Αθλητισμός

Champions League: Στις 30 κορυφαίες ομάδες Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός

Αφιέρωμα στους κορυφαίους συλλόγους του Τσάμπιονς Λιγκ, απο την αρχική του μορφή ως Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης, έως την σημερινή μορφή του, δημοσίευσε η ΟΥΕΦΑ.

Η αναφορά γίνεται από το 1955 έως και το 2020, με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό να συμπεριλαμβάνονται στις πρώτες 30 ομάδες του θεσμού.

Συγκεκριμένα, ο πίνακας αποτελείται από 526 ομάδες, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται και πέντε ομάδες από την Ελλάδα, με τους δυο «αιώνιους» να έχουν περίοπτη θέση.

Η πρώτη ελληνική ομάδα που συναντάμε στη σχετική λίστα είναι ο Ολυμπιακός που βρίσκεται στην 23η θέση. Οι ερυθρόλευκοι έχουν παίξει στην κορυφαία διοργάνωση στην Ευρώπη 33 φορές και έχουν δώσει έως τώρα 180 παιχνίδια. Σε αυτά είχαν 64 νίκες, 33 ισοπαλίες και 83 ήττες ενώ η συνολική τους συγκομιδή σε πόντους είναι 161. Αξιοσημείωτο το γεγονός πως ο Ολυμπιακός είναι πιο πάνω από ομάδες όπως Σίτι, η Ρόμα, η Μονακό, η Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Μαρσέιγ και η Σεβίλη.

Εκτός από τον Ολυμπιακό αρκετά ψηλά είναι και ο Παναθηναϊκός παρά το γεγονός ότι έχει να αγωνιστεί πολλά χρόνια. Οι πράσινοι είναι στην 29η θέση, έχουν συνολικά 28 συμμετοχές και έχουν δώσει 157 παιχνίδια έχοντας 49 νίκες ενώ έχει παράλληλα 45 ισοπαλίες και 63 ήττες και η συνολική του συγκομιδή είναι 143 πόντοι.

Κλείνοντας για τις ελληνικές ομάδες, η ΑΕΚ είναι στην 72η θέση με 16 συμμετοχές και συνολικά 74 παιχνίδια στα οποία είχε 18 νίκες 22 ισοπαλίες και 34 ήττες, ενώ ο ΠΑΟΚ που είναι 133ος έχοντας μόλις 9 συμμετοχές και 28 παιχνίδια στα οποία είχε 6 νίκες, 9 ισοπαλίες και 13 ήττες. Τελευταία ελληνική ομάδα στη λίστα είναι η ΑΕΛ που βρίσκεται στην 364η θέση με μόλις μια συμμετοχή και δύο παιχνίδια.

Στην κορυφή η Ρεάλ

Από εκεί και πέρα, όταν έρχεται η ώρα να μιλήσει κανείς για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης, το Champions League (ή Κύπελλο Πρωταθλητριών, όπως λεγόταν μέχρι το 1992), η Ρεάλ Μαδρίτης είναι πολύ πιο μπροστά απ’ όλους τους υπόλοιπους συλλόγους. Έχει κατακτήσει τα περισσότερα τρόπαια, έχει παίξει τους περισσότερους αγώνες, έχει νικήσει και χάσει στα περισσότερα παιχνίδια από κάθε άλλη πλευρά κι έχει πετύχει και τα περισσότερα γκολ.

Οι Μαδριλένοι έχουν συμμετάσχει σε 51 «εκδόσεις» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και του UEFA Champions League, έχοντας 11 περισσότερες παρουσίες από τη δεύτερη Μπενφίκα και το σύνολο των 445 παιχνιδιών τους στην «ελίτ» των διοργανώσεων, είναι 87 περισσότερα από την ομάδα της δεύτερης κατάταξης, Μπάγερν Μονάχου, και 120 από την τρίτη και «αιώνια» αντίπαλο Μπαρτσελόνα.

Η «ειδική βαθμολογία» προέκυψε βάση των αποτελεσμάτων κάθε ομάδας στη διοργάνωση, όπου κάθε νίκη «μετράει» για 2 βαθμούς, κάθε ισοπαλία για 1, ενώ προσμετρούνται και τα τελικά αποτελέσματα των παρατάσεων. Τα ματς που κρίθηκαν στα πέναλτι μετρήθηκαν σαν «ισοπαλίες».

Αναλυτικά οι 30 κορυφαίες ομάδες στην 55ετή ιστορία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών/Champions League:

Δείτε αναλυτικά την λίστα:

 

Champions League: Στις 30 κορυφαίες ομάδες Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός
To Top