Green life

Ξεκινά πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης σε Αλαγονία και Αρφαρά

Με κεντρικό σύνθημα "Λιγότερα απορρίμματα, λιγότερα τέλη" ξεκινά ένα φιλόδοξο πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης των απορριμμάτων ο Δήμος Καλαμάτας, που αρχίζει από τα ορεινά χωριά της περιοχής Αλαγονίας και της Δημοτικής Ενότητας Αρφαρών.

Στόχος να περιοριστούν τα απορρίμματα και μακροπρόθεσμα να μειωθούν τα δημοτικά τέλη ή ακόμα και να καταργηθούν. Η επιτυχία της προσπάθειας θα εξαρτηθεί απο τη συμμετοχή των κατοίκων των ορεινών αυτών χωριών στην ανακύκλωση και τη συνεργασία των Υπηρεσιών του Δήμου.

Όπως σημειώνεται απο τον Δήμο Καλαμάτας, "Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την επιτυχία της προσπάθειας αυτής, γιατί αυτό θα σημάνει την επέκταση του προγράμματος και σε άλλες περιοχές του Δήμου Καλαμάτας. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να πετιούνται οργανικά στοιχεία, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως λίπασμα, στα απορρίμματα".


ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στα ορεινά χωριά της Αλαγονίας και στα Αρφαρά επιδιώκεται να εφαρμοσθεί, πιλοτικά, συνδυασμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης των ανακυκλώσιμων υλικών και κομποστοποίησης του οργανικού μέρους των απορριμμάτων, με στόχο την ελαχιστοποίηση του εναπομένοντος υπολείμματος.
Αναλυτικά, το σχέδιο της προσπάθειας έχει ως εξής:
- Τοποθέτηση ΜΠΛΕ κάδων ανακύκλωσης σε όλα τα χωριά των δύο ορεινών ενοτήτων και εφαρμογή τακτικών δρομολογίων αποκομιδής του περιεχομένου τους
- Διαλογή από τους κατοίκους των χωριών όλης της ποσότητας των οργανικών απορριμμάτων (υπολείμματα τροφών, κλαδέματα, φυτική ύλη κ.λπ.) και διαχείρισή της, επί τόπου, είτε ως τροφή των κατοικίδιων ζώων είτε με κομποστοποίηση

- Περιορισμός, στο ελάχιστο, του αριθμού των ΓΚΡΙ κάδων. όπου θα τοποθετείται το ελαχιστοποιημένο, σύμφωνα με τους παραπάνω τρόπους, υπόλειμμα, με αποτέλεσμα και τον περιορισμό των δρομολογίων των αντίστοιχων απορριμματοφόρων.

ΚΙΝΗΤΡΟ: ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Η επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος, σε συνδυασμό με την ορθολογικότερη χωροθέτηση των κάδων, θα οδηγήσει, πέρα από το προφανές περιβαλλοντικό όφελος, και σε οικονομικό όφελος για το Δήμο, το οποίο θα μπορούσε να μετακυλισθεί στους κατοίκους των συγκεκριμένων χωριών με τη μορφή της μείωσης των δημοτικών τελών καθαριότητας. Εξυπακούεται, βέβαια, ότι για την επιτυχία του εγχειρήματος απαιτείται η ενεργός συμμετοχή όλων, Δήμου και κατοίκων, με ιδιαίτερη σημασία στην ενεργοποίηση των εκλεγμένων τοπικών εκπροσώπων των κατοίκων.
Για το λόγο αυτό, συγκαλείται συνάντηση των αιρετών εκπροσώπων όλων των χωριών των δυο συγκεκριμένων ενοτήτων, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, την Πέμπτη 15/6/2017 και ώρα 20:00.
Επίσης, αποφασίσθηκε να εκδοθεί από το Δήμο Καλαμάτας ενημερωτικό φυλλάδιο, με αναλυτικές οδηγίες και να πραγματοποιηθούν ομιλίες στις αντίστοιχες Τοπικές Κοινότητες, για καλύτερη ενημέρωση των κατοίκων.

Ξεκινά πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης σε Αλαγονία και Αρφαρά
To Top