Messinia Live

Στην έκδοση τόμου με τις θυσίες των Καλαματιανών στην Κατοχή προχωρά ο Δήμος Καλαμάτας

ΟΛΟ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΠΑΡΕΔΩΣΕ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ  ΝΙΚΟΣ ΖΕΡΒΗΣ

Στοιχεία και τεκμήρια, που έχει συλλέξει από ελληνικά, ιταλικά και γερμανικά αρχεία στο πέρασμα των δεκαετιών, σχετικά με τις θυσίες των προγόνων μας στην περιφέρεια του Δήμου Καλαμάτας κατά τη γερμανική και ιταλική κατοχή, παρέδωσε στο Δήμαρχο ο συγγραφέας Νίκος Ζερβής, σήμερα Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017.

Ο Παναγιώτης Νίκας ευχαρίστησε θερμά το Νίκο Ζερβή για την προσφορά του αυτή και του γνωστοποίησε ότι ο Δήμος Καλαμάτας θα την αξιοποιήσει, εκδίδοντας σχετικό τόμο, ώστε να τεκμηριωθεί το αίτημα συμπερίληψης της Καλαμάτας στις μαρτυρικές πόλεις της Ελλάδος, σύμφωνα με Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.


Ως "μαρτυρικά χωριά και πόλεις" χαρακτηρίζονται στην Ελλάδα χωριά ή πόλεις τα οποία έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές από ξένους εισβολείς ή κατακτητές σε περιόδους πολεμικών συγκρούσεων. Ο χαρακτηρισμός αυτός γίνεται επίσημα με προεδρικό διάταγμα. Αφορά συχνότερα οικισμούς που έχουν υποστεί καταστροφές την περίοδο της Κατοχής (1941-1944).
Απο τη Μεσσηνία έχει αναγνωριστεί επίσημα στα μαρτυρικά χωριά ο Αετός, που στις 11 Σεπτεμβρίου 1943 κάηκε και λεηλατήθηκε απο τον γερμανικό στρατό ως αντίποινα για την αντιστασιακή δράση των κατοίκων του.

Με απόφαση πλέον του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ο Δήμος διεκδικεί την ένταξη της Καλαμάτας στο Δίκτυο των μαρτυρικών πόλεων της Ελλάδας, συνεπεία των δεινών που υπέστη, μεταξύ των οποίων εκτελέσεις αμάχων πολιτών, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Να επισημανθεί ότι οι πόλεις που έχουν αναγνωριστεί ως μαρτυρικές συμπορεύονται με το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων.


Exit mobile version