα, αλλά καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να εξασφαλίζεται η πρόληψη και η καταστολή της παραβατικότητας.

Με αφορμή την επιστολή των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων της περιοχής των Αρφαρών, στον Νίκο Τόσκα, οι αστυνομικές πηγές σχολιάζουν πως πράγματι υπάρχει παραβατικότητα, “όχι όμως της σπουδαιότητας και της κλίμακας που εμφανίζεται”. “Υπάρχει μια “διόγκωση” της εγκληματικότητας για συμφέροντα τοπικών κοινωνιών, και εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων”, επισημαίνουν.

“Σαφώς και υπάρχουν κρούσματα μικροκλοπών, όπως και πάντοτε συνέβαιναν άλλωστε, ωστόσο το να παρουσιάζουμε μια κατάσταση ανεξέλεγκτη και απόλυτης ασυδοσίας, αποδυναμώνει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, και κάμπτει το ηθικό των αστυνομικών που είναι 15 ώρες στους δρόμους.
Δεν βοηθάει κανέναν και δεν προσφέρει τίποτα το να στέλνουμε με ευκολία επιστολές στον υπουργό για περιστατικά κλοπών, δημιουργεί λάθος εντυπώσεις, τόσο στους πολίτες, όσο και στο αστυνομικό προσωπικό”.

Όπως επισημάνθηκε στο MessiniaLIVE, σαφώς και απαιτείται επιπλέον αστυνομικό προσωπικό και μέσα, αλλά με τις υπάρχουσες δυνάμεις καταβάλλεται το ανθρωπίνως δυνατόν, ώστε να επιτηρείται όλος ο νομός και να διασφαλίζεται η προστασία και η ασφάλεια των πολιτών.

Και βεβαίως δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι η Αστυνομία έχει επιφορτιστεί πλέον και με το βάρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος,-χωρίς καμία ενίσχυση στο προσωπικό της- μέσα από τη ταυτοποίηση και τον έλεγχο των παράτυπων μεταναστών.

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Σε ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας αναφέρεται ότι “αποφασίσθηκε να ενημερώσει εγγράφως το Δήμαρχο κάθε Πρόεδρος ή Εκπρόσωπος Τοπικής Κοινότητας για όλα τα περιστατικά κλοπών, ανεξάρτητα εάν έχουν δηλωθεί στην Αστυνομία (πολλά δεν έχουν δηλωθεί).
Επίσης, όχημα του Δήμου με δημοτικούς αστυνομικούς θα επισκέπτεται τα χωριά και ιδιαίτερα τα πεδινά των Δημοτικών Ενοτήτων Αρφαρών, Θουρίας και Άριος”.

Είναι εύλογες οι προσπάθειες του Δήμου Καλαμάτας για την πρόληψη της παραβατικότητας, ωστόσο επιφορτισμένη για την πρόληψη και την καταστολή της παραβατικότητας είναι η Αστυνομία. Οι αστυνομικοί καταγράφουν τα περιστατικά των κλοπών, που τους καταγγέλονται, ερευνούν τα περιστατικά αυτά, τα πιστοποιούν, και τα εξιχνιάζουν. Η Αστυνομία συγκεντρώνει όλα εκείνα τα επίσημα στοιχεία που πιστοποιούν εγκληματική δράση και είναι επιφορτισμένη με την εξιχνίαση αυτών.

Η προτροπή λοιπόν εκ μέρους της δημοτικής Αρχής Καλαμάτας να ενημερώσουν εγγράφως τον δήμαρχο οι πρόεδροι των Κοινοτήτων για τα περιστατικά κλοπών(ανεξαρτήτως αν έχουν δηλωθεί ή όχι στην Αστυνομία) προκαλεί προβληματισμό, για την αξιοπιστία των στοιχείων που θα καταγραφούν, και κυρίως όσων δεν έχουν καταγγελθεί στην Αστυνομία(!).
Μιλάμε δηλαδή για μια κρυφή εγκληματικότητα, που δεν έχει επίσημα καταγγελθεί, δεν έχουν ερευνηθεί και βεβαιωθεί τα περιστατικά αυτά από τους αστυνομικούς, δηλαδή αν πράγματι υπήρξε κλοπή, τι εκλάπη,κλπ.

Οδηγούμαστε έτσι σε περίεργες ατραπούς, υποκατάστασης της Αστυνομίας, για θέματα που αφορούν πρωτίστως και αποκλειστικά την Αστυνομία.

