Υγεία

Γιατί πρέπει να πίνoυμε δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα

Για τους περισσότερους ένας καφές την ημέρα ίσον με κανένα. Όσοι νιώθετε τύψεις πως πίνετε πολλούς καφέδες, έρευνα αποκαλύπτει πως αν περιορίζεστε στους δύο την ημέρα αυτό κάνει καλό στην υγεία σας.

AdTech AdΣυγκεκριμένα, ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου εξέτασαν στοιχεία από 26 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 2,25 εκατομμύρια συμμετέχοντες και ισχυρίζονται ότι

η κατανάλωση δύο φλιτζανιών καφέ ημερησίως μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος κατά το ένα τρίτο

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που πίνουν περισσότερο καφέ είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν ηπατοκυτταρικό καρκίνο (HCC), την πιο κοινή μορφή πρωτοπαθούς καρκίνου του ήπατος.

Ακόμη και ο καφές χωρίς καφεΐνη μπορεί να έχει προστατευτικό αποτέλεσμα, ισχυρίζονται οι ερευνητές.

Σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν έπιναν καφέ, όσοι έπιναν ένα φλιτζάνι καφέ είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης HCC, σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Open.

Εκείνοι που κατανάλωναν δύο φλιτζάνια καφέ είχαν 35% μικρότερο κίνδυνο και για εκείνους που έπιναν πέντε φλιτζάνια, ο κίνδυνος μειώθηκε κατά το ήμισυ.

Ο επικεφαλής της μελέτης Dr Oliver Kennedy, του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, δήλωσε:

«Ο καφές θεωρείται ευρέως ότι διαθέτει μια σειρά από οφέλη για την υγεία και αυτά τα τελευταία ευρήματα υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση στον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος. Δεν προτείνουμε να αρχίσουν να πίνουν όλοι πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Πρέπει να διερευνηθούν περισσότερο οι πιθανές βλάβες της υψηλής πρόσληψης καφέ και υπάρχουν αποδείξεις ότι πρέπει να αποφεύγεται σε ορισμένες ομάδες, όπως σε έγκυες γυναίκες. Ωστόσο, τα ευρήματά μας είναι μια σημαντική εξέλιξη, δεδομένης της αυξανόμενης τεκμηρίωσης της HCC σε παγκόσμιο επίπεδο».

Γιατί πρέπει να πίνoυμε δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα
To Top