Cinema

Συγκίνησε ο “Καζαντζάκης” του Σμαραγδή στην παγκόσμια πρώτη προβολή στο Λονδίνο

ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ Η ΤΑΙΝΙΑ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ

Συγκίνησε ο «Καζαντζάκης» στο Hellenic Centre στο Λονδίνο, μέσα από την πρώτη παγκόσμια προβολή σκηνών από την ομώνυμη νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή.


Εκδήλωση με τίτλο «Το Ελληνικό Φως» στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Hellenic Centre στο Λονδίνο την Δευτέρα 22 Μαΐου, επ’ ευκαιρία του έτους 2017, το οποίο έχει ανακηρυχθεί από το ΥΠΠΟ ως Έτος Καζαντζάκη για τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου έλληνα συγγραφέα.

Το κοινό παρακολούθησε με βαθιά συγκίνηση και αίσθημα κατάνυξης την ομιλία του σκηνοθέτη καθώς και την προβολή σκηνών από την νέα του ταινία, χειροκροτώντας στο φινάλε παρατεταμένα και με ενθουσιασμό. Ο Γιάννης Σμαραγδής, συντοπίτης του μεγάλου συγγραφέα, με τον επιβλητικό λόγο του αναφέρθηκε στην προσπάθειά του να εγκλωβίσει στις εικόνες της ταινίας του το φως της Κρήτης, το Αττικό φως καθώς και το φως του Αιγαίου.

Τον κεντρικό χαρακτήρα στην ταινία υποδύεται ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, ενώ η Μαρίνα Καλογήρου ερμηνεύει την σύντροφό του Ελένη. Ο οκτάχρονος Αλέξανδρος Καμπαξής υποδύεται τον μικρό Νίκο Καζαντζάκη, ενώ ο Στέφανος Ληναίος υποδύεται τον συγγραφέα σε ώριμη ηλικία. Ο Αργύρης Ξάφης υποδύεται τον πατέρα του Καζαντζάκη και η Μαρία Σκουλά τη μητέρα του. Τον Άγγελο Σικελιανό ενσαρκώνει ο Νίκος Καρδώνης, τη σύζυγό του Εύα η Αμαλία Αρσένη, την Ίτκα η Γιούλικα Σκαφιδά, τον Ζιλ Ντασέν ο Αλέξανδρος Κολάτος, τη Μελίνα Μερκούρη η Ζέτα Δούκα, ενώ στο ρόλο του Γιώργη Ζορμπά, βρίσκουμε τον Θοδωρή Αθερίδη και τον Στάθη Ψάλτη στην τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση πριν από τον θάνατό του, να υποδύεται τον Ηγούμενο της Μονής Σινά.Ο ξαφνικός χαμός του είναι μεγάλη απώλεια για το χώρο του θεάματος, ωστόσο, άφησε το τελευταίο καλλιτεχνικό του ίχνος στην ταινία Καζαντζάκης με μια συγκλονιστική ερμηνεία και πρωτοφανή πνευματικότητα.

Για το ελληνικό φως στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη μίλησε η Νίκη Σταύρου, πνευματική δικαιούχος των έργων του…

«Σε όλη μου τη ζωή, απελπισμένα μάχομαι να μετουσιώσω τα σκοτάδια και να τα κάμω φως, μια στάλα φως. Ένιωθα πως αυτό ήταν το χρέος μου. Αυτή δεν είναι η μέθοδος του Θεού; Αυτή δεν έχουμε κι εμείς χρέος να εφαρμόζουμε ακολουθώντας τ’ αχνάρια του; Μικρή αστραπή η ζωή μας, μα προφταίνουμε.»

Η διοργάνωση της εκδήλωσης τελούσε υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας του Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, της Ελληνικής Πρεσβείας της Ελλάδος στην Αγγλία και του Υπουργείου Προεδρίας της Κύπρου καθώς και της Ύπατης Αρμοστείας της Κύπρου στην Αγγλία.
Ο Γενικός της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του ΥΠΕΞ κύριος Δημήτριος Πλευράκης αναφέρθηκε στον μεγάλο Κρήτα συγγραφέα και τόνισε «ότι είναι μια ελάχιστη αναγνώριση της ελληνικής κυβέρνησης σε ένα καλλιτέχνη τον οποίο το ελληνικό κράτος κυνήγησε όσο ζούσε, όχι μόνον για την ιδεολογία του αλλά κυρίως για το ελεύθερο πνεύμα του και το φετινό έτος Νίκου Καζαντζάκη σηματοδοτεί την πνευματική κατεύθυνση που χρειάζεται για να βγούμε από την Ελλάδα της κρίσης και της μιζέριας.

Η κυβέρνηση ευχαριστεί τόσο τις εκδόσεις Καζαντζάκη όσο και τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, οι οποίοι διέθεσαν την καλλιτεχνική δημιουργία την δική τους αλλά και του συγγραφέα στην διάθεση των αποδήμων Ελλήνων δεδομένου ότι ο Καζαντζάκης δεν ήταν μόνον λογοτέχνης αλλά και διπλωμάτης στην UNESCO, και διοργάνωσε εκ μέρους του ΥΠΕΞ και συμμετείχε μαζί με τον Γιώργη Ζορμπά σε αποστολές προστασίας των Ελλήνων μετά την ποντιακή γενοκτονία».

Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν στην Κρήτη, την Αθήνα, την Αίγινα, τη Νότια Γαλλία, το Βερολίνο και τη Βιέννη.
Το σενάριο της ταινίας στηρίζεται στο βιβλίο του συγγραφέα Αναφορά στον Γκρέκο, το οποίο παραχώρησαν γενναιόδωρα οι Εκδόσεις Καζαντζάκη. Η ταινία είναι γυρισμένη στα ελληνικά, ενώ ακούγονται και διάλογοι στα γαλλικά και τα γερμανικά.


Συμπαραγωγοί της ταινίας από την Ελλάδα είναι η Nova, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και η Νέλλη Κάτσου, ενώ αναμένεται η συμμετοχή της ΕΡΤ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ταινία είναι μια ελληνογαλλική συμπαραγωγή σε συνεργασία με την γαλλική εταιρεία 2017 Films.

Δημοφιλέστερα

To Top