ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πολεοδομικό κενό στη Μεσσήνη

“ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ” ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

Πολλά προβλήματα φαίνεται πως έχει προκαλέσει η πρόσφατη παύση διοικητικής υποστήριξης που παρείχε μέχρι πρότινος ο Δήμος Καλαμάτας στον Δήμο Μεσσήνης, ως προς τα θέματα Πολεοδομίας.

Με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο της Καλαμάτας έχει ήδη άρει απο 1η Ιουνίου την υποστήριξή των πολεοδομικών υπηρεσιών του Δήμου Μεσσήνης, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα πολεοδομικό κενό στη Μεσσήνη, και να είναι “στον αέρα” όλα τα πολεοδομικά ζητήματα που αφορούν τον Δήμο Μεσσήνης.
Πολίτες και μηχανικοί καταγγέλουν πως οι υπάλληλοι και των δύο δήμων αρνούνται να τους εξυπηρετήσουν, ρίχνοντας το μπαλάκι των ευθυνών και της αρμοδιότητας ο ένας στον άλλον.
Όπως καταγγέλει ο Σύλλογος Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Μεσσηνίας, είχαν ήδη απο τον Μάρτιο επισημάνει το πρόβλημα που θα ανέκυπτε, και τώρα ζητούν άμεσα τη συγκρότηση της Υπηρεσίας Δόμησης της Μεσσήνης, όπως άλλωστε προβλέπεται απο τη νομοθεσία (μια Υπηρεσία Δόμησης σε κάθε Δήμο).
Ο Σύλλογος Μηχανικών δηλώνει ότι έχει ενημερώσει για το πρόβλημα και τους δύο Δήμους και ζητά την άμεση συγκρότηση γραφείου στον Δήμο Μεσσήνης προκειμένου να εξυπηρετούνται πολίτες και μηχανικοί. Αναλυτικά στην ανακοίνωσή τους-που υπογράφουν ο πρόεδρος, Τάσος Αδαμόπουλος και ο γραμματέας,Βασίλης Παπαευσταθίου- επισημαίνουν:
“Τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν υποπέσει στην αντίληψη του Συλλόγου περιπτώσεις πολιτών και μηχανικών για υποθέσεις που ανήκουν στην χωρική αρμοδιότητα του Δήμου Μεσσήνης και που μέχρι πρόσφατα εξυπηρετούνταν από την Υπηρεσία Δόμησης Δήμου Καλαμάτας, να συναντούν την άρνηση και των δύο Υπηρεσιών να τις εξυπηρετήσουν, να τις πρωτοκολλήσουν ή να ασχοληθούν μαζί τους.
Ο Σύλλογος είχε προβλέψει την παρούσα ασυνεννοησία από τον Μάρτιο, όταν προχώρησε σε συναντήσεις με τον Δήμαρχο Μεσσήνης και την Υπηρεσία Δόμησης Καλαμάτας, για την συγκρότηση Πολεοδομίας στον Δήμο Μεσσήνης, και των ζητημάτων που προβλέπονται και απορρέουν από την οργάνωσή του, μετά και από την δημοσιοποίηση της επικείμενης απόσυρσης της συνδρομής του Δήμου Καλαμάτας από τα πολεοδομικά ζητήματα του Δήμου Μεσσήνης.
Από τον ΣΥΜΕΛΕΜ έχει διατυπωθεί από την πρώτη στιγμή και δημόσια η προτροπή και η ενθάρρυνση ώστε να οργανωθεί το συντομότερο δυνατό γραφείο στην Μεσσήνη, αφου θα προωθήσει τις μελέτες του Δήμου, θα εξυπηρετήσει άμεσα τους ιδιώτες, θα υπάρξει ανταποδοτικότητα από το όφελος του ΚΗ’ ψηφίσματος που ήδη εισπράττεται και θα αποσυμφορήσει την Πολεοδομία Καλαμάτας, αν και είναι κατανοητές οι αρχικές αδυναμίες που παρουσιάζονται από την υποστελέχωσή σε μηχανικούς του Δήμου.

Είναι αδιανόητο και για τον Δήμο Μεσσήνης και για τον Δήμο Καλαμάτας, να αρνούνται να εξυπηρετήσουν δημότες και μηχανικούς και να μην μπορούν να συμφωνήσουν σε μια ομαλή μεταβατική περίοδο, μετακινώντας το κοινό ως μπαλάκι από την μια Υπηρεσία στην άλλη.

Είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης της Πολεοδομίας Μεσσήνης και διευθέτησης του κενού που παρουσιάζεται στην παρούσα φάση, σχηματίζοντας τριτοκοσμικές εικόνες όσον αφορά την εξυπηρέτηση του κοινού.
Ο Σύλλογος κατέθεσε γραπτά αιτήματα και προς τις δύο αρμόδιες Υπηρεσίες, με τα εξερχόμενα υπ’αριθμ. 30/2017 και 31/2017, προσδοκώντας σε άμεση διευθέτηση.
Παρακαλούμε προς άμεση αντιμετώπιση του θέματος που έχει προκύψει, γιατι οι τελευταίοι που ευθύνονται για την παρούσα απαράδεκτη κατάσταση είναι οι πολιτες και οι μηχανικοί”.

Να υπενθυμίσουμε ότι πριν λίγες ημέρες είχε εκδοθεί το ακόλουθο δελτίο Τύπου απο τον Δήμο Καλαμάτας αναφορικά με την παύση διοικητικής υποστήριξης στον Δήμο Μεσσήνης για πολεοδομικά θέματα,στο οποίο γινόταν λόγος για συνέχιση της συνδρομής του Δήμου Καλαμάτας μόνο κατόπιν ειδικού αιτήματος του Δήμου Μεσσήνης, και εφόσον δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό.
Συγκεκριμένα ανέφερε:”Ο Δήμαρχος υπέγραψε Απόφαση για την παύση διοικητικής υποστήριξης του Δήμου Μεσσήνης εκ μέρους του Δήμου Καλαμάτας σε πολεοδομικά θέματα, από 1ης Ιουνίου 2017, κατ’ εφαρμογήν της 238/2017 Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Σε περίπτωση που ο Δήμος Μεσσήνης έχει έλλειψη προσωπικού συγκεκριμένων ειδικοτήτων, ο Δήμος Καλαμάτας θα συνεχίσει να παρέχει τη συνδρομή του σύμφωνα με το νόμο, ύστερα από σχετικό αίτημα του Δήμου Μεσσήνης, κατά τον ίδιο τρόπο που παρέχει υποστήριξη στους Δήμους Πύλου – Νέστορος και Τριφυλίας”.

Το χρονικό του προβλήματος

Όταν το 2011 καταργήθηκαν με νόμο (4030/2011) απο την τότε κυβέρνηση οι πολεοδομίες με τη μορφή και τις αρμοδιότητες που είχαν, αρμόδιες υπηρεσίες για την έκδοση της άδειας δόμησης ορίστηκαν οι Υπηρεσίες Δόμησης των δήμων, οι οποίες και θα ασκούσαν τις αρμοδιότητες των πολεοδομικών γραφείων.
Στόχος ήταν λιγότερη γραφειοκρατία και πιο ευέλικτες διαδικασίες για τους μηχανικούς,αφού οι άδειες δόμησης θα εκδίδονταν ηλεκτρονικά και θα περιορίζονταν η επαφή τους με τις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά βασικός στόχος ήταν και η καταπολέμηση της διαφθοράς με το “φακελλάκι” και το “γρηγορόσημο”. Υπηρεσίες Δόμησης θα ιδρύονταν σε κάθε καλλικρατικό δήμο, και οι άδειες θα εγκρίνονταν μέσα σε 5 ημέρες.Αυτά στην θεωρία και στην αιτιολογική έκθεση του νόμου.
Γιατί στην πράξη οι Δήμοι δυσκολεύτηκαν να συγκροτήσουν δικές τους υπηρεσίες δόμησης καθώς λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων δεν μπορούσαν να γίνουν προσλήψεις ή αν αυτές γίνονταν ήταν με το σταγονόμετρο και την αναλογία 1 προς 5 (μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις). Σταδιακά λοιπόν οι υπηρεσίες απογυμνώθηκαν, και οι μεγαλύτεροι Δήμοι προσέφεραν τη συνδρομή τους σε μικρότερους γειτονικούς.
Ο Δήμος Καλαμάτας παρείχε τη συνδρομή του στον Δήμο Μεσσήνης και μάλιστα είχε δοθεί και δίμηνη παράταση ως προς τη συνδρομή(απο 1η Απριλίου του 2017 σε 1 Ιουνίου 2017),ενώ ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, είχε δηλώσει στο Δημοτικό Συμβούλιο πως θα στείλει εξειδικευμένους υπαλλήλους της πολεοδομίας να εκπαιδεύσουν το γραφείο της Μεσσήνης. Τώρα με την παύση της διοικητικής υποστήριξης αναζωπυρώνονται τα προβλήματα με τους μηχανικούς και τους πολίτες να “πληρώνουν τη νύφη”.
Μ.Π.

Πολεοδομικό κενό στη Μεσσήνη
To Top