Ενεργοποίηση των Δημοτών για το Περιβάλλον Διαχείριση απορριμμάτων – Συνάντηση στα Ρίγκλια αύριο Παρασκευή στις 18:00
KAΘΑΡΗ ΜΑΝΗ: “Tην Παρασκευή 9 Ιουνίου και ώρα 18:00 μμ στο δημοτικό σχολείο Κάτω Ριγκλίων προσκαλούμε δημότες και συλλόγους να συμμετέχουν στην ανοιχτή συζήτηση για μια ”Καθαρή Μάνη” και την σύσταση πολιτιστικού συλλόγου προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός”

“Αγαπητοί Συνδημότες κάτοικοι του Δήμου Δυτικής Μάνης,
Όλοι γνωρίζουμε το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης παραγωγής των σκουπιδιών, από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, και το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργεί σε όλους μας. Οι επιπτώσεις στην υγεία, που προκαλούνται από την ρύπανση του περιβάλλοντος από τα πάσης φύσεως απόβλητα και η μόλυνση που καραδοκεί είναι προφανείς και τραγικές.
Κατανοούμε όλοι μας ότι το έλλειμμα αυτό πολιτισμού τελικά θα μεταφραστεί σε υπερκορεσμό του περιβάλλοντος με απορρίμματα και διακινδύνευση του ζωτικού για την οικονομία μας Τουρισμού. Επιπλέον , η υπερπαραγωγή αυτή απορριμμάτων οδηγεί σε αιμορραγία πόρων από τις Δημοτικές Αρχές που θα ήταν χρήσιμοι για έργα υποδομών. Τέλος, τα πρόστιμα που πληρώνει η Ελλάδα γιατί δεν συμμορφώνεται με τις Ευρωπαικές οδηγίες για την διαχείριση των απορριμμάτων είναι υπέρογκα και προέρχονται από τις τσέπες όλων μας.

Η ανοργανωσιά και η αυθαιρεσία που είναι αιτία αλλά και συνέπεια, δημιουργούνται από την ασυνεννοησία και απροθυμία να σκεφτόμαστε όχι μόνο τον εαυτό μας αλλά το κοινωνικό σύνολο, αφού όλοι στον ίδιο τόπο ζούμε και έχουμε υποχρέωση να ενδιαφερόμαστε όχι μόνο για το συμφέρον μας αλλά και να το εντάσσουμε στο κοινό καλό.


Όλα τα παραπάνω αλλά και άλλα μας υποχρεώνουν να δραστηριοποιηθούμε ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα. Να αφυπνιστούν όλες οι συνειδήσεις γιατί μόνο έτσι μπορεί να έχουμε αποτελέσματα.
Ξέρουμε ότι δεν γίνεται προσπάθεια για πρώτη φορά. Πολλοί από εμάς με τον ένα η άλλο τρόπο έχουν κάνει προσπάθειες. Νομίζουμε λοιπόν ότι ενώνοντας τις δυνάμεις μας σε έναν αυτόνομο Σύλλογο που χωράει τους πάντες, με απόλυτο σεβασμό στις ιδέες όλων και δημοκρατική νοοτροπία και διαχείριση, χωρίς αρχηγισμούς όπου κυριαρχεί το εγώ, όλοι εμείς θα τα καταφέρουμε.
Η πολιτεία και η Δημοτική Αρχή έχουν το δικό τους θεσμοθετημένο ρόλο και την υποχρέωση να κινηθούν με βάση τους νόμους και τους πόρους που διαθέτουν.
Ο δικός μας ρόλος αφορά όλους εμάς και πως θα ανταποκριθούμε ως πολίτες που παράγουμε τα σκουπίδια, δηλαδή πως θα κινητοποιηθούμε και θα συνεργαστούμε ώστε να εκλείψει αυτό το πρόβλημα.
Ας σημειώσουμε δύο βασικές αρχές.
1 ο Τα σκουπίδια είναι δικά μας ( και όποιος ρυπαίνει πρέπει να πληρώνει)
2 ο Απαγορεύεται και από την Ευρωπαική αλλά και την Ελληνική νομοθεσία η ρύπανση του περιβάλλοντος.
Ιδιαίτερα το Ελληνικό περιβάλλον είναι κάτι το μοναδικό από φυσική και πολιτιστική σκοπιά που επιβάλλεται να διαφυλάξουμε.
Πρώτη μας απόφαση είναι να κάνουμε μία ημερίδα, προς το τέλος του Ιουνίου εφ’ όσον είναι δυνατόν, στην οποία θα έχουμε καλέσει ομιλητές που έχουν ασχοληθεί με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και θα μας μεταδώσουν τις εμπειρίες τους, οι οποίοι σε 10 λεπτες εισηγήσεις θα συζητήσουν με όλους εμάς ώστε να σχηματίσουμε αρκετά καλή άποψη αλλά και ιδέες για το πως γίνονται ορισμένα πράγματα που άλλοι έχουν ήδη κάνει.
Έπειτα εξοπλισμένοι με όλα αυτά θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στην περιοχή μας.
Ζητάμε λοιπόν από όλους τη συμμετοχή και απευθυνόμαστε σε όλους τους συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην Δυτική Μάνη ώστε να κάνουμε αυτή την ημερίδα να έχει την μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία. Η συμμετοχή όλων κρίνεται επιβεβλημένη χωρίς εγωισμούς. Το έργο θα είναι ένα έργο όλων μας. Ας αποδείξουμε ότι μπορούμε να ομορφύνουμε τον τόπο μας και να δώσουμε σίγουρη προοπτική επιβίωσης για τα παιδιά μας.

Σοφία Χριστοφιλοπούλου
Χρήστος Κισκήρας
Ηλίας Μουτζούρης
Γεώργιος Χιουτέας
Ελένη Μειμετέα
Γεωργία Μειμετέα
Ευάγγελος Κατσουλέας
Μαρία Πετροπούλου
Σταυρούλα Νικολούδη
Ηλίας Παλιατσέας
Γεώργιος Μαντζουνέας
Ρεβέκκα Μπεσμπέα
Νικόλαος Ρέμπχολτς
Σοφία Γρηγοριάδου

Υπό σύσταση νέος Πολιτιστικός Σύλλογος “Καθαρή Μάνη”
To Top