Green life

10η Ανθοκομική: Ομιλία Λιοντήρη για την βιοποικιλότητα και την προστασία του περιβάλλοντος

"Είναι υποχρέωσή μας να ενημερώσουμε τους πολίτες μέχρι το 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη, με πολλές δράσεις και στα σχολεία"

Τι είναι η βιοποικιλότητα και γιατί είναι σημαντική εξήγησε στην ομιλία του στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων ο Διευθυντής των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας Γιάννης Λιοντήρης, στην έκτη κατά σειρά θεματική παρουσίαση που κάνει ο ίδιος τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο των Ανθοκομικών του Δήμου.

Φέτος το θέμα περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, αφορούσε την προστασία της βιοποικιλότητας, τους κινδύνους που εγκυμονούν για τα οικοσυστήματα, και έδωσε παραδείγματα και από τη Μεσσηνία. Η διάλεξη που συνοδευόταν και αντίστοιχη παρουσίαση πληροφοριών έγινε στο πλαίσιο της ένταξης της Καλαμάτας στις 100 κλιματικά ουδέτερες κι έξυπνες πόλεις.

Ο Γιάννης Λιοντήρης εξήγησε γιατί έχει ήδη χτυπήσει το "καμπανάκι" για τη φύση, για τους κινδύνους που εγκυμονεί η ανθρώπινη παρέμβαση και η ανισορροπία που προκαλείται στο οικοσύστημα. Έδωσε και παραδείγματα από τη Μεσσηνία, όπως το πρόβλημα με την αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων λόγω της εξαφάνισης του φυσικού τους εχθρού που είναι ο λύκος. Έδωσε και το παράδειγμα  με τις αγκινάρες στη Μικρομάνη, όταν μια χρονιά υπήρξε καταστροφή της παραγωγής, από  εκατοντάδες ποντίκια που έτρωγαν τις ρίζες τους.   Αποτέλεσμα η καταστροφή της παραγωγής, με  εκτεταμένες  χημικές παρεμβάσεις που έγιναν χωρίς αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του προβλήματος και την εξολόθρευση των πληθυσμών των ποντικιών, που δόθηκε τελικά από την ίδια τη φύση και τα αρπακτικά της περιοχής.

Τα χωροκατακτητικά είδη

Έδωσε παραδείγματα και με τα λεγόμενα "χωροκατακτητικά είδη" είδη δηλαδή που "μεταναστεύουν" από άλλες χώρες  και στη χώρα μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το λεοντόψαρο, που προέρχεται από τροπικά νερά, που έχει εντοπιστεί και στη θάλασσα στην περιοχή της Γιάλοβας και στη Μάνη ή η ασιατική σφίγγα που έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, και εξήγησε πως μια σειρά διαταραχών στην αλυσίδα του οικοσυστήματος που μπορούν να επίφέρουν προβλήματα σε μια σειρά περιοχές.

Το παράδειγμα του Yellowstone

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο παράδειγμα του Yellowstone, του διάσημου εθνικού πάρκου της Αμερικής και τις συνέπειες που είχε για το περιβάλλον η εξαφάνιση των λύκων και των αλεπούδων. Συνέπειες που επηρέασαν αλυσιδωτά όλο το οικοσύστημα της περιοχής που έφτασε μέχρι και τις κατολισθήσεις των εδαφών λόγω του υπερπληθυσμού των ελαφιών που επικράτησαν και έτρωγαν όλη τη χλωρίδα της περιοχής, με αποτέλεσμα την υποχώρηση εδαφών στις κατακλυσμιαίες βροχές, αφού δεν μπορούσε να συγκρατηθεί το χώμα.

DSC-0996

DSC-0997

DSC-0998

DSC-0999

DSC-1000

DSC-1002

DSC-1003

DSC-1004

DSC-1006

Ως βιοποικιλότητα νοούνται συλλήβδην τα δισεκατομμύρια των μοναδικών ζωντανών οργανισμών που κατοικούν στη Γη και οι μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις. Οι οργανισμοί αυτοί αποτελούν πολύ σημαντικό στοιχείο των ζωών μας αλλά συνεχώς απειλούνται. Οι σημαντικότεροι παράγοντες που ασκούν πίεση στη βιοποικιλότητα είναι οι αλλαγές στη χρήση της γης (π.χ. αποψίλωση, εντατική μονοκαλλιέργεια, αστικοποίηση), η άμεση εκμετάλλευση, όπως η θήρα και η υπεραλίευση, η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση και τα χωροκατακτητικά ξένα είδη.

DSC-1007

DSC-1008

DSC-1009

DSC-1010

DSC-1011

DSC-1013

DSC-1015

image00001

image00002

image00003

image00004

image00005

image00006

image00007

image00008

image00009

Η βιοποικιλότητα είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί, όχι μόνο λόγω της εγγενούς αξίας της αλλά και επειδή μας προσφέρει, μεταξύ άλλων, καθαρό αέρα, γλυκό νερό, καλή ποιότητα εδάφους και επικονίαση καλλιεργειών. Μας βοηθά να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή και να προσαρμοστούμε σε αυτή και συμβάλλει στον περιορισμό του αντικτύπου των επικίνδυνων φυσικών φαινομένων. Ως εκ τούτου, η μείωση της βιοποικιλότητας έχει θεμελιώδεις συνέπειες για την κοινωνία, την οικονομία και την ανθρώπινη υγεία.

image00010

image00011

image00012

image00013

image00014

image00015

image00016

image00017

image00018

Η διατήρηση της φυσικής βιοποικιλότητας είναι μια από τις πιο σημαντικές έννοιες της Αειφορίας και της Αειφόρου Γεωργίας

Το ευρωπαϊκό σύστημα πληροφοριών για τη φύση (EUNIS) περιλαμβάνει βασικά δεδομένα για τα είδη πανίδας και χλωρίδας, τους τύπους οικοτόπων και τις προστατευόμενες περιοχές.

Δημοφιλέστερα

To Top