Εικαστικά

“3 of a kind”: Έκθεση 3 εικαστικών στον χώρο τέχνης A49

Ο χώρος τέχνης A49, στην οδό Αναγνωσταρά 49, στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας παρουσιάζει την έκθεση 3 εικαστικών, του Χαράλαμπου Δερμάτη, Λεωνίδα Καραμπίνη και Γιάννη Σκαλτσά, διδάσκοντες στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών με τίτλο «3 of a kind», από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου 2022.
3 of a kind: έκθεση 3 εικαστικών - 07.10.-04.12.2022

Τρεις σύγχρονοι εικαστικοί καλλιτέχνες οι Χαράλαμπος Δερμάτης, Λεωνίδας Καραμπίνης και Γιάννης Σκαλτσάς, διδάσκοντες στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών παρουσιάζουν στον χώρο τέχνης Α49 μια κοινή ερευνητική προσέγγιση που αφορά τη σχέση της σύγχρονης τέχνης με τη συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογία καθώς και την παραγωγή εικαστικών έργων με χρήση σύγχρονων αλλά και παραδοσιακών υλικών.
Οι νέες ψηφιακές μορφές τεχνολογίας και τα υλικά τους, χρησιμοποιούνται από τους τρεις εικαστικούς μετά από συνεχείς πειραματισμούς και εκδοχές. Πιο συγκεκριμένα η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας μέσα από την καταγραφή, επεξεργασία και εκτύπωση χαρακτηρίζει αλλά και διαφοροποιεί το έργο τους ενώ η χρήση υλικών που προέρχονται από την βιομηχανία συνδυάζεται με παραδοσιακές εικαστικές εφαρμογές.

Τα εγκαίνια των εκθέσεων έγιναν στις 7 Οκτωβρίου 2022
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΔΕΡΜΑΤΗΣ
Ο Χαράλαμπος Δερμάτης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1969. Σπούδασε Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας από το 1988 έως το 1994 στο εργαστήριο του Νίκου Κεσσανλή. Το 1993 παρακολούθησε μαθήματα Industrial Design στην Academie Royal des Beaux Arts (Βρυξέλλες, Βέλγιο) και το 1997-1998 παρακολούθησε χαρακτική και computer graphics στο Univesitat Hildesheim (Γερμανία) στο εργαστήριο του M. Arfara.
Έχει βραβευθεί με το Ά βραβείο Heineken Art (1993), το Ά βραβείο Bosch Gallery (1996), το Β’ βραβείο τέχνης της Τράπεζας Κύπρου (1999) και το Γ ́ βραβείο VW Beetle Art (1999). Από το 1998 έως το 2005, εργάστηκε ως καθηγητής εικαστικών και υπεύθυνος συντονισμού σε εργαστήρια τέχνης ατόμων με ειδικές ανάγκες (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, Κ.Ε.Κ Α.μ.ε.α. Ο.Α.Ε.Δ.). Από το
1999 έως το 2002, εργάστηκε ως καλλιτεχνικός διευθυντής στον εκδοτικό οίκο Hillside Press.
2008 έως το 2017 εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών και από το 2017 έως σήμερα εργάζεται ως Ακαδημαϊκός Υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού.
2001 μέχρι και σήμερα, έχει εμπνευστεί και επιμεληθεί τις εικαστικές εκδόσεις OPEN ART (2001), εκδόσεις Hillside Press, Περίγραμμα Ζωής (2003), εκδόσεις Ε.Π.Ι.Ψ.Υ. Α&Ω, (2005), έκδοση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, Talento, μια εικόνα χίλιες λέξεις (2009), εκδόσεις Hillside Press.
Έχει παρουσιάσει το έργο του σε έντεκα ατομικές εκθέσεις και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται στις συλλογές του Μουσείου Βορρέ, Heineken, VW, Janssen-Cilag, Τράπεζας Κύπρου, Κτηματικής Τράπεζας καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές.
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως εικαστικός και επιμελητής εκδόσεων.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΡΑΜΠΙΝΗΣ
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Εικαστικών μαθημάτων, στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και 'Έργων Τέχνης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Έχει σπουδάσει Συντήρηση Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης στο Τ.Ε.Ι. Αθήνας, Ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας µε Καθηγητή τον Νίκο Κεσσανλή και έχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στο Διατμηματικό Πρόγραμμα: «Αρχιτεκτονική- Σχεδιασμός του Χώρου» του Ε.Μ.Π. στην κατεύθυνση: «Σχεδιασμός Χώρος - Πολιτισμός».
Το 1993 παρακολούθησε το Εργαστήριο Ζωγραφικής του Robin Patze στην Ακαδημία Καλών Τεχνών Μονάχου με υποτροφία Erasmus, ενώ με το Α΄ βραβείο του Ελληνογερµανικού διαγωνισμού της BSP Gallery το 2000-01 παρακολούθησε το εργαστήριο του καθηγητή D. Edvison στην HDK στο Βερολίνο.
1987 μέχρι το 2000 εργάστηκε σε σημαντικά μνημεία και συλλογές του Ελληνικού χώρου: Βασιλικοί τάφοι Βεργίνας, Ανάκτορο κάτω Ζάκρου, πολλές Μονές του Άγιου Όρος , Ακρωτήρι Θήρας και Τράπεζα Ελλάδος. 'Έχει δεκατέσσερις ανακοινώσεις σε διεθνή επιστημονικά και πολιτιστικά περιοδικά, συνέδρια και ημερίδες και από κοινού συμμετοχή στη συγγραφή του βιβλίου «Όψεις λογοκρισίας στη Ελλάδα» εκδόσεις ΝΕΦΕΛΗ 2008.
2018-2019, 2020-2021και 2021-2022 διατελεί διευθυντής του Τομέα Εικαστικών Τεχνών του Τμήματος ενώ είναι Ακαδημαϊκός υπεύθυνος για την Πρακτική Άσκηση των φοιτητών και µέλος σε πολλές επιτροπές του Τμήματος και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
'Έχει παρουσιάσει το έργο του σε επτά ατομικές εκθέσεις και σε περισσότερες από τριάντα ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΑΛΤΣΑΣ
Ο Γιάννης Σκαλτσάς γεννήθηκε στη Γερμανία το 1968. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και παρακολούθησε μαθήματα στην Akademie der Bildenden Künste στο Μόναχο και στη School of Visual Arts στη Νέα Υόρκη.
Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και διδάσκει στο Ζ ́ Εργαστήριο Ζωγραφικής από το 1998.
Υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας «Γυναίκες απόφοιτοι της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών από το 1980 ως το 2004. Μια διεπιστημονική προσέγγιση» στα πλαίσια του προγράμματος «Πυθαγόρας ΙΙ».
Έχει κάνει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

“3 of a kind”: Έκθεση 3 εικαστικών στον χώρο τέχνης A49

Δημοφιλέστερα

To Top