Εικαστικά

Σπουδαίο καλλιτεχνικό έργο οπτικοποιεί το πείραμα ανίχνευσης νετρίνων

Στην Καλαμάτα πρόκειται να παρουσιαστεί μέσα στο 2018 ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό έργο Γερμανού εικαστικού που οπτικοποιεί το πείραμα των νετρίνων.
Για το σκοπό λοιπόν αυτόν,ο Χρήστος Μάρκου, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Πυρηνικής και Σωματιδικής Φυσικής του Εθνικού Κέντρου Ερευνών Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και ο Ιωάννης Κισκήρας, τεχνικός του «Δημόκριτου», σε επίσκεψή τους στο Δημαρχείο, ενημέρωσαν το Δήμαρχο σχετικά με το καλλιτεχνικό δημιούργημα του Γερμανού εικαστικού Tim Otto Roth.
Το καλλιτέχνημα αυτό, που ονομάζεται AIS3 και ο δημιουργός του το κατασκευάζει σε συνεργασία με ερευνητικό κέντρο της Γερμανίας, είναι ένα έκθεμα που προσομοιάζει το τηλεσκόπιο των νετρίνων. Οπτικοποιεί δε και ακουστικοποιεί τα σήματα, που θα λαμβάνει το τηλεσκόπιο ανίχνευσης νετρίνων, το οποίο θα εγκατασταθεί ανοιχτά της Μεθώνης, καθώς και σε άλλα δύο σημεία της Μεσογείου.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Το εικαστικό αυτό έργο κατασκευάζεται με χρηματοδότηση της γερμανικής Κυβέρνησης, και θα εκτεθεί τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2018 σε εκκλησία του Βερολίνου και κατόπιν στη Χαϊδελβέργη.
Από το «Δημόκριτο» προτείνεται να έλθει το καλλιτέχνημα αυτό στην Καλαμάτα και η έκθεσή του να συμπέσει με την έναρξη λειτουργίας του παραρτήματος του «Δημοκρίτου» στην πόλη(στο Ζουμπούλειο Μέγαρο).
Όπως μας ενημερώνει στην ιστοσελίδα του ο Δήμος Καλαμάτας, για να εκτεθεί το έργο απαιτείται ένας εσωτερικός χώρος μεγάλων διαστάσεων, ώστε να καταστεί εφικτή η πλήρης προσομοίωση των νετρίνων και η ανάδειξη του έργου.
Ο Δήμος διαβεβαιώνει ότι θα καταβληθεί προσπάθεια, στο πλαίσιο συνεργασίας του με τον «Δημόκριτο», για την εγκατάστασή του.
Μάλιστα ως πιθανοί χώροι εγκατάστασης του έργου εξετάζονται η είσοδος του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου ή εκείνη του Μεγάρου Χορού.
Η καλλιτεχνική απεικόνιση του έργου δίδεται στη δημοσιότητα με την έγκριση του καλλιτέχνη Tim Otto Roth.

Σπουδαίο καλλιτεχνικό έργο οπτικοποιεί το πείραμα ανίχνευσης νετρίνων
To Top