Green life

Τέλος εκπαιδευτικής χρονιάς για τον «Κήπο της Λυσούς»

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ 13 ΝΕΟΥΣ ΜΕ ΕΛΑΦΡΑ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ

Γιορτή για τη λήξη του εκπαιδευτικού έτους πραγματοποίησε σήμερα, Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017, ο «Κήπος της Λυσούς», που εκπαιδεύει νέα άτομα με ελαφρά νοητική υστέρηση στην καλλιέργεια της γης και στην πώληση αγροτικών προϊόντων.

Στον «Κήπο της Λυσούς», μια πρωτοβουλία της Γερμανίδας Δημοσιογράφου, Βαλτράουτ Σπέρλιχ και της Εύα Μαρία Λανγκ, που δημιουργήθηκε τον Άυγουστο του 2016, και την οποία υποστηρίζει έμπρακτα ο Δήμος Καλαμάτας, μετείχαν 13 παιδιά, τα οποία είχαν ως καθοδηγητές στην καλλιέργεια της γης την Ελευθερία Ξαγοράρη, υπεύθυνη σχεδιασμού του προγράμματος, τον Παναγιώτη Μπρούμα και επικουρικά το Νικήτα Σαραντάκο.

Το πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε με επιτυχία,λειτούργησε για πρώτη χρονιά και αφορά την επαγγελματική εκπαίδευση νέων με νοητική υστέρηση στη βιολογική καλλιέργεια, υπό την καθοδήγηση γεωπόνων, κηπουρών και κοινωνικού λειτουργού. Δύο εκπαιδευτικά φυτώρια που βρίσκονται σε Καλαμάτα και Μάνη, στα οποία 13 νέοι ηλικίας από 18 έως και 42 ετών μαθαίνουν να καλλιεργούν με τις μεθόδους της βιολογικής γεωργίας.Η κοινωφελής επιχείρηση έχει κύρια χρηματοδότηση απο το ίδρυμα “Ηρακλής” που εδρεύει στο Λιχτενστάϊν.

Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους οι νέοι, θα μπορούν να απασχοληθούν σε φυτώρια και σε άλλες κηπουρικές εργασίες.
Τα μαθήματα ξεκίνησαν στα τέλη Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκαν στις αρχές Ιουνίου και τα παιδιά διδάχθηκαν τα εξής αντικείμενα: γνωριμία με τα εργαλεία, δημιουργία παρτεριών, σπορά σε θήκες, δημιουργία φυτωρίων για παραγωγή φυντανιών, φύτευση και καλλιεργητικές φροντίδες, στο πλαίσιο της βιολογικής μεθόδου καλλιέργειας.
Η καλλιέργεια της γης πραγματοποιήθηκε σε έκταση που διέθεσε ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα» στην Καλαμάτα (οδός Λακωνικής 85), δίπλα στη Μάνα Ελιά, το γενάρχη της ελιάς Καλαμάτας(πρόκειται για ένα υπεραιωνόβιο δέντρο-που έχει κηρυχθεί μνημείο της φύσης- ηλικίας 1733 ετών!) και σε παρακείμενο θερμοκήπιο.

Μάλιστα, τα παιδιά ευπρέπισαν το χώρο της Μάνας Ελιάς, όπου σήμερα είχε διαμορφωθεί ένα ωραίο καθιστικό.


Οι νέοι καλλιεργητές πώλησαν τα προϊόντα τους στην Κεντρική Αγορά (αγορά βιολογικών προϊόντων) και σε χώρο που δωρεάν παραχώρησε ο Δήμος Καλαμάτας.
Κατά τη θερινή περίοδο θα εξακολουθήσει η πώληση προϊόντων στην Κεντρική Αγορά και η συντήρηση του κήπου, ενώ τα μαθήματα θα επαναληφθούν το Σεπτέμβριο.

Ο Δήμαρχος παρευρέθη στη γιορτή για το πέρας των μαθημάτων, συνεχάρη τα παιδιά, καθώς και τους εκπαιδευτές και πρωτοστάτες του προγράμματος, ευχήθηκε δε καλό καλοκαίρι. Είπε, επίσης, ότι ο Δήμος Καλαμάτας έχει κτήρια προκειμένου να δημιουργηθεί ένα Κέντρο για τα παιδιά, ενώ υπάρχουν χρήματα από το πρόγραμμα Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη για την υποβοήθηση της επιχειρηματικότητας.
Όπως πρόσφατα είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στην “Καθημερινή” ο ιθύνων νους αυτής της πραγματικά αξιόλογης πρωτοβουλίας, η γερμανίδα δημοσιογράφος,Βαλτράουτ Σπέρλιχ “Ο κήπος πήρε το όνομα LYSO από τον εκδοτικό μας οίκο που βρισκόταν υπό ανάπτυξη όταν ξέσπασε η κρίση. Αποφασίσαμε, αντί να εκδίδουμε βιβλία για την αρχαιότητα στην Ελλάδα, να επενδύσουμε στο μέλλον της χώρας. Στην Ελλάδα μετά το σχολείο δεν υπάρχει τίποτε γι’ αυτά τα παιδιά. Δεν έχουν τι να κάνουν».
Ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «Δήμητρα» παραχώρησε για τους σκοπούς του προγράμματος ένα αχρησιμοποίητο θερμοκήπιο 420 τ.μ. στην Καλαμάτα, ενώ στη Μάνη το θερμοκήπιο παραχωρήθηκε από ιδιώτη. Στη συνέχεια εντοπίστηκαν οι ενδιαφερόμενοι νέοι εκπαιδευόμενοι, σε συνεργασία με το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Καλαμάτας, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Μεσσηνίας «Η Υπομονή» και το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Καλαμάτας.

Ελλειψη πόρων

Η λίστα αναμονής για ένταξη στο πρόγραμμα αριθμεί επιπλέον 30 νέους, που σημαίνει ότι ο κήπος… επείγεται να μεγαλώσει. Σύμφωνα με την κ. Σπέρλιχ, αυτή τη στιγμή το βασικό πρόβλημα του προγράμματος είναι ότι οι πόροι του δεν επαρκούν για να καλύψουν όλη τη ζήτηση.
Για την εκπαίδευση των παιδιών απασχολούνται επί πληρωμή οκτώ άτομα, και εάν ενταχθούν και τα 30 παιδιά που είναι σε αναμονή, θα χρειαστεί το πρόγραμμα να απασχολήσει επιπλέον γεωπόνους- δασκάλους.
Η έλλειψη πόρων έχει «καθηλώσει» στο τελωνείο και ένα όχημα οκτώ θέσεων, δωρεά ιδρυμάτων και ιδιωτών από τη Γερμανία, για τη μετακίνηση των εκπαιδευομένων από και προς τα θερμοκήπια, για την οποία τώρα το πρόγραμμα μισθώνει ταξί με κόστος που φτάνει τις 2.000 ευρώ τον μήνα. Για να εκτελωνιστεί το όχημα-δωρεά, απαιτούνται 20.000 ευρώ, ποσό που, σύμφωνα με την κ. Σπέρλιχ, η εταιρεία δεν είναι σε θέση να διαθέσει.

ΠΗΓΗ:ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ/ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τέλος εκπαιδευτικής χρονιάς για τον «Κήπο της Λυσούς»
To Top