Επιχειρείν

Κέντρο Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας το ιστορικό κτίριο του ΕΒΕΑ

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΕΒΕΑ

Παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, προέδρων Επιμελητηρίων αλλά και επιχειρηματιών, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτιρίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών στην οδό Αμερικής 8.

Το ιστορικό κτίριο του ΕΒΕΑ αποκαταστάθηκε και θα λειτουργεί στο εξής ως Κέντρο Ανάπτυξης της Επιχειρηματικότητας καθώς και Θερμοκοιτίδας Επιχειρήσεων, βοηθώντας κυρίως νέους επιχειρηματίες να στήσουν τις επιχειρήσεις τους, περιορίζοντας το κόστος των πάγιων εξόδων, και προσφέροντάς τους συμβουλευτική και δικτύωση

Απώτερος σκοπός, όπως δήλωσαν τόσο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, όσο και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος, που παρευρέθηκαν στα εγκαίνια, είναι η ανάσχεση του brain drain (διαρροή εγκεφάλων), η προσπάθεια να μείνουν στη χώρα μας οι νέοι επιστήμονες και τα φωτεινά μυαλά και να δημιουργήσουν εδώ.

Ο υπουργός,Νίκος Παππάς, υπογράμμισε ότι η νεοφυής επιχειρηματικότητα και οι νέες τεχνολογίες μπορούν να εξελιχθούν στη βαριά βιομηχανία της χώρας, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της διαρροής επιστημόνων στο εξωτερικό

Από την πλευρά του,ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ,Κωνσταντίνος Μίχαλος, επικεντρώθηκε στη στήριξη που παρέχει το Επιμελητήριο σε όσους δοκιμάζονται στον επιχειρηματικό στίβο.

Γ.Γκούμας: Αρωγός στην προσπάθεια αυτή να είναι τα Επιμελητήρια

Στην τελετή των εγκαινίων του ιστορικού κτιρίου του ΕΒΕΑ παρευρέθηκε απο τη Μεσσηνία και ο πρόεδρος του Συνδυασμού "Νέο Επιμελητηρίο", Γιώργος Γκούμας,ανταποκρινόμενος στην προσωπική πρόσκληση του προέδρου του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνου Μίχαλου.
Ο κ.Γκούμας μιλώντας στο MessiniaLive δήλωσε: "Αρωγός στην προσπάθεια αυτή οφείλουν να είναι όλοι οι φορείς της πολιτείας, και προπάντων τα κατά τόπους Επιμελητήρια.
Όλοι θα πρέπει να συμβάλλουν στην πράξη στο να διαθέσουν αναξιοποίητα ακίνητα που αραχνιάζουν, να τα αποκαταστήσουν ως χώρους εργασίας, και να τα διαθέσουν σε νέους επιχειρηματίες, δίνοντας τους την ώθηση να ξεκινήσουν, παρέχοντάς τους μια προσωρινή έδρα (Θερμοκοιτίδα), ώστε να σταθούν επιχειρηματικά στα πρώτα τους βήματα.
Αυτή είναι μια πρώτη έμπρακτη συμπαράσταση και υποστήριξη στους νέους επιχειρηματίες, αντί να καθόμαστε και να υπομένουμε μοιρολατρικά να περάσει η κρίση, κλαίγοντας “πάνω απο την καρδάρα με το χυμένο γάλα”.
Απαιτείται ενεργοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, χωρίς λόγια του αέρα και υποσχέσεις, χωρίς ευχολόγια, ώστε να ενισχύσουμε νέους επιχειρηματίες που μπορεί να μην διαθέτουν το απαιτούμενο κεφάλαιο για να ξεκινήσουν, έχουν όμως καινοτόμες ιδέες και μεράκι να τις υλοποιήσουν".

ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ

Για όσους νέους έχουν μια καινοτόμο επιχειρηματική ιδέα αλλά διστάζουν να ξεκινήσουν,
το ΕΒΕΑ τους καλεί να υποβάλλουν αίτηση μέχρι και τις 27 Ιουνίου προκειμένου να ενταχθούν στο Κέντρο, δομή της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων, εντός της οποίας μπορούν να φιλοξενηθούν νεοφυείς καινοτομικές επιχειρήσεις (startups), για χρονικό διάστημα έως 6 μηνών.
Στην ουσία το Κέντρο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας θα τους παρέχει:

-Φιλοξενία και έδρα για την εκκίνηση της επιχείρησής τους
-Συμβουλευτικές υπηρεσίες ((Business Plan, Μarketing Plan-προώθηση πωλήσεων, νομικά, φοροτεχνικά θέματα)
-Εξειδικευμένες υπηρεσίες εκπαίδευσης / κατάρτισης
-Ενέργειες δικτύωσης για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομάδων

Τα οφέλη που εξασφαλίζουν οι φιλοξενούμενες επιχειρηματικές ομάδες από τη συμμετοχή τους στη Θερμοκοιτίδα είναι ένα σύγχρονο περιβάλλον λειτουργίας με κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους γραφείων και χώρους συναντήσεων, σύγχρονες υποδομές και παροχή εξοπλισμού που μειώνουν το αρχικό κεφάλαιο που απαιτείται, καθώς και υπηρεσίες φύλαξης, καθαριότητας και γραμματειακής υποστήριξης.

