fbpx
1.419.000 ευρώ για την ανάπλαση της οδού Πλαστήρα
Yποδομές

1.419.000 ευρώ για την ανάπλαση της οδού Πλαστήρα

Σε συνέχεια πρότασης του Δήμου Καλαμάτας στο πλαίσιο του προγράμματος Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, η Πράξη «Ανάπλαση οδού Πλαστήρα» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014-2020» με εισήγηση της Διαχειριστικής Αρχής και απόφαση του Περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη.

Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη για τον υπολογισμό της στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται σε 1.419.000 €, δηλαδή ο Δήμος Καλαμάτας δε θα επιβαρυνθεί σχετικά με την κατασκευή ενός έργου, του πρώτου που εντάσσεται όσον αφορά στο πρόγραμμα Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, έργου που θα αλλάξει την όψη της Δυτικής Παραλίας μέχρι τον Κορδία, όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, σήμερα Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου.

Επισημαίνεται, επίσης, πως η Καλαμάτα πήρε δικαιωματικά το πρόγραμμα Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, διότι είναι η μεγαλύτερη πόλη της Περιφέρειας και έτσι προβλέπεται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Η δε επιλογή του συγκεκριμένου έργου, η μελέτη που το αφορά, το σύνολο των εγκρίσεων, η επίβλεψη, η παραλαβή και η συντήρηση αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα του Δήμου Καλαμάτας. Δηλαδή, το έργο ανήκει στο Δήμο, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ενδιάμεση υπηρεσία τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

“ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ-ΑΥΞΗΜΕΝΗ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΚΙΝΗΣΗ”

Σημειώνεται πως μία από τις δύο περιοχές εστίασης της εγκεκριμένης Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Καλαμάτας είναι η παραλιακή ζώνη, στην οποία τα τελευταία χρόνια επεκτείνεται ο αστικός ιστός της πόλης, τόσο από άποψη δόμησης, όσο και από άποψη χρήσης από τους κατοίκους και τους επισκέπτες.
Ο μετασχηματισμός της παραλιακής ζώνης σε μια μείζονα υπερτοπική «πύλη» αποτελεί βασικό στοιχείο του οράματος της ΣΒΑΑ. Βασικός οδικός άξονας (προς τη δύση) της παραλιακής ζώνης είναι και η οδός Ν. Πλαστήρα, η οποία εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο τον οικισμό του Κορδία. Είναι οδός προσπέλασης προς οικιστική περιοχή, και φέρει κυκλοφορία από και προς την δυτική ακτή της Καλαμάτας.
Στην περιοχή αυτή έχουν αναπτυχθεί διάφορες εμπορικές, γεωργικές και αθλητικές δραστηριότητες. Η περιοχή αναφοράς, την οποία διαπερνά η οδός Πλαστήρα, χαρακτηρίζεται αναπτυσσόμενη, καθότι διαθέτει εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον (μεγάλη ακτογραμμή) και η βελτίωση της εικόνας της θα προσελκύσει κατ’ αρχήν επενδύσεις, θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων τουρισμού και αναψυχής και θα οδηγήσει σε θέσεις εργασίας και άμβλυνση των κοινωνικών προβλημάτων. Ήδη με τις υφιστάμενες χρήσεις (επιχειρήσεις, καταστήματα, κατοικίες, καλλιέργειες, γήπεδο ποδοσφαίρου και αντισφαίρισης) υπάρχει αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου της οδού, με αποτέλεσμα να είναι αναγκαία η βελτίωση και η κυκλοφοριακή οργάνωσή της.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν με την πράξη «Ανάπλαση οδού Πλαστήρα| είναι:
* Η κατασκευή ενός ισόπεδου κυκλικού κόμβου, στη θέση του υπάρχοντα τετρασκελούς ισόπεδου κόμβου, στη συμβολή της παραποτάμιας οδού Αρτέμιδος, της οδού Ευαγγελιστρίας, της οδού Νικολάου Πλαστήρα και της συνέχειας της οδού Αρτέμιδος προς τον αθλητικό χώρο του Δήμου Καλαμάτας
* Η εφαρμογή Τυπικής Διατομής Κύριας Συλλεκτήριας Οδού, που διατρέχει περιοχές Εκτός Σχεδίου Πόλης με βασική λειτουργία τη
σύνδεση και με δυνατότητα εξυπηρέτησης παροδίων ιδιοκτησιών, στην οδό Νικολάου Πλαστήρα και συγκεκριμένα της εφαρμογής δίιχνης τυπικής διατομής, με θέσεις στάθμευσης στα δεξιά της οδού και ποδηλατόδρομο μήκους 390 μ. επί του αριστερού πεζοδρομίου.
* Η σήμανση – ασφάλιση της οδού Νικολάου Πλαστήρα και του Ισόπεδου Κυκλικού Κόμβου, για βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας και του επιπέδου λειτουργικότητας της οδού.
* Η κατασκευή κλειστού δικτύου ομβρίων κατά μήκος της οδού για την αποστράγγιση – αποχέτευση του καταστρώματος και των παροδίων ιδιοκτησιών.
* Ο ηλεκτροφωτισμός της οδού Ν. Πλαστήρα και του ισόπεδου κυκλικού κόμβου.
* Η κατασκευή μικρών τεχνικών έργων (κρασπεδόρειθρα, πεζοδρόμια κ.ά.).

1.419.000 ευρώ για την ανάπλαση της οδού Πλαστήρα
To Top