Βιβλίο

Παρουσίαστηκε το Λεύκωμα για την 3η Μεραρχία του ΔΣΕ στον Ταΰγετο

Παρουσίαση του λευκώματος - αφιέρωμα στην 3η Μεραρχία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας έγινε σε ειδική εκδήλωση το Σάββατο 27 Μάη στο χώρο των κατασκηνώσεων της Αγ. Μαρίνας στον Ταΰγετο, στο πλαίσιο του Διήμερου που οργάνωσε η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

Η παρουσίαση έγινε από τον Τάσο Αντωνίου, μέλος του γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ και, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «οι φετινές εκδηλώσεις μας είναι η κορύφωση μιας δραστηριότητας που άνοιξε η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου σε συνεργασία με την ΕΠ Δυτικής Ελλάδας τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια του εορτασμού των 100χρονων του Κόμματός μας και ιδιαίτερα των 70 χρόνων από την ίδρυση του ΔΣΕ. Αυτή η προσπάθεια πήρε τη σκυτάλη από τη δουλειά για την ιστορία του ΔΣΕ που ξεκίνησαν τα όργανα της Πελοποννήσου ήδη από δεκαετία του 90’».

Ειδικά για το λεύκωμα σημείωσε πως «μπορούμε με περηφάνια να πούμε ότι

είναι η πιο ολοκληρωμένη δουλειά που έχει γίνει για την ταξική σύγκρουση του 46-49 στην Πελοπόννησο, βασισμένη σε ντοκουμέντα της εποχής. Ξεκινήσαμε με την πρόβλεψη για μια έκδοση 200 σελίδων αλλά τελικά καταλήξαμε στις 320»

Πρόσθεσε πως «η έκδοσή μας ξεκινά με ένα ποίημα του Τάκη Δημόπουλου από το Ναύπλιο, στελέχους της ΕΠΟΝ και μετέπειτα μαχητή ΔΣΕ στον Πάρνωνα μέχρι που σκοτώθηκε το 1949. Μιλάει για τους νεκρούς μας και γράφει:
"Κανείς δεν μπορεί να μας αφαιρέσει τη θέληση να ζούμε με την αλήθεια και να πεθάνουμε “ο θάνατός μας είναι πρωτ' απ’ όλα δικός μας και κανείς δεν μπορεί να τ’ αλλάξει το νόημα που του δώσαμε”. Είμαστε ένα απέραντο συγγενολόι που δέθηκε με το αίμα των σκοτωμένων στο μεγάλο τον πόλεμο της ιδέας - ζωής. Ποιος δεν μας ξέρει; τα χέρια μας είναι των σαμποτέρ και των παρτιζάνων, οι γροθιές της κατάλυσης, και μαζί τα μυστριά της Ειρήνης, τα μάτια μας είναι που κατευθύνουν τ’ αστέρια κι’ η μεγάλη καρδιά μας το καινούργιο σας αίμα"».

Η συγκίνηση και περηφάνια περίσσεψαν τόσο για τα ντοκουμέντα που παρουσιάστηκαν όσο και για τις μαρτυρίες των επιζώντων αγωνιστών που ζωντάνεψαν, μέσα από την οθόνη, την ηρωική δράση της 3ης Μεραρχίας.
Ξεχωριστή αναφορά έκανε στο αρχείο του Βαγγέλη Ρογκάκου, Πολιτικού Επιτρόπου της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ και Γραμματέα του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου μέχρι τις αρχές του 1948, αφού τροφοδότησε το λεύκωμα με πλήθος ντοκουμέντων.
Οπως είπε ο Τ. Αντωνίου: «Το αρχείο παραδόθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 από έναν τσοπάνη στη Νομαρχιακή Επιτροπή Λακωνίας του ΚΚΕ. Του το είχε εμπιστευτεί ο Ρογκάκος πριν σκοτωθεί, με την εντολή όταν τα πράγματα γίνουν καλύτερα να το παραδώσει στο Κόμμα. Ο τσοπάνης, που ήταν και δεξιός, το κράτησε 40 χρόνια και το παρέδωσε».
Ένω συνεχίζοντας δήλωσε:"Το λεύκωμα έχει ένα παράρτημα: Το πιο σημαντικό, το πιο ιερό για εμάς, που είναι οι νεκροί μας. Μια λίστα με τους εκτελεσμένους και τους σκοτωμένους της περιόδου 1945-1949. Πάνω από 5 χιλιάδες ονόματα που προέκυψαν μετά από πολύ ψάξιμο και διασταύρωση στοιχείων. Σίγουρα υπάρχουν παραλείψεις, μπορεί και λάθη, όμως κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε σε μια πολυήμερη διαδικασία που ασχολήθηκαν εντατικά πάνω από 15 σύντροφοι. Αξιζε βέβαια τον κόπο».

Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου έκλεισαν με ένα γνήσιο τσακώνικο γλέντι στο χώρο της κατασκήνωσης.

Παρουσίαστηκε το Λεύκωμα για την 3η Μεραρχία του ΔΣΕ στον Ταΰγετο
To Top