εξασφαλίζεται η κάλυψη παγίων λειτουργικών δαπανών, και αναλώσιμων, αλλά και η τεχνική υποστήριξη για απόκτηση πρόσβασης σε κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της νεοφυούς επιχείρησης

Τέλος,θα γίνονται επιμορφωτικά σεμινάρια και ημερίδες σε θέματα διαχείρισης, αλλά και δράσεις Επιχειρηματικής Δικτύωσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ

Το Κέντρο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας θα στηρίξει νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους εξής τομείς:

1.Αγροδιατροφή
2. Πολιτισμός- Τουρισμός- Κλάδοι έντασης σχεδίου (χειροτεχνία- ένδυση- έπιπλο)
3. Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ)
4. Περιβαλλοντική Τεχνολογία
5. Ενέργεια (ΑΠΕ, εξοικονόμηση ενέργειας, smart grids)
Φάρμακα/Υγεία
6. Ευφυείς και Βιώσιμες Μεταφορές
7. Νέα Υλικά
8. Ναυπηγική

Το Ιστορικό Κτίριο του 1927 έμενε αναξιοποίητο 15 χρόνια!

Το διατηρητέο κτίριο του 1927, που παρέμενε αναξιοποίητο επί 15 χρόνια, στο εξής θα χρησιμοποιείται ως Κέντρο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας, αφού ανακατασκευάστηκε πλήρως μέσα σε δύο χρόνια χάρη κυρίως σε κονδύλια του ΕΣΠΑ.
Το κτίριο έχει αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ενώ σήμα κατατεθέν είναι το μεγάλο βιτρό με τον κερδώο Ερμή στην πρόσοψη.
Έχει κτιστεί το 1927 σε οικόπεδο με εμβαδόν 320 τ.μ. και αποτελείται από πέντε ορόφους συνολικής επιφανείας 1.720 τ.μ., χαρακτηρίστηκε δε το 1982 με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού «έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική προστασία, γιατί πρόκειται για αξιόλογο και αντιπροσωπευτικό δείγμα της περιόδου του όψιμου νεοκλασικισμού των πρώτων δεκαετιών του αιώνα μας.
Στο ιστορικό αυτό κτίριο της οδού Αμερικής στεγάστηκε το ΕΒΕΑ περίπου ώς τα τέλη της δεκαετίας του '80, για να μετακομίσει στη συνέχεια στη νέα έδρα της οδού Ακαδημίας. Το κτήριο της οδού Αμερικής νοικιάστηκε για να στεγαστεί σ' αυτό, περίπου για μία δεκαετία, το «Atheneum», το οποίο και προκήρυττε τον Διεθνή Διαγωνισμό Μαρία Κάλλας.
Από τους σεισμούς του 1999 το κτήριο υπέστη σοβαρές ζημιές και απαιτήθηκε ειδική μελέτη για τις εργασίες επισκευών και διαρρυθμίσεων, προκειμένου να γίνει ξανά ασφαλές, πλήρως λειτουργικό και εκμεταλλεύσιμο.
Η Διοικητική Επιτροπή του ΕΒΕΑ τον Ιούλιο του 1999 ανέθεσε την προμελέτη για τη διαμόρφωση του κτηρίου στον καθηγητή του ΕΜΠ Δ. Παπαϊωάννου και τον Μάρτιο του 2000 ανέθεσε τη μελέτη «διαρρύθμιση, μεταρρύθμιση κ.λπ. του επί της οδού Αμερικής 8 κτηρίου ιδιοκτησίας ΕΒΕΑ για τη μετατροπή του σε επιχειρησιακό κέντρο.
Το ιστορικό κτίριο αποκαταστάθηκε με χρήματα του ΕΣΠΑ και με την στήριξη και συνδρομή του Δήμου Αθηναίων για συγκεκριμένο σκοπό. Για να γίνει χώρος επιχειρηματικότητας.
Να φιλοξενηθεί η Θερμοκοιτίδα Επιχειρηματικότητας, δηλαδή ένα σύγχρονο, εξυπηρετικό και δυναμικό κέντρο υποστήριξης της επαγγελματικής εκκίνησης νέων επιχειρηματιών.

Κέντρο Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας το ιστορικό κτίριο του ΕΒΕΑ
To Top