Δεν είναι δυνατόν να ληφθούν υπόψη περιστατικά παραβατικότητας όταν δεν έχουν καταγγελθεί, ερευνηθεί και βεβαιωθεί από τις Αστυνομικές Αρχές!
Επίσης οι Δημοτικοί Αστυνομικοί, στους οποίους δόθηκε η εντολή να επιτηρούν και να επισκέπτονται τα χωριά, δεν φέρουν όπλο, ούτε είναι επιφορτισμένοι να κάνουν συλλήψεις αν χρειαστεί.

Η ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΜΠΙΡΜΠΙΤΑ

Επίσης όσον αφορά στην παραβατικότητα των Ρομά, αυτή δεν είναι μόνο ζήτημα της Αστυνομίας, αλλά σοβαρό κοινωνικό ζήτημα που πρέπει να λύσει η πολιτεία, πετυχαίνοντας την ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία, την εκπαίδευσή τους, τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό, ώστε και αυτοί ως Έλληνες πολίτες να απολαμβάνουν εν τοις πράγμασι ισότιμα τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους υπόλοιπους πολίτες, έχοντας εκπαίδευση των παιδιών τους, δουλειά για τους ίδιους, και μια αξιοπρεπή διαβίωση που θα τους εξασφαλίζει τα προς το ζην, και όχι να αντιμετωπίζονται μόνο ως “ψηφαλάκια”, που μετά τους ξεχνάμε, ή Έλληνες πολίτες β’ κατηγορίας, σπρώχνοντάς τους στην εξαθλίωση και την παρανομία.
Δυστυχώς, σε αυτό μέχρι σήμερα η πολιτεία έχει αποτύχει, και παρά τα κατά καιρούς ευχολόγια και τον πακτωλό ευρωπαϊκών χρημάτων για την κοινωνική τους ενσωμάτωση, τα χρήματα δεν έφτασαν ποτέ στους ίδιους, ή οι λύσεις που δόθηκαν τους γκετοποίησαν και τους έθεσαν μια και καλή στο περιθώριο. Όπως συνέβη με τη Μπιρμπίτα, και στα 2.000.000 ευρώ που σπαταλήθηκαν στη μέση του πουθενά, για οικίσκους που δεν είχαν ούτε τις βασικές υποδομές αυτόνομης εξυπηρέτησης.

Η…ΚΡΥΦΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η… ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ

Είναι γεγονός ότι υπάρχει παραβατικότητα, και ότι η Αστυνομία έχει ελλείψεις και σε προσωπικό και σε μέσα. Όπως και είναι γεγονός ότι με αυτά τα μέσα που έχει, καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες και στην πρόληψη και στην καταστολή της παραβατικότητας και αυτό διαπιστώνεται και καταγράφεται σε καθημερινή βάση.
Από εκεί όμως, μέχρι να παρουσιάζεται μια κατάσταση δυσανάλογη με την πραγματικότητα, ή να κάνουμε λόγο για κρυφή παραβατικότητα, που δεν δηλώνεται, δεν καταγγέλλεται επισήμως πουθενά, αλλά παρόλα αυτά ζητούμε ως Δήμος έγγραφη ενημέρωση από αναρμόδιους για αυτό, είναι μεγάλος δρόμος και επικίνδυνος. Προέχει η ασφάλεια και η προστασία των πολιτών από τις Αρχές, που απο τον νόμο και το Σύνταγμα είναι επιφορτισμένες γι’αυτό. Όσο καλές προθέσεις και αν υπάρχουν, οι αρμόδιοι για την πρόληψη και την καταστολή της παραβατικότητας είναι οι Αστυνομικοί.

Οτιδήποτε άλλο οδηγεί σε στρεβλώσεις, κρύβει ενδεχομένως άλλες σκοπιμότητες και απαξιώνει το έργο της Αστυνομίας και δεν συμβάλλει ούτε στην εξιχνίαση των κλοπών αυτών, αντιθέτως επιτείνει την ανασφάλεια των πολιτών που αισθάνονται ανυπεράσπιστοι και στο έλεος διαρρηκτών και κλεφτών, και ρίχνει το ηθικό των αστυνομικών που βλέπουν πως παρά τις προσπάθειές τους “παρουσιάζεται μια άλλη πραγματικότητα”, μια φενάκη.

Μαίρη Περδικέα
Θανάσης Πουλόπουλος

Αύξηση της παραβατικότητας στη Μεσσηνία ή φενάκη;
To Top