ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανελλαδικές 2017: Κείμενο του Μανιάτη Γρηγόρη Σκαλκέα , επίτιμου Δημότη Καλαμάτας και Δ. Μάνης

Βασισμένο σε μια ομιλία του διακεκριμένου γιατρού και ακαδημαϊκού, δρ. Γρηγόρη Σκαλκέα, ήταν το θέμα στην Έκθεση, το οποίο κλήθηκαν να αναπτύξουν οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας.
Συγκεκριμένα, το θέμα της Έκθεσης ήταν: «Στην τελετή αποφοίτησης του σχολείου σας ως υποψήφιοι/ες φοιτητές/τριες και μελλοντικοί/κές επιστήμονες εκφωνείτε μια ομιλία 500-600 λέξεων στην οποία εστιάζετε σε δύο άξονες:
α) στον ρόλο της επιστήμης στην αντιμετώπιση των σημαντικότερων, κατά τη γνώμη σας, σύγχρονων προβλημάτων
και β) στα ηθικά εφόδια του επιστήμονα που θα του επιτρέψουν να υπηρετήσει αυτό τον στόχο».

Ποιος είναι ο Γρηγόρης Σκαλκέας;

Οι νεότερες γενιές ενδεχομένως να μην το γνωρίζουν, αλλά οι παλαιότεροι θα θυμούνται τον Γρηγόρη Σκαλκέα ως τον άνθρωπο που κούραρε τον αείμνηστο ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, Αντρέα Παπανδρέου, την εποχή που ο τελευταίος νοσηλευόταν στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, με σοβαρά προβλήματα υγείας.
Γεννήθηκε το 1928 στην Αρεόπολη Λακωνίας όπου εργαζόταν ο φιλόλογος και γυμνασιάρχης πατέρας του, ο οποίος καταγόταν από τις Θαλάμες. Από την πλευρά της μητέρας του κατάγεται από την Πλάτσα.
Σπούδασε Ιατρική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών απ’ όπου αποφοίτησε το 1953 και μετεκπαιδεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες ως χειρουργός.

Ξεκίνησε την πανεπιστημιακή του σταδιοδρομία στις ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.
Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, άρχισε να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1964, ως υφηγητής, ενώ το 1967 εκλέχθηκε τακτικός καθηγητής.
Ακόμη, διατέλεσε πρόεδρος του νοσοκομείου ΚΑΤ, ενώ έχει εργαστεί και στο Λαϊκό Νοσοκομείο.
Συνταξιοδοτήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1994, και πλέον είναι ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής.

Υπήρξε ο δημιουργός πληθώρας ιατρικών και ακαδημαϊκών μονάδων, τμημάτων κ.α.
Ειδικότερα, ίδρυσε:

το πρώτο Τμήμα Θωρακικής και Kαρδιαγγειακής Xειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών
την πρώτη Mονάδα Mεταμοσχεύσεων Aθηνών (1971)
το πρώτο Eργαστήριο Πειραματικής Xειρουργικής και Xειρουργικής Eρεύνης στην Eλλάδα (1974)
το Eλληνικό Tμήμα της Eυρωπαϊκής Λέσχης Yγείας
το Eλληνικό Tμήμα του Collegium Internationalae Chirourgae Digestivae
το Ίδρυμα Iατροβιολογικών Eρευνών της Aκαδημίας Aθηνών

Έλαβε μεταξύ άλλων τις εξής διακρίσεις:

Aνώτερος Tαξιάρχης του Φοίνικος το 2013
Άρχοντας Mέγας Pεφερενδάριος του Oικουμενικού Πατριαρχείου Kωνσταντινουπόλεως
Aνώτερος Tαξιάρχης των Oρθοδόξων Σταυροφόρων του Πατριαρχείου Iεροσολύμων
Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης, της Academia Europea καθώς και τακτικός καθηγητής του Αμερικανικού Πανεπιστημίου το Οχάιο από το 1977

Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Ο Γρηγόρης Σκαλκέας έγινε ευρέως γνωστός στην ελληνική κοινή γνώμη ως γιατρός του πρωθυπουργού της Ελλάδας Ανδρέα Παπανδρέου στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, την περίοδο της τετράμηνης συνεχούς νοσηλείας του από τις 20 Νοεμβρίου του 1995 μέχρι τις 21 Μαρτίου του 1996.

Ο Σκαλκέας ήταν πρόεδρος του Ιατρικού Συμβουλίου που ελάμβανε τις κρίσιμες αποφάσεις για τον χειρισμό της νοσηλείας και θεραπείας του πρωθυπουργού, ενώ ανέλαβε και την σύνταξη και ανάγνωση στα ΜΜΕ (ελληνικά και διεθνή) των επίσημων ιατρικών ανακοινωθέντων του Ωνασείου.
Στο Ιατρικό Συμβούλιο υπό τον Σκαλκέα βρίσκονταν κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι γιατροί, μεταξύ των οποίων και ο τότε υπουργός Υγείας (και προσωπικός γιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου) Δημήτρης Κρεμαστινός, αλλά και οι Παύλος Τούτουζας, Στάθης Ηλιοδρομίτης, Γιώργος Δαΐκος, Βασίλης Γολεμάτης, Κωνσταντίνος Στεφανής κ.α.

Εκείνους τους τέσσερις μήνες ο Σκαλκέας αποτέλεσε ένα από τα πλέον διάσημα και πολυσυζητημένα πρόσωπα στον δημόσιο βίο της Ελλάδας. Πολιτικά ήταν γνωστός για τις δεξιές απόψεις του, ωστόσο «το γεγονός πως η ιδεολογική του τοποθέτηση ήταν διαμετρικά αντίθετη από εκείνη του ΠΑΣΟΚ δεν αποτέλεσε τροχοπέδη στο να διαπρέψει στον ρόλο του εκπροσώπου και να είναι ιατρικώς ειλικρινής, χωρίς κανείς βέβαια να μπορεί να αμφισβητήσει και την γενικότερη ειλικρίνειά του».
Στην καθημερινή τριβή του με τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ ξεχώρισε για το χιούμορ του, το οποίο χρησιμοποιούσε «με αυστηρό, λεπτό και κάμποσες φορές καυστικό τρόπο».

Πανελλαδικές 2017: Κείμενο του Μανιάτη Γρηγόρη Σκαλκέα , επίτιμου Δημότη Καλαμάτας και Δ. Μάνης
To